Outlander I GEN Techniczne - Hamulce O1 T UPGRADE
W@sio - 27-02-2018, 11:54
Pawel1988 napisał/a: | Adaptery są wykonane że stali konstrukcyjnej i są ostatnim elementem który może np pęknąć. | dobrze, że nie z jakiegoś amelinum
Pawel1988 napisał/a: | aczkolwiek jest to ingenercja w układ hamulcowy i każdy robi to na własną odpowiedzialność. | Bardzo dobrze, że to wytłuściłeś. Należy pamiętać, że o ile elementy takie jak klocki, tarcze, czy zaciski są homologowane, o tyle customowe adaptery już homologacji nie mają i mogą być podstawą dla ubezpieczalni do niewypłacenia odszkodowania z tytułu OC w razie ewentualnej szkody.
Tak czy inaczej kibicuję mocno projektowi bo sam chętnie poprawił bym hamowniki w Outku, bo w porównaniu do tych zamontowanych w Colcie CZT można je nazwać spowalniaczami
Twardy - 29-05-2018, 16:07
Siemka generalnie zabieram się do swapu większych hamulców w O1T i miałbym kilka pytań
Pawel1988, czy byłbyś w stanie zamówić dla mnie adaptery ?
znalazłem takowe zaciski na allegro:
http://allegro.pl/zaciski...7323441768.html
będą one odpowiednie pod tarczę 325/28 ?
Tarcze jakiego producenta będą najlepsze? I klocki jakie wybrać?
Pawel1988 - 30-05-2018, 21:05
Tarcze i klocki polecam textar pro. Reszta tak jak gadaliśmy przez tel.
Co do hamulcy i dlaczego jeszcze nie zamontowane :
Plusy
Udało się dorobić adapter do tarczy z Kia 320/28 która pasuje p&p bez przerabiania. Dlatego moje jeszcze nie zamontowane bo potrzebny był adapter na wzór żeby od czegoś zacząć.
Minusy
Konieczne zastosowanie jest dystansu bądź zmiana felg 😔ale nie myli się ten kto nic nie robi więc proszę za bardzo się nie śmiać bo pracy była kupa i wyszło jak wyszło. Więc plusow nie ma 😔 Miało być pięknie i cudownie a jest średnio.
Dokładniejsze relacja z zakresu hamulców niebawem bo u mnie tak czy siak będą siedzieć 😁
Twardy - 31-05-2018, 23:07
Pawel1988, czekam z niecierpliwością na wieści z placu boju. bo jak nie pójdzie to w miarę szybko będę zmuszony zamontować spadochron za autem, bo heble na wykończeniu Powodzenia
Bzyk_R1 - 31-05-2018, 23:12
Twardy, w takim razie zainwestuj w jakiś tani zestaw hebli bo to wszystko trochę potrwa zanim skompletujesz pełen zestaw rzeczy potrzebnych do swapu. Wiem coś o tym bo kompletowałem z Pawłem jego zestaw i wszystko trwało wieki.
Twardy - 02-06-2018, 11:17
Bzyk_R1, póki co mam jeszcze auto służbowe więc "Dzik" jeździ weekendowo. Szkoda mi $$ na 2 komplety hebli, więc z niecierpliwością czekam na rozwój wydarzeń
elektryk - 03-06-2018, 15:27
Mam pytanko tematyczne. Czy fabryczne zaciski hamulcowe są czymś lakierowane? Wydaje się że to zwykły odlew ze stali. Niby wygląda na niczym nie pokryty czysty metal, ale nie rdzewieją cała powierzchnią tylko pojawiają plamki. Być może plamki są z resztek klocka/tarczy.
No i drugie pytanko, z czego jest tłoczek? Z jakieś nierdzewki bo tak ładnie błyszczy czy może stal pochromowana o wypolerowana?
Krzyzak - 03-06-2018, 16:57
bo to żeliwo
elektryk - 03-06-2018, 23:39
Krzyzak napisał/a: | bo to żeliwo | Czyli co? Malowane czy jakieś magiczne żeliwo które nierdzewieje? Czy może "zahartowało się" w oleju kapiący spod silnika i temperaturze od hamowania?
Krzyzak - 04-06-2018, 08:58
Zarówno zacisk/jarzmo (nie licząc np. wielotłoczkowych produktów typu Brembo do Evo, które są z glinu) są z żeliwa - rdzewieje plamkami bo rdza, czyli tlenek żelaza, występuje tam, że żelazo w żeliwie. Tak samo jest z tłoczkiem - tylko, że on jest polerowany.
W@sio - 04-06-2018, 09:59
Ja natomiast zainwestowałem w tarcze Rotinger GT dedykowane do ASX (26mm grubości)... Jak się uda dzisiaj montuję i zobaczę jak to się sprawdza w praktyce. Jeśli wszystko pójdzie sprawnie opiszę całość ze szczegółami
Krzyzak - 04-06-2018, 12:45
W@sio napisał/a: | tarcze Rotinger GT | też takie zamontuję do E32 na tył bo to jedyny obecnie producent tarcz do tego auta (na tył)
ale nie spodziewam się cudów - Rotinger to marka Union Parts, sp. z o.o. z Bobrowej Woli koło Rzeszowa
W@sio - 04-06-2018, 21:57
Jeśli chodzi o upgrade do tarcz z ASX... Można dać podkładki pod jarzmo... Aaaalbo dremelem zebrać nadmiar materiału z jarzm... Poszedłem drugą drogą i przed wygląda to tak:
A po szlifowaniu tak:
Nic nie tarło po poskładaniu, jutro zaczynam testy
[ Dodano: 06-06-2018, 08:14 ]
Test day 1... przez pierwsze 50km nic się nie działo, staram się dość delikatnie obchodzić z hamucami. Jak zaleca producent po montażu należy wykonać kilka hamowań 50-0 celem dotarcia klocków do tarcz. Zrobiłem 3 hamowania 80-10... a potem już normalne użytkowanie.
Po około 50km po manewrze zawracania przez chwilę prawa tarcza zaczęła leciutko trzeć o blaszkę (ślizg klocków). Skąd wiem, że to akurat blaszka? została malutka ryska na obwodzie tarczy
Trwało to kilka sekund i zastanawiam się czy jest sens znów rozbierać układ i podginać blaszkę
Polatam tak kilka dni celem ułożenia tarcz itp i zrobię test hamowania z większej prędkości. Póki co jest na prawdę spoko - tzn jest lepiej niż na poprzednich tarczach... ale i tak daleko do CZT
elektryk - 06-06-2018, 10:58
A przymierzał się może ktoś do przewodów HEL performance? Producent zachwala, na forach samochodowych nie piszą zbyt wiele. Na forach motocyklowych chwalą że czucie hamulca lepsze, ale w motocyklach nie ma tak rozbudowanego układu i czucie ręką hamulca jest mocniejsze niż nogą w samochodzie.
No i ciekawi mnie sprawa że do Outlandera 1, komplet na obie osie zawiera tylko 4 przewody, czyżby z tyłu sugerowali demontować ten krótki odcinek przewodu stalowego? A może ktoś montował i się pochwali?
Hugo - 09-06-2018, 12:05
Montowałem przewody HEL znajomemu do Galanta. Czuć lepiej hamulce i są "ostrzejsze", ale szału nie ma.
|
|
|