[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
polaff - 03-11-2011, 20:47
puknięcie podczas zjazdu z krawężnika to będzie sworzeń dolnego prostego?
fj_mike - 03-11-2011, 21:13
polaff napisał/a: | puknięcie podczas zjazdu z krawężnika to będzie sworzeń dolnego prostego? |
Może być wszystko - jak to w Galu. Obstawiam 3 opcje - gięty, prosty, zacisk hamulcowy (prowadnica ma luz).
mar111cin - 03-11-2011, 21:15
a puknięcie przy ruszaniu na prawie max skręconych kołach ? i to zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Czasem też puknie w czasie jazdy po łuku, takie uczucie jakby coś w kierownicy przeskoczyło (nie czuć tego co prawda na kierownicy, ale jest delikatnie słyszalne, trzeba się w to wczuć )
polaff - 03-11-2011, 21:17
fj_mike napisał/a: | zacisk hamulcowy (prowadnica ma luz) |
zacisk raczej wykluczam bo uderzenie jest dość mocne - zbyt mocne jak na bezwładność zacisku.
fj_mike - 03-11-2011, 21:32
polaff, podjedź na stację, niech chłopaki się przyłożą i sprawdzą sworznie powinni znaleźć
polaff - 03-11-2011, 21:40
fj_mike napisał/a: | polaff, podjedź na stację, niech chłopaki się przyłożą i sprawdzą sworznie powinni znaleźć |
Ta... Byłem na dwóch stacjach i wymacali oba drążki kierownicze i końcówki drążków...
Kupiłem komplet ( 555 - ponad 400zł zapłaciłem). Po rozebraniu okazało się, że jedna końcówka jest wybita...
Nie wiem gdzie mam się w mojej wsi udać by ktoś prawidłowo zdiagnozował moje auto (zarówno zawieszenie jak i silnik).
sipex - 03-11-2011, 21:50
Witam
mam problem..mianowicie chodzi o to ,że dziś w tylnym prawym wahaczu założyłem śrube mimośrodową żeby ustawić zbieżnośc(wcześniej było coś kombinowane i byla tam zwykła śruba) po wyjechaniu z podnośnika(zbieżność nie była na tym kole ustawniana) na prosta droge auto jedzie wmiare prosto ale kierownica nagle jest obrócona o 1/4 obrotu w lewo;/czy to możliwe czy kolejna rzecz do naprawy mnie czeka?pozdr
polaff - 03-11-2011, 21:54
sipex napisał/a: | Witam
mam problem..mianowicie chodzi o to ,że dziś w tylnym prawym wahaczu założyłem śrube mimośrodową żeby ustawić zbieżnośc(wcześniej było coś kombinowane i byla tam zwykła śruba) po wyjechaniu z podnośnika(zbieżność nie była na tym kole ustawniana) na prosta droge auto jedzie wmiare prosto ale kierownica nagle jest obrócona o 1/4 obrotu w lewo;/czy to możliwe czy kolejna żecz do naprawy mnie czeka?pozdr |
ustawiałeś tylko tył czy również przód?[/u]
fj_mike - 03-11-2011, 21:56
polaff napisał/a: | Kupiłem komplet ( 555 - ponad 400zł zapłaciłem). |
Trochę chyba przepłaciłeś - ma taki komplet w pudełku od ponad roku (czeka na montaż) i kosztował dużo mniej
polaff napisał/a: | Nie wiem gdzie mam się w mojej wsi udać by ktoś prawidłowo zdiagnozował moje auto (zarówno zawieszenie jak i silnik). |
Sprawdź w innym miejscu, wypróbuj inne miejsca Wiesz o tym, że przez forum nie jest możliwe dokładne określenie który sworzeń siadł.
Możesz też ściągnąć wahacze i sprawdzić sworznie organoleptycznie.
sipex, tył nie ma nic wspólnego z przodem. Albo gdzieś przywaliłeś kołem, albo ktoś grzebał przy przodzie w tak zwanym międzyczasie.
wujas - 03-11-2011, 23:15
sprawdzalem swoznie i nie wyczułem żadnych luzów. Całkiem luźno też nie chodziły wiec mysle że są ok
sipex - 04-11-2011, 06:41
przód jest oki dziś jade na tył ,myślałem że może koło jest krzywo ustawione i dlatego przód tak ciągnie jakby samochód
Krzyzak - 04-11-2011, 06:59
Hugo napisał/a: | wujas a sworzeń górnego wahacza prawy jak się ma? Lekko się porusza? |
też o tym myślałem w przypadku wujasa - ten sworzeń najbardziej dostaje przy max skręconych kołach i wtedy najlepiej go słychać
+ oczywiście drążki i końcówki kierownicze
sampler - 04-11-2011, 07:32
sipex napisał/a: | przód jest oki dziś jade na tył ,myślałem że może koło jest krzywo ustawione i dlatego przód tak ciągnie jakby samochód |
Jak najbardziej jest to powiazane bo jak ustawiles zle zbieznosc z tylu tak ze os geometryczna sie przekosila to musisz zakladac kontre kierownica zeby auto jechalo prosto.
polaff - 04-11-2011, 07:53
sampler napisał/a: | sipex napisał/a: | przód jest oki dziś jade na tył ,myślałem że może koło jest krzywo ustawione i dlatego przód tak ciągnie jakby samochód |
Jak najbardziej jest to powiazane bo jak ustawiles zle zbieznosc z tylu tak ze os geometryczna sie przekosila to musisz zakladac kontre kierownica zeby auto jechalo prosto. |
dokładnie to miałem na myśli/.
Hugo - 04-11-2011, 09:38
mar111cin sprawdź czy nie ma luzu na przegubach kolumny kierowniczej. polaff napisał/a: | zacisk raczej wykluczam bo uderzenie jest dość mocne - zbyt mocne jak na bezwładność zacisku | Ale jak zahamujesz to uwierz zacisk potrafi konkretnie łupnąć. Wiem coś o tym.
|
|
|