[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - info dotyczace wymiany oleju po 2000km WAZNE !!!
Luk - 18-11-2011, 09:30
jaca71 napisał/a: | Wszelkie wymiany eksploatacyjne robisz na częściach "aftermarketowych" w dowolnym "garage". Do ASO jedziesz jak coś nie gra |
I wsłaśnie dlatego nie rozumiem oburzenia jaceksu79, jak pisałem o niefirmowym filtrze oleju. Jakoś importerowi w USA nie przeszkadza, że ma on INNE właściwości filtrujące niż "oryginał"...
jaceksu79 - 18-11-2011, 09:41
jaca71 napisał/a: | Przed wysłaniem samochodu do Polski zrobiłem przegląd roczny - za wymianę oleju wzięli 36$ - reszta z listy free. Wszystkie przeglądy gwarancyjne są bezpłatne płacisz tylko za materiały. W niezależnym warsztacie wymian oleju to 24$ ale chciałem mieć "porządny" olej. |
Normalnie Ameryka
[ Dodano: 18-11-2011, 09:43 ]
Luk napisał/a: | I wsłaśnie dlatego nie rozumiem oburzenia jaceksu79 |
ja nie jestem oburzony tylko Ty
nie wiem, czy sprzedajesz zamienniki czy co, że Ciebie tak to dotknęło. Ja też jeżdżę tylko na zamiennikach.
Napisałem jak jest i tyle. Miałem udawać, że jest inaczej? W europie są takie zasady, tak producent określa, tak sporządza umowę gwarancyjną - no i co więcej?
Może jeszcze inaczej - stwierdzam fakt niewłaściwej eksploatacji, importer podejmuje decyzję( gwarancja, gest handlowy, czy nic). Klient dostaje odpowiedź w przypadku negatywnej zazwyczaj się odwołuje, a ja całą dokumentację przekazuję prawnikowi na umowie. Rolą serwisu jest spełnienie standardów wyznaczonych przez producenta - co więcej w takiej sytuacji mógłby zrobić serwis? Oszukać, że nic nie widział? ( oczywiście rozmawiamy bez konkretnego przypadku) - tak to w skrócie wyglądałoby z drugiej strony lady... całe szczęście, że już nie muszę się tym zajmować, ojjj szczęście!
JCH - 19-11-2011, 19:41
jaceksu79 napisał/a: | W europie są takie zasady, tak producent określa, tak sporządza umowę gwarancyjną - no i co więcej? | Chciałoby się rzec: "Nie mamy pańskiego płaszcza! No i co nam pan zrobi? "
jaceksu79 - 19-11-2011, 19:51
JCH napisał/a: | Chciałoby się rzec: "Nie mamy pańskiego płaszcza! No i co nam pan zrobi? " |
Kurcze, z jakiego to filmu? oglądałem to
JCH - 19-11-2011, 19:54
jaceksu79 napisał/a: | JCH napisał/a: | Chciałoby się rzec: "Nie mamy pańskiego płaszcza! No i co nam pan zrobi? " |
Kurcze, z jakiego to filmu? oglądałem to | Z "Misia" chyba ...
April77 - 19-11-2011, 21:58
A ja mam takie pytanie - CZY KTOŚ ZNA PRZYPADEK ŻE OD NIE ORYGINALNEGO FILTRA ZEPSUŁ SIĘ SILNIK?
Pytam dlatego że na poprzedniej wymianie oleju kupiłem zamiennik ale go nie wykorzystałem bo w ASO namówili mnie na oryginał. Teraz gwarancja dobiega końca i nie wiem czy przy tej wymianie jechać do ASO po super filtr (a wymienić olej u "pana Kazia), czy założyć zamiennik?
jaceksu79 - 19-11-2011, 22:03
Tak, ja znam ale w innej japońskiej marce. I znam osobiście z mojego forda scorpio - przeskoczył łańcuch rozrządu - oryginalny filtr miał 2 zawory - jeden wysokiego ciśnienia upuszczający w momencie zatkania filtru tak aby nie zginęło ciśnienie w układzie smarowania, a drugi aby olej nie spływał do miski z układu po zgaszonym silniku. W zamienniku nie było tego drugiego i przy rozruchu nastąpił klops. Oszczędziłem na filtrze 20 złoty a straciłem 1000zł i tylko tyle bo sam robiłem
Inny przypadek dotyczący filtra powietrza (nie podam producenta)do mojego carnivala 2,9tdi - zima, breja,wilgoć...auto straciło moc w trasie i zaczął dymić. Doczłapałem się pod firmę. Na miejscu okazało się, że na wskutek wilgoci rozwinął się wkład filtra powietrza i zassało go do kolektora dolotowego No ale przecież zamienniki są ekstra, producent danego samochodu nie wie co mówi, a GVO jest skarbem dla byłych cinkciarzy.
Taki sam przypadek STI - dokładnie identyczny ( ale facet był właśnie maniakiem oszczędzania na wszystkim mając STI bo nawet LPG do niej założył)
[ Dodano: 19-11-2011, 22:18 ]
Cytat: | Z "Misia" chyba ... |
zgadza się
http://www.youtube.com/watch?v=h5aF2CSwNTU
tomekrvf - 20-11-2011, 20:38
April77 napisał/a: | CZY KTOŚ ZNA PRZYPADEK ŻE OD NIE ORYGINALNEGO FILTRA ZEPSUŁ SIĘ SILNIK? |
Ja znam. Filtry Hiflofiltro zarżnęły kilka silników w R6. Info od znajomego z serwisu Yamaha. Moim zadniem na filtrach nie ma sensu oszczędzać i nadmiernie kombinować. Jak filtr oleju w ASO kosztuje 25-45 PLN to taki wydatek nie rozwala domowego budżetu. Podobnie jest z filtrami paliwa do diesla. Niektórzy się cieszą że zamiennik wytrzymuje 50-80kkm a oryginał zapycha się po 20-25kkm. Później taki klient wydaje kilka tysięcy na wtryski i pompę i wymienia drogi filtr paliwa przy każdej zmianie oleju.
Prawdą jest, że oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec.
Uwex - 21-11-2011, 11:53
tomekrvf napisał/a: | oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec. |
Czyli jak założyłem Mann W610/3, to tak jakby oryginał ?
Zresztą wszystkie filtry zakładam Mannowe .
waldinio - 21-11-2011, 13:01
Uwex napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec. |
Czyli jak założyłem Mann W610/3, to tak jakby oryginał ?
Zresztą wszystkie filtry zakładam Mannowe . |
mnie w Witpol Tychy powiedzieli, ze to jest nieoryginalny, ze muszą mi zalożyć oryginal za 50zl a ten W610/3 kupiłem za 19zł ;/
lichy - 21-11-2011, 13:45
Uwex napisał/a: | Mann W610/3 |
...a tak swoją drogą to jest ten sam filtr, co w Seicento 1.1
tomekk223 - 21-11-2011, 19:16
Witam
Panowie może ktoś z was miał odczynienia z olejem GULF 5W30 w aso zaproponowano mi wymianę na taki olej.
Trik - 21-11-2011, 22:08
tomekk223, Sprawdź w temacie "Jaki olej do nowego Lancera wlaliście" czy jakoś takoś. Chyba ktoś coś pisał w tym temacie jakieś 2 lata temu. Może 3.
mazin - 14-01-2012, 16:04
Ja mam dwóch kumpli samochodziarzy - jeden "hondziarz", drugi "mercedysta"- spotkaliśmy się ostatnio i podsykutowaliśmy o olejach. Ten od hond leje motula (od lat), ten od MB LiquiMoly. Oczywiście dyskusja nie doprowadziła do żadnych konkretnych wniosków poza mętlikiem w mojej głowie, mętlik ten zaś sprowadza się do dylematu:
145 zł kontra 187 zł
Nie chcę wywoływać podobnej dyskusji tutaj - ale może ktoś z Was jeździł na którymś z tych olejów i może powiedzieć kategoryczne NIE lub TAK dla któregoś z nich?
Auto jest bezawaryjne i w zasadzie nie dokładam do niego, więc mogę mu zafundować coś lepszego raz do roku - a może polecicie jeszcze coś innego, coś, co ewidentnie jest lepsze na podstawie Waszych obserwacji? Teraz mam castrola, miałem też lazerwaya, wcześniej używałem shella i mobila, w motorze motula - ale nie zauważyłem istotnych różnic. Hondziarz odradzał castrola (ponoć ma przykre doświadczenia, ale dawno temu), mercedesiarz nie chciał słyszeć o żadnym innym jak LM. Podpowiedzcie proszę.
krzychu - 14-01-2012, 16:25
Oba są dobrymi olejami. Jak byś zapytał ziomali z BMW to oni znowu polecają Valvoline. Te 3 marki są mało znane, za to podobno bardzo dobre....
|
|
|