To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

Hugo - 02-01-2016, 17:47

Dlaczego uważasz, że większe hamulce to przerost formy nad treścią? Przecież będą skuteczniejsze i mniej podatne na pogięcie.
jacek11 - 02-01-2016, 21:01

Bizi78 napisał/a:
Doczytałem na hostingu (tinypic), z którego wstawiam fotki, że jak nikt nie kliknie na fotkę w ciągu 90dni to są usuwane :evil: .
Pewnie będzie trzeba się zalogować na jakimś płatnym :doubt: .

Dobre czasy się skończyły.Będą tematy bezfotkowe :evil:

jacek11 - 02-01-2016, 21:44

Hugo napisał/a:
Dlaczego uważasz, że większe hamulce to przerost formy nad treścią? Przecież będą skuteczniejsze i mniej podatne na pogięcie.

W moim przypadku to nie ma sensu.Auta używam do jazdy "w koło komina",i rzadko wyjeżdżam na jakieś szybsze drogi.Po za tym,dwulitrowy silnik o wątpliwej mocy 136 km,nie czyni tego auta demonem prędkości.Na tor też brać go nie zamierzam,bo na seryjnym zawiasie to raczej sobie nie pośmigam.Będę zadowolony,jeśli suma siły hamowania wszystkich kół przekroczy 10 KN.Dalej :wink: Modyfikacje przednich hampli pokażą jak źle hamuje tył.Już teraz czuć wyraźnie,że tył jest za słaby,bo auto nurkuje,i bez problemu można wzbudzić ABS.Mam nadzieję,że w obecnej konfiguracji wystarczy regeneracja zacisków tylnych,i wywalenie korektora.Zakładając zaciski z Legnum,zapewne te zabiegi by nic nie dały,i trzeba by było modzić.
Dążę,do poprawnego działania układu hamulcowego,ale bez cudów.
Jak uda mi się kiedyś kupić auto na które zachorowałem,to wtedy będę potrzebował lepszych hebli 8)

jacek11 - 05-01-2016, 19:08

Popełniłem błąd :( Wyjąłem fotel kierowcy,bo zaprzestał grzania,i musiałem znaleźć usterkę.Po wyjęciu fotela sprawdziłem czy na pinach w kostce od podgrzewania jest napięcie... Komputer zapamiętał brak poduszki fotela kierowcy,i teraz lampka się świeci :evil:
Dobra wiadomość jest taka,że naprawiłem fotel,i teraz mam znowu ciepło w zadek 8)
Odpiąłem dzisiaj akumulator.Zostawię to tak do jutra.Skasuje się ten błąd poduszki :?: :?:

Owczar - 05-01-2016, 19:43

Niestety nie. Mut3.
Krzyzak - 05-01-2016, 20:25

Tylko podpięcie pod MUT, 2-ka wystarczy, nie musi być 3.
Zawsze przed grzebaniem w poduszkach trzeba odłączyć akumulator.

jacek11 - 05-01-2016, 20:30

No cóż,za błędy trzeba płacić.
Akumulator był odpięty w chwili kiedy odpinałem fotel.Podłączyłem go aby profilaktycznie sprawdzić napięcia w kostce.Chwilę później kapnąłem się co zrobiłem :oops:
Dzięki Panowie za info.

Bizi78 - 05-01-2016, 20:55

Nie wiem ile biorą za skasowanie mutem ale ja płaciłem 30zł (Lunchem z jakąś przejściówką mitsu) :wink: .
Niestety mitsu nie lubi współpracować z innymi kompami :evil: .

jacek11 - 05-01-2016, 21:04

Nie są to jakieś wielkie pieniądze,ale problem tkwi bardziej w braku warsztatu specjalizującego się elektryce samochodowej.Nie wiem,czy ktoś u nas będzie miał możliwość to zrobić :|
Hugo - 05-01-2016, 21:41

Krzyzak napisał/a:
Trzeba dla bezpieczeństwa. W Galach po II lifcie (po 03.2000 r.) jest samokasowanie błędów SRS. Raz odpinałem w swoim Galu i kilka razy w innych poliftach poduszkę powietrzną na podpiętym akumulatorze i brak błędu SRS.
robertdg - 05-01-2016, 22:23

Nie musi być MUT, wystarczy dobry tester uniwersalny
deejay - 05-01-2016, 22:35

robertdg napisał/a:

Ale naprawdę dobry :wink: Np Launch

jacek11 - 05-01-2016, 22:43

robertdg napisał/a:

No to jednak jest szansa :mrgreen:
Hugo napisał/a:
Trzeba dla bezpieczeństwa.

Kiedyś w manualu od chyba mondeo,wyczytałem,że trzeba odczekać 15 minut po zdjęciu klemy,aby bezpiecznie odpiąć poduszki. :roll:

Hugo - 05-01-2016, 22:48

W poprzednim przedliftowym Galu, ładnych kilka lat temu, błąd SRS wykasowali mi w pierwszym lepszym warsztacie elektromechaniki pojazdowej. Koszt 50 zł, czas operacji max. 2 minuty.
Bizi78 - 05-01-2016, 23:00

robertdg napisał/a:

Całą Częstochowę kiedyś objechałem i nikt sobie nie mógł z SRS-em pogadać :evil: .
Dało radę lunchem x341 z dodatkową przejściówka na mitsu.

jacek11 napisał/a:
Kiedyś w manualu od chyba mondeo,wyczytałem,że trzeba odczekać 15 minut po zdjęciu klemy,aby bezpiecznie odpiąć poduszki. :roll:

Manuale mitsu podają 60sek, ale lepiej poczekać kilkanaście minut dla pewności :wink: .