[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
tokyo - 13-03-2017, 23:37
Iborek - wymiana radia dotyczy autek do rocznika 2010 ; dopiero po tym okresie radia maja odpowioednia magistrale do obslugi modulu usb/bt
lborek - 14-03-2017, 00:56
tokyo napisał/a: | Iborek - wymiana radia dotyczy autek do rocznika 2010 ; dopiero po tym okresie radia maja odpowioednia magistrale do obslugi modulu usb/bt |
Teraz wszystko jasne.
Czyli dla modeli rocznikowych <2010 wymieniamy radio na 2010, moduł USB/BT + dokładamy kabel USB do schowka.
Będzie trzeba polować.
Dzięki.
robkraj - 17-03-2017, 18:10
Panowie, szukam po necie radia do Lancera (prosty model z panelem dotykowym z jednym potencjometrem z prawej strony) Najbardzie zależy mi na podłączeniu USB i kamery cofania. Znalazłem dwa modele wyglądające identycznie ale różniące się numerem. Jedno ma symbol 8701A618 a drugie 8701A627.
Mam pytanie, może ktoś się orientuje, czym one się różnią i czy oba będą pasowały do Lancera (oczywiście po zabawie z przewodami w kostkach)?
tokyo - 18-03-2017, 00:30
Tylko wew softem dla ciebie nieistotnym
robkraj - 18-03-2017, 08:52
Dzieki, tokyo
radio 8701A618 zamówione. Jak przyjdzie pozostanie zabawa z kablami w kostkach. Zależy mi na:
* działającym USB (kabel mam od chińczyka),
* kamerze cofania (jeszcze nie zamówiłem ale pewnie też chińczyk, trzeba będzie przerobić wtyk do radio, podobno pasuje stara wtyczka od CD-ROM),
* działającym AUX oraz
* sterowaniu lewymi przyciskami w kierownicy
* BT sobie odpuszczam bo tego pewnie nie ogarnę
O przepinaniu kabl w C103, C105 i ewentualnego łączenia z C101 poczytałem na naszym i rosyjskim forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Jak się uda napiszę co zrobiłem
pablo diablo - 18-03-2017, 12:56
robkraj napisał/a: | Dzieki, tokyo
radio 8701A618 zamówione. Jak przyjdzie pozostanie zabawa z kablami w kostkach. Zależy mi na:
* działającym USB (kabel mam od chińczyka),
* kamerze cofania (jeszcze nie zamówiłem ale pewnie też chińczyk, trzeba będzie przerobić wtyk do radio, podobno pasuje stara wtyczka od CD-ROM),
* działającym AUX oraz
* sterowaniu lewymi przyciskami w kierownicy
* BT sobie odpuszczam bo tego pewnie nie ogarnę
O przepinaniu kabl w C103, C105 i ewentualnego łączenia z C10 poczytałem na naszym i rosyjskim forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Jak się uda napiszę co zrobiłem |
Mam to radio i takie potrzeby miałem jak ty, montował wszystko Tokyo po długim czasie mogę szczerze przyznać radyjko jest niezawodne, dysk podpięty z całą muzyką sterowanie w kierownicy, kamerka cofania, najbardziej brakuje BT ale zewnętrzny jest wiec to nie przeszkadza tak bardzo,
[ Dodano: 18-03-2017, 20:39 ]
to sie przyda tym co maja takie radia, jak wejść w system ustawień zaawansowanych
https://www.youtube.com/watch?v=i85Ad2df2q4
robkraj - 18-03-2017, 23:20
pablo diablo, szukając dzisiaj informacji o radio też znalazłem ten film i miałem go wrzucić na forum.
P.S. Nie dziwię się, że jesteś zadowolony i wszystko Ci działa, w końcu zrobił to tokyo Jak bym miał do niego tak blisko tak ja Ty to już bym się umawiał na podłączenie. Jak coś zbabolę to może telefonicznie, odpłatnie mi pomoże
Pablo diablo pamiętasz jaką kamerę kupiłeś: oryginalną czy zamiennik? Ciekawe czy można podpiąć dwie kamery, jedną standardowo z tyłu a drugą uruchamianą na przycisk z przodu?
pablo diablo - 18-03-2017, 23:38
Wszystko było od Tokyo wiec nie pamiętam czy oryginał, dziś zastanawiam sie jak mogłem bez kamery funkcjonować, do przodu już bym nie zakładał,
ps
Najbardziej mnie ciekawi, fakt że kamery w nowych samochodach montują już w standardzie wykorzystują np system rozpoznawania lini, ciekaw jestem dlaczego nie mogą zapisywać drogi jak rejestrator- czarna skrzynka było by to naprawdę pomocne ( np w wypadku Pani premier, gdyby takie rejestratory zapisywały drogę było by dziś wiele jasnych spraw... ale to temat na inny post)
robkraj - 26-03-2017, 23:54
Witaj pablo diablo, walczyłem dzisiaj parę godzin ze zamianą standardowego radia na dotykowe (jedna gałka po prawej stronie).
Powypinałem, poprzepinałem piny w C-105 i C-103, zrobiłem mostkowanie C-103 z C-10. W związku z tym, że tokyo też Ci załozył podobne radio możesz mi powiedzieć jak to u Ciebie działa, tzn.
* przekręcam kluczyk w pierwsze położenie (włącza się radio, pokazuje logo i przechodzi do menu), przekręcam w drugie położenie i odpalam auto (na czas uruchamiania radio gaśnie po zapłonie znowu pojawia się logo i przechodzi do menu), jak niczego w radio nie wybiorę ekran gaśnie i pojawia się w górnym prawym rogu godzina a w lewym napis audio off.
* działa sterowanie z kierownicy: głośniej, ciszej, wybieranie kolejnych utworów, przełączanie między źródłami dźwięku
* działa usb, aux, kamerę dopiero będę zamawiał u chińczyka
* działa sterowanie jasnością choć wydaje mi się, że słabo płynnie, trochę inaczej jak w przypadku starego radio, tzn. podczas ściemniania radio zatrybia dopiero tak mniej więcej od połowy wykresu ściemniania
* nie działa mi natomiast podświetlenie guzików (wysuwanie płyty, menu oraz potencjometr) na radio (czt Ty masz to podświetlenie na czerwono czy nie?)
grzesiopol - 27-03-2017, 06:48
robkraj napisał/a: | Pablo diablo pamiętasz jaką kamerę kupiłeś: oryginalną czy zamiennik? Ciekawe czy można podpiąć dwie kamery, jedną standardowo z tyłu a drugą uruchamianą na przycisk z przodu? | Jak będziesz kupował to bierz do Outlandera II o taką https://www.aliexpress.co...e5-bee1c787cdda
Drugą możesz sobie zamontować z przodu, musisz mieć tylko przycisk dający zasilnie na kamerę. Ewentualnie zrobić sobie jakiś przycisk działający przy włożeniu jedynki ale to już wieksza zabawa.
Tu masz akurat tutek jak montować i to w Sportbacku http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=98228
robkraj - 27-03-2017, 08:14
Dzięki, grzesiopol
kamera zamówiona
Ale dalej nie wiem czy coś źle podłączyłem, że podświetlenie na czerwono fizycznych przycisków i pokrętła na panelu nie działa? Czy tak to już ma być i nie da się inaczej?
grzesiopol - 27-03-2017, 08:33
Przejrzyj jeszcze raz podłączenie, oznaczenia przewodów bo pewnie coś nie tak podłączone, zobacz kostkę samochodu i wyjścia radia. Przycisk płyty to chyba podświetli sie po włożeniu płyty ale nie jestem pewien bo tego radia nie widziałem. Czy podświetlenie przycisków samochodu jest? Bo ewentualnie jakbyś miał światła w trybie skandynawskim to wtedy w połozeniu świateł na wyłączonych nie byłoby podświetlenia ale wtedy też i przycisków.
[ Dodano: 27-03-2017, 09:10 ]
Tutaj masz rozpiskę gniazd z tyłu http://mmc-manuals.ru/man...R69-T-2_rev.pdf radio inne numer ale kabelkomania pewnie ta sama. Wtyczka 20 pinowa, pin 2 - ILL+ a pin 12 ILL-
robkraj - 27-03-2017, 09:18
Z tymi wiązkami kabli to różnie bywa w różnych rocznikach. Trzeba zwracać uwagę bo często ludzie zamieszczają opisy nie podając rocznika i można namieszać. Chyba posiedzę chwilę i opiszę jak ja to zrobiłem, może ktoś skorzysta ... a może ktoś zauważy jakiś błąd.
Nie wiem czy mam ustawiony tryb skandynawski (pokrętło ustawione na auto, światła zapalają się po uruchomieniu auta, pokrętła od klimy są podświetlone w nocy a w dzień nie wiem bo i tak nie widać ), tak te 2 przyciski i pokrętło radia fizycznie mogą być podświetlane.
Myślisz, że tryb skandynawski może mieć wpływ na podświetlenie przycisków i pokrętła radia na czerwono? Nawet w skandynawskim trybie wieczorem widać podświetlenie pokręteł od klimatyzacji więc te od radia też powinny się świecić, chyba?
Czy ktoś wymieniał na podstawowe radio dotykowe z pokrętłem z prawej strony i może potwierdzić czy podświetlają mu się przyciski w zależności od trybu skandynawskiego czy nie?
grzesiopol - 27-03-2017, 10:25
U mnie tryb skandynawski działa na wyłączonych światłach a wtedy brak jest podświetlania innych pokręteł i przycisków. W dzień to nie przeszkadza ale w nocy troche jest to denerwujące bo trzeba szukać przycisków.
Co do wiązek to raczej kolory są wszędzie takie same, zobacz jak masz podłączone kostka a radio. Masz manuala z instalacją?
Jak masz miernik to sprawdź czy jest prąd na kostce. Jak jest i dobrze masz podłączone to znaczy że jesteś jedną na 100 osób którym przytrafiło sie spalone światełko w radiu.
robkraj - 27-03-2017, 11:05
No to tak na szybko, bez rysunków, moja zmiana radia wglądała tak:
18PIN - C-105
- fabrycznie wpięte PIN'y: 4, 8, 9, 13, 14, 18
- wypiąłem i zaizolowałem PIN'y: 8, 9, 18
- wypiąłem i zmieniłem miejsca: 4(różowy)->1, 13(niebieski)->2, 14(czarny)->10
20PIN - C-103
- fabrycznie wpięte PIN'y: 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40
- wypiąłem i zaizolowałem PIN'y: 23(czerwony, pomarańczowego nie było w tej kostce), 33(biały) i 29(zielony)
16PIN - C-10 (to ta od awaryjnych)
- zrobiłem połączenie równoległe z C-103 żeby chyba działała płynna regulacja jasności
- połączyłem PIN 16 różowy (C-10) z pustym PIN 29 (C-103) oraz PIN 10 czerwony z żółtym (C-10) z pustym PIN 39 (C-103)
I co Wy na to? Podświetlenie na czerwono guzików i pokrętła nie działa. Jak mówi grzesiopol albo spalone albo ja coś zbaboliłem przy PIN'ach (bo niby które przewody odpowiadają za podświetlenie guzików radio?).
|
|
|