To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

robertdg - 16-02-2014, 15:25

sveno napisał/a:
W tym tutorialu pokazane jest jak to można zrobić. Ja osobiście wyszarpałem ten panel bez wyciągania kratki nawiewu :) I nic nie ułamałem, ale to było w lato, także albo ogrzewany garaż, albo podgrzej plastiki suszarką do włosów (ostrożnie) albo czekaj do lata :)
Jak puści dmuchawe na full grzanie to się samo nagrzeje :P
magisterek - 16-02-2014, 16:27

masakra to jest... ale muszę to zrobić bo tu z lewej żaden przycisk się nie świeci
Hugo - 16-02-2014, 18:02

magisterek napisał/a:
Ale to potem sklejasz ?
Nie, kratka siedzi jak trzeba.
magisterek napisał/a:
Jak obrócisz kratkę to ile masz zatrzasków ?
Nic z nią nie robię
sveno napisał/a:
Ja osobiście wyszarpałem ten panel bez wyciągania kratki nawiewu
sveno napisał/a:
trochę do przodu, trochę do góry, trochę tępym śrubokrętem owiniętym szmatą (żeby nie porysować plastików) podważałem...
Robię tak samo.
magisterek - 16-02-2014, 19:29

no to może jutro włączę dmuchowe i spróbuje ;)

[ Dodano: 17-02-2014, 16:59 ]

czy u was dostępne w sklepach są takie o to żarówki ale ledowe ?
FOTO

BANDIBOY - 25-03-2014, 20:06

cześć ,

trafiłem na twój post i mam pytanie, robiąć reperaturki w moim galancie ktoś nie podłączył kabli tylnych krańcowek. Nie wisz może czy w tym przypadku wystarczy demontaż tylnego siedzeniażeby zlokalizować kabel i podłaczyć?

pzdr
Łukasz

kozipl - 26-03-2014, 00:17

Do podswietlenia zegarow ktorej lepiej uzyc zaroweczki led
TEJ czy TEJ ?

tomwasz - 29-03-2014, 20:19

Gdzie tanio dostać żarówki T3? Na alledrogo są po 2,69 najtaniej a w sklepach w Szczecinie (byłem w trzech) nie mogę dorwać. :?
Jackall - 30-03-2014, 01:22

tomwasz, poszukaj w sklepach elektronicznych.
JarAsNo1 - 14-05-2014, 00:42

U mnie były po 1.7-były bo ostatnio wykupiłem trzy ostatnie i niewiem czy dziadek zamówi więcej...
A tak przy okazji to czy w automacie macie ten panel podświetlony przy biegałce?bo ostatnio rozbieralem czesc tunelu środkowego i zauważyłem że jest tam kostka z lewej wchodząca w ten panel i prąd dochodzi w momencie gdy włączam światła czyli typowo podświetlanie,ale nie mogłem zdjąć tego bo w przedniej części panelu były jeszcze dwie śruby mocujące do których nie było dostępu bo to co przeszkadzało to już kokpit główny którego nieda sie rozebrać w 5min.czy ktoś już to ściągał i wie jak?bo jeśli nie to użyje wkrętarki z wiertlem żeby nawiercić otwory na śrubokret...;-)poproszę o radę...:-)

krzysztofpak75 - 25-05-2014, 08:06

Witam.
Wymieniłem wszystkie żaróweczki w zegarach (choć były dobre) i nadal nie mam wyświetlania położenia dźwigni (automat) , pomruguje czasami tylko ale nie świeci ciągle .
Znalazłem dwa podejrzane punkty. I teraz moje pytanie . Pomiędzy tymi punktami od spodu jest jakich bodajże rezystor . Przedzwoniłem styki dalej i jest przejście pomiędzy lutem a drugim końcem , ale już pomiędzy tymi dwoma już cisza.Czy mogę to normalnie przelutować ?? Nigdy nie lutowałem na takiej folijce i nie wiem jak to się zachowuje .

Bardzo proszę o szybką odpowiedź , bo w miarę możliwości chciałbym to dzisiaj ogarnąć.

Pozdrawiam.

jAZZMAN - 26-05-2014, 09:35

krzysztofpak75, nie rozbierałem jeszcze panelu od skrzyni AT więc nie wiem jakie tam są rozwiązania.
Mam za to jakieś tam doświadczenie w lutowaniu taśm takich jak te:

Przede wszystkim powinieneś mieć lutownicę z płynną regulacją temperatury. Jak nie masz to sprawa się komplikuje ale jest do zrobienia.

Pokaż mi elementy, które chcesz polutować a coś razem zaradzimy ;)

krzysztofpak75 - 26-05-2014, 17:12

Witam załączam link do zdj. : http://www.fotosik.pl/pok...208e63c99c.html

Tak mi się wydaje ,że to jest to miejsce i zimny lut bo czasami kontrolki biegów pomrygują.

Dobrze kombinyje ??
Pozdrawiam.

jAZZMAN - 26-05-2014, 18:02

Nie ma problemu z polutowaniem tego miejsca.

Musisz uważać na dwie rzeczy.

Po pierwsze primo - nie przegrzej taśmy bo będziesz zmuszony robić mostki.
Po drugie primo - to co jest wlutowane w taśmę to zapewne jakaś "nóżka" (obok jest rysunek diody, więc to pewnie nóżka diody a dioda trzyma się na 2 nóżkach, jest szansa, że druga ją utrzyma jak nie będziesz za długo grzał) więc musisz uważać aby Ci nie wpadła do środka jak się cyna rozpuści.

Jak to najlepiej zrobić... Jak masz odsysarkę do cyny to odessij starą cynę, daj trochę topnika/kalafonii i nałóż nową cynę dobrze (czyli nie za słabo) grzejąc.

Jeśli nie dysponujesz odsysarką to nałóż odrobinę topnika/kalafoni na istniejący lut i przygrzewaj lutownicą i obserwuj kiedy cyna się roztopi. Jak cyna się roztopi a folia nie będzie się kurczyć i zwijać to jeszcze chwilkę przygrzej aby nóżka złapała odpowiednią temperaturę i po sprawie. Możesz dodać "kroplę" nowej cyny.

Jeżeli nie masz topnika/cyny to możesz posiłkować się cyną, która zawiera kalafonię w środku (chyba każda dostępna cyna do elektroniki taka jest). Dodajesz jej troszkę do obecnego lutu.

Jeśli masz jakąś wprawę w lutowaniu cienkich przewodów to zabieg nie powinien sprawić Ci trudności.

krzysztofpak75 - 26-05-2014, 18:54

Nie no tak to raczej nie mam problemu z lutowaniem płytak i "igiełkowych " styków , tylko pierwszy raz będę to robić na takiej folijce.

Pozdrawiam i odezwę się jak ogarnę temat , a to zapewne w czwartek bo długi weekend :)

jAZZMAN - 26-05-2014, 19:06

Jak lutujesz "drobnicę" a nie rynny to na bank sobie poradzisz :) Obserwuj folię i będzie dobrze.

krzysztofpak75 napisał/a:
w czwartek bo długi weekend

Znów mnie coś ominęło? Jak długi weekend? Nie mam zapasów porobionych!!