Nasze Miśki - Colt GTi Rajdówka
kartomaniak gti - 09-01-2012, 00:03
mkm napisał/a: |
Jaki budżet? |
jutro przedzwonie to sie dowiem co i jak
mkm - 09-01-2012, 00:14
Do czego ten zawias będzie potrzebny? Więcej placu czy też odcinki?
Jak więcej placu to bym zaryzykował zestaw najtańszych gazówek (ponoć Tokico są bardzo dobre) za to kupił dwa komplety i zmienił je w połowie sezonu, zainwestował w dobre sprężyny (HR-y powinny uciągnąć) dołożyć mu dystanse, wywalić gumy, dospawać parę "rozpórek" i "kątownioczków" i powinno być elegancko.
Ewentualnie porównaj jak by wyglądała przeróbka zawieszenia na podzespoły z nowszych Coltów lub zdaj sie na łut szczęścia i czatuj na zagranicznych forach, bo czasem trafiają się perełki.
Wyspiarze chyba ostatnio kilka zaczętych projektów wyprzedawali
kartomaniak gti - 09-01-2012, 12:26
mkm napisał/a: | placu czy też odcink | jedno i drugie
mkm napisał/a: | dospawać parę "rozpórek" i "kątownioczków" i powinno być elegancko. | w srebrnym bedzie wszystko co trzeba
mkm napisał/a: | Wyspiarze chyba ostatnio kilka zaczętych projektów wyprzedawali |
nie siedze na zagranicznych forach, myślałem bardziej o zaadoptowaniu amorów z innego auta
Matejo - 09-01-2012, 13:28
Co do Niedzielnego występu na Niskich, hehe widziałem i rzeczywiście widać było że ślizgał się i to strasznie ale widziałem też stan opon w Gti-ku i nie były w najlepszym stanie pozatym chyba jeśli dobrze widziałem miałeś założone T1r więc na mokrym bardzo kiepskie.
ale gratuluje i 5 miejsca pzdr
kartomaniak gti - 09-01-2012, 14:15
Matejo napisał/a: | widziałem też stan opon w Gti-ku | to chyba oglądałes innego gti-ka bo ja mam z przodu mocno zużyte goodyeary F1 a z tyłu jakieś nalewki
Matejo - 09-01-2012, 14:31
kartomaniak gti napisał/a: | to chyba oglądałes innego gti-ka bo ja mam z przodu mocno zużyte goodyeary F1 a z tyłu jakieś nalewki |
Ja tam nie znam się aż tak na bieżnikach a na nazwę nie patrzyłem ale rzeczywiście były zjechane a tylnych nie widziałem.
Kleju - 09-01-2012, 17:25
Tylko że nie da sie dobrać amortyzatorów czy tam sprężyn uniwersalnych...
Jedne będą dobre na asfalcie, inne na szutrze, do tego przydała by się regulacja twardości itd... A dobre gazówki + "dobra" sprężyna to już się robi kwota min 1000-1500zł a nic nie jesteśmy w stanie ustawić pod dany odcinek. Więc wg mnie tez loteria jak będzie.
Samym zawieszeniem też nie nadrobi się strat związanych ze złym ogumieniem...
Tak jak kiedyś napisałem Dobrze zestrojone podwozie to:
1. Dobrze dobrane zawieszenie
2. Opony dobrane pod nawierzchnie
3. Bardzo dobre hamulce
a na samym końcu moc/moment auta.
Tylko że taki setup kosztuje więcej niż CAO...
mkm - 09-01-2012, 18:09
No za 200złotych nie nawojuje, dlatego pytałem o budżet.
Kleju napisał/a: | Tylko że taki setup kosztuje więcej niż CAO... |
Dlatego trzeba wybrać jakiś kompromis.
Setup czarnego raczej do profeski nie należał, a mimo to kartomaniak gti wstydu nie przynosił
Teraz ze Srebrnym może być tylko lepiej
kartomaniak gti - 09-01-2012, 20:00
Kleju napisał/a: | a na samym końcu moc/moment auta. | i tylko to w czarnym jest na najwyższym poziomie
mkm napisał/a: | 200złotych | tyle wyniesie utwardzenie amorów, kumpel kombinował tak w astrze i nie narzeka z kolei inny znajomy miał u siebie w clio zawias z ibizy więc dla chcącego nic trudnego
Kleju - 09-01-2012, 20:46
Hehe tylko to już pomału zakrawa na stwierdzenie "druciarstwo", a utnę szlifierką sprężyny, skrócę amortyzator, zrobię dziurę w tłumiku i będzie wuerce
kartomaniak gti napisał/a: | tyle wyniesie utwardzenie amorów, kumpel kombinował tak w astrze i nie narzeka |
Wg jakiej charakterystyki? Czy tylko aby było? To wtedy raczej na szutrze będzie się kiepsko jeździło...
kartomaniak gti - 09-01-2012, 21:40
Kleju napisał/a: | zakrawa na stwierdzenie "druciarstwo" | widziałeś jak wyglądaja rajdówki ? 75% samochodów mają "druty" od razu widać po aucie kto jak jeździ
mkm - 09-01-2012, 21:55
kartomaniak gti napisał/a: | Kleju napisał/a: | zakrawa na stwierdzenie "druciarstwo" | widziałeś jak wyglądaja rajdówki ? 75% samochodów mają "druty" od razu widać po aucie kto jak jeździ |
Z 75% to przesada - chyba, że piszemy o imprezach okolicznościowych, "półdzikich", i innych towarzyskich... ale wtedy ciążko nazywać auta "rajdówkami".
Żaden drut nie przejdzie (a przynajmniej nie powinien ) BT.
Już wielu się wydawało, że wszystko cacy, a tu zonk i powrót do domku
Też nie nazywałbym tego "druciarstwem" - to bardziej "eksperymentatorstwo".
Kleju - 09-01-2012, 22:38
kartomaniak gti napisał/a: | widziałeś jak wyglądaja rajdówki ? 75% samochodów mają "druty" od razu widać po aucie kto jak jeździ |
Prawdziwe rajdówki widziałem, do wyścigów górskich samochody widziałem, do wyścigów płaskich też, ale drutu tam nie widziałem
Ale widziałem też auta do kjs i innych takich pojeżdżawek, to fakt 75% to druty... W których albo olej wlewa się do silnika z taką samą częstotliwością co benzynę do baku, albo jedzie jakiś Mohikanin z tłumikiem od traktora, czy kopcące stare biemdablju.
Wydaję mi się, że poważnie podchodzisz do tematu i Tobie takie zabiegi nie są znane, dlatego lepiej inwestować w lepsze (czyt. droższe) rozwiązania które dają więcej możliwości.
Bo utwardzenie tylko amorów, to wg mnie bezsensowny zabieg. Sam amortyzator nie odpowiada za sztywność...
I tak jak mkm zauważył, pewnie że można zrobić "rajdófkę" za 300zł, ale ile wytrzyma i czy dojedzie do mety...
rosomak1983 - 09-01-2012, 23:50
Ja bym sie chyba skusił spróbowac te utwardzane, no i do tego sprezyny tez by pasowało zmienic... W ten sposób utwardzane amory ma Tomek w najdrozszym i najszybszym colcie w Polsce, fakt ze on sie sciga jedynie na prostych ale drutem bym nie nazwał tego w końcu to sposób regeneracji ze zmiana własciwosci poprzez zastosowanie gestszego oleju.
Acha ja u siebie myslałem nad grubszy stabilizatorem na przód (w eclipse), pewnie w colcie by sie tez grubszy przydał... Ale skad taki wziasc (do colta)...
Kleju - 10-01-2012, 00:34
rosomak1983 napisał/a: | ...W ten sposób utwardzane amory ma Tomek w najdrozszym i najszybszym colcie w Polsce, fakt ze on sie sciga jedynie na prostych... |
Porównanie części/auta stricte dragracing do auta przeznaczonego na amatorskie trasy rajdowe, ma się tak jak porównanie Beounce do Mandaryny, niby też obydwie śpiewają...
A poza tym sprężyny też ma inne.
Wg mnie najtańsze optimum to amorki gazówki + sprężyny (progresywne).
Ewentualnie szukaj amortyzatorów faktycznie z innego auta, ale żeby miały regulacje twardości.
|
|
|