To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. III czyli REWOLUCJA

vendetta - 27-02-2011, 14:14

Marcin-Krak napisał/a:
Rozumiem, że to ten Forumowy GTI ? :)

ten sam :)

robertdg - 27-02-2011, 14:55

misjonarz., typ płyty, najlepiej to co na tabliczce znamionowej jest napisane, oraz ile przeciętnie czasu jest spędzane przy jej uzytkowaniu dziennie

Tak dla przykładu, przyjmijmy, że masz płyte o mocy przyłaczeniowej 7.5kW (4-ro polowa), małe pole 1.5kW, średnie pole 1.8kW (x2 bo 2 takie pola), duże pole 2.4kW

W ciągu dnia uzywasz obu średnich pół grzejnych przez 1.5godziny na pełnej mocy, czyli 3.6kW

3.6kW*1.5h = 5.4kWh dziennie
5.4kWh*356dni = 1922.4kWh (1.9224MWh rok)
1922.4kWh/12m= 160,2kWh miesięcznie

Teraz musisz to sobie obliczyć z kosztami, wydatkami, etc, bo sama płyta to nie wszystko:

Trzeba pomyślec o instalacji elektrycznej, jeżeli nie jest przystosowana
Trzeba pomyśleć o garnkach pod taką płyte, bo do sprawnego wykorzystania jej możliwości muszą być stosowane garnki ferromagnetyczne z bliskim ideału, płaskim dnem
Środki pielęgnacji/utrzymania czystości
Ewentualne koszty serwisu/ubezpieczenia

Co przewawia za:
Sprawność przekształcenia energii elektrycznej na osiągnięty cel znacznie dominuje nad tradycyjną kuchenką gazową, oszczędzasz około 30%czasu i energii na to samo (np zagotowanie wody w czajniku)
W związku z powyższym zużywasz mniej energii na "to" osiągnięcie
Względy estetyczne, higiena

mabda - 27-02-2011, 15:21

...walsnie ruszam na spacerek :)
robertdg - 27-02-2011, 16:01

mabda napisał/a:
walsnie ruszam na spacerek
w sensie:
wal sie
wal śnie
wal sien
w las nie
:?: :P

koszmarek - 27-02-2011, 16:23

Marcin-Krak napisał/a:
Maretzky85 napisał/a:
Że nie pamiętam kiedy ostatnio bolało mnie prawie wszystko co może... Nogi, plecy, ręka i takie tam :P Ale zaraz mi pewnie przejdzie, bo idę wrzucać silnik :D

Oj dzieci dzieci - zamiast w nocy spać, to co Wy robicie :twisted: :oops: :wink:

No... eee.... silnik wyjmowaliśmy :D Mam na to niezbite dowody :!:

Anonymous - 27-02-2011, 16:25

robertdg napisał/a:
Trzeba pomyślec o instalacji elektrycznej, jeżeli nie jest przystosowana

Potrzeba:
- przyłącze siłowe 400V 32A, lub
- 2x 230V 16A, lub
- 1x 230V 32A (uzyskujesz jedynie mniej więcej 50% mocy)

Cytat:
Trzeba pomyśleć o garnkach pod taką płyte, bo do sprawnego wykorzystania jej możliwości muszą być stosowane garnki ferromagnetyczne z bliskim ideału, płaskim dnem

Zestaw 24 częściowy w Selgrosie zakupiliśmy w promocji 50% za 370 zł.

Cytat:
Środki pielęgnacji/utrzymania czystości

Normalka. ;)

Cytat:
Ewentualne koszty serwisu/ubezpieczenia

Serwis? Nieopłacalny. Zwykle naprawy to kwoty czterocyfrowe. Ubezpieczenie pięcioletnie obowiązkowo...

mabda - 27-02-2011, 16:43

robertdg, mowil ci juz ktos gdzies kiedys, ze sie czepiasz? :P
literowka sie zdarzyla - kazdemu mogla :P

Morfi - 27-02-2011, 17:48

robertdg napisał/a:

Najlepsze sa te stare garnki.
Też się zastanawialiśmy. Bo mamy w domu siłe (400v 40A).
Jest to wygodne i bepieczne, ale trzeba ją wyczuć.
Kuzyn uzywa taką z BEKO juz rok i jest zadowolony

robertdg - 27-02-2011, 17:50

mabda, tak i w dodaku większość się z "wal"eniem kojarzy :P

A jeżeli gadamy o "trójfazówce" to koszty zmieniają się, oczywiście w góre.

wit71 - 27-02-2011, 18:05

używam indukcji już 3ci rok i jak najbardziej na plus a garnki mamy z ikei jak i patelnie,wszystko hula że miło.jedynie kawiarkę ciśnieniową(jeśli ktoś piję kawę espresso)trzeba kupić specjalnie na indukcję
Marcino - 27-02-2011, 20:04

Marcin-Krak napisał/a:
Marcino napisał/a:
..ze kupiłem samochód dla zonki... 307sw 2.0+LPI.. a co tam.

Tak sie zastanawiam - bo z jednej strony, to może być oznaką miłości ;) - ale z drugiej skoro to pug to mam wątpliwości co do tego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jej się ma podobać... i tak jest. Kupiłem 2007 rok w dobrych pieniądzach wiec sadze ze bedzie dobrze słyzył mimo ze to Pug..:).

Cezar - 27-02-2011, 20:26

ze teraz na podyplomowce mam juz z gorki - najgorszy przedmiot zaliczony na 5 :D
Marcin-Krak - 27-02-2011, 20:38

Cytat:
ze teraz na podyplomowce mam juz z gorki - najgorszy przedmiot zaliczony na 5 :D

qjon :P ale gratuluję.

Uwielbiam ludzi, którzy po 5 minutach przyklejają łatkę, oceniają itp itd ... żeby chociaż trafnie, duch inteligencji i dystansu zdrowego do samego siebie ginie :evil:

Wszyc - 27-02-2011, 21:04

że chciałem odciągnąć paliwo z baku... miałem zaciągnąć przez rurkę paliwo a zaciągnąłem opary jak mnie walnęło na glebę to nie wiedziałem gdzie jestem :P
sieegurd - 27-02-2011, 21:32

Wszyc napisał/a:
że chciałem odciągnąć paliwo z baku... miałem zaciągnąć przez rurkę paliwo a zaciągnąłem opary jak mnie walnęło na glebę to nie wiedziałem gdzie jestem :P

Ehh studenci :D Nie ważne co - ważne, by kopało :D