To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

tokyo - 13-03-2017, 23:37

Iborek - wymiana radia dotyczy autek do rocznika 2010 ; dopiero po tym okresie radia maja odpowioednia magistrale do obslugi modulu usb/bt
lborek - 14-03-2017, 00:56

tokyo napisał/a:
Iborek - wymiana radia dotyczy autek do rocznika 2010 ; dopiero po tym okresie radia maja odpowioednia magistrale do obslugi modulu usb/bt

Teraz wszystko jasne.

Czyli dla modeli rocznikowych <2010 wymieniamy radio na 2010, moduł USB/BT + dokładamy kabel USB do schowka.

Będzie trzeba polować.

Dzięki.

robkraj - 17-03-2017, 18:10

Panowie, szukam po necie radia do Lancera (prosty model z panelem dotykowym z jednym potencjometrem z prawej strony) Najbardzie zależy mi na podłączeniu USB i kamery cofania. Znalazłem dwa modele wyglądające identycznie ale różniące się numerem. Jedno ma symbol 8701A618 a drugie 8701A627.
Mam pytanie, może ktoś się orientuje, czym one się różnią i czy oba będą pasowały do Lancera (oczywiście po zabawie z przewodami w kostkach)?

tokyo - 18-03-2017, 00:30

Tylko wew softem dla ciebie nieistotnym
robkraj - 18-03-2017, 08:52

Dzieki, tokyo
radio 8701A618 zamówione. Jak przyjdzie pozostanie zabawa z kablami w kostkach. Zależy mi na:
* działającym USB (kabel mam od chińczyka),
* kamerze cofania (jeszcze nie zamówiłem ale pewnie też chińczyk, trzeba będzie przerobić wtyk do radio, podobno pasuje stara wtyczka od CD-ROM),
* działającym AUX oraz
* sterowaniu lewymi przyciskami w kierownicy
* BT sobie odpuszczam bo tego pewnie nie ogarnę

O przepinaniu kabl w C103, C105 i ewentualnego łączenia z C101 poczytałem na naszym i rosyjskim forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie ...

Jak się uda napiszę co zrobiłem

pablo diablo - 18-03-2017, 12:56

robkraj napisał/a:
Dzieki, tokyo
radio 8701A618 zamówione. Jak przyjdzie pozostanie zabawa z kablami w kostkach. Zależy mi na:
* działającym USB (kabel mam od chińczyka),
* kamerze cofania (jeszcze nie zamówiłem ale pewnie też chińczyk, trzeba będzie przerobić wtyk do radio, podobno pasuje stara wtyczka od CD-ROM),
* działającym AUX oraz
* sterowaniu lewymi przyciskami w kierownicy
* BT sobie odpuszczam bo tego pewnie nie ogarnę

O przepinaniu kabl w C103, C105 i ewentualnego łączenia z C10 poczytałem na naszym i rosyjskim forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie ...

Jak się uda napiszę co zrobiłem

Mam to radio i takie potrzeby miałem jak ty, montował wszystko Tokyo po długim czasie mogę szczerze przyznać radyjko jest niezawodne, dysk podpięty z całą muzyką sterowanie w kierownicy, kamerka cofania, najbardziej brakuje BT ale zewnętrzny jest wiec to nie przeszkadza tak bardzo,

[ Dodano: 18-03-2017, 20:39 ]
to sie przyda tym co maja takie radia, jak wejść w system ustawień zaawansowanych
https://www.youtube.com/watch?v=i85Ad2df2q4

robkraj - 18-03-2017, 23:20

pablo diablo, szukając dzisiaj informacji o radio też znalazłem ten film i miałem go wrzucić na forum.
P.S. Nie dziwię się, że jesteś zadowolony i wszystko Ci działa, w końcu zrobił to tokyo :) Jak bym miał do niego tak blisko tak ja Ty to już bym się umawiał na podłączenie. Jak coś zbabolę to może telefonicznie, odpłatnie mi pomoże :)

Pablo diablo pamiętasz jaką kamerę kupiłeś: oryginalną czy zamiennik? Ciekawe czy można podpiąć dwie kamery, jedną standardowo z tyłu a drugą uruchamianą na przycisk z przodu?

pablo diablo - 18-03-2017, 23:38

Wszystko było od Tokyo wiec nie pamiętam czy oryginał, dziś zastanawiam sie jak mogłem bez kamery funkcjonować, do przodu już bym nie zakładał,

ps
Najbardziej mnie ciekawi, fakt że kamery w nowych samochodach montują już w standardzie wykorzystują np system rozpoznawania lini, ciekaw jestem dlaczego nie mogą zapisywać drogi jak rejestrator- czarna skrzynka było by to naprawdę pomocne ( np w wypadku Pani premier, gdyby takie rejestratory zapisywały drogę było by dziś wiele jasnych spraw... ale to temat na inny post)

robkraj - 26-03-2017, 23:54

Witaj pablo diablo, walczyłem dzisiaj parę godzin ze zamianą standardowego radia na dotykowe (jedna gałka po prawej stronie).
Powypinałem, poprzepinałem piny w C-105 i C-103, zrobiłem mostkowanie C-103 z C-10. W związku z tym, że tokyo też Ci załozył podobne radio możesz mi powiedzieć jak to u Ciebie działa, tzn.
* przekręcam kluczyk w pierwsze położenie (włącza się radio, pokazuje logo i przechodzi do menu), przekręcam w drugie położenie i odpalam auto (na czas uruchamiania radio gaśnie po zapłonie znowu pojawia się logo i przechodzi do menu), jak niczego w radio nie wybiorę ekran gaśnie i pojawia się w górnym prawym rogu godzina a w lewym napis audio off.
* działa sterowanie z kierownicy: głośniej, ciszej, wybieranie kolejnych utworów, przełączanie między źródłami dźwięku
* działa usb, aux, kamerę dopiero będę zamawiał u chińczyka
* działa sterowanie jasnością choć wydaje mi się, że słabo płynnie, trochę inaczej jak w przypadku starego radio, tzn. podczas ściemniania radio zatrybia dopiero tak mniej więcej od połowy wykresu ściemniania
* nie działa mi natomiast podświetlenie guzików (wysuwanie płyty, menu oraz potencjometr) na radio (czt Ty masz to podświetlenie na czerwono czy nie?)

grzesiopol - 27-03-2017, 06:48

robkraj napisał/a:
Pablo diablo pamiętasz jaką kamerę kupiłeś: oryginalną czy zamiennik? Ciekawe czy można podpiąć dwie kamery, jedną standardowo z tyłu a drugą uruchamianą na przycisk z przodu?
Jak będziesz kupował to bierz do Outlandera II o taką https://www.aliexpress.co...e5-bee1c787cdda

Drugą możesz sobie zamontować z przodu, musisz mieć tylko przycisk dający zasilnie na kamerę. Ewentualnie zrobić sobie jakiś przycisk działający przy włożeniu jedynki ale to już wieksza zabawa.
Tu masz akurat tutek jak montować i to w Sportbacku http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=98228

robkraj - 27-03-2017, 08:14

Dzięki, grzesiopol
kamera zamówiona :)

Ale dalej nie wiem czy coś źle podłączyłem, że podświetlenie na czerwono fizycznych przycisków i pokrętła na panelu nie działa? Czy tak to już ma być i nie da się inaczej?

grzesiopol - 27-03-2017, 08:33

Przejrzyj jeszcze raz podłączenie, oznaczenia przewodów bo pewnie coś nie tak podłączone, zobacz kostkę samochodu i wyjścia radia. Przycisk płyty to chyba podświetli sie po włożeniu płyty ale nie jestem pewien bo tego radia nie widziałem. Czy podświetlenie przycisków samochodu jest? Bo ewentualnie jakbyś miał światła w trybie skandynawskim to wtedy w połozeniu świateł na wyłączonych nie byłoby podświetlenia ale wtedy też i przycisków.

[ Dodano: 27-03-2017, 09:10 ]
Tutaj masz rozpiskę gniazd z tyłu http://mmc-manuals.ru/man...R69-T-2_rev.pdf radio inne numer ale kabelkomania pewnie ta sama. Wtyczka 20 pinowa, pin 2 - ILL+ a pin 12 ILL-

robkraj - 27-03-2017, 09:18

Z tymi wiązkami kabli to różnie bywa w różnych rocznikach. Trzeba zwracać uwagę bo często ludzie zamieszczają opisy nie podając rocznika i można namieszać. Chyba posiedzę chwilę i opiszę jak ja to zrobiłem, może ktoś skorzysta ... a może ktoś zauważy jakiś błąd.

Nie wiem czy mam ustawiony tryb skandynawski (pokrętło ustawione na auto, światła zapalają się po uruchomieniu auta, pokrętła od klimy są podświetlone w nocy a w dzień nie wiem bo i tak nie widać :) ), tak te 2 przyciski i pokrętło radia fizycznie mogą być podświetlane.
Myślisz, że tryb skandynawski może mieć wpływ na podświetlenie przycisków i pokrętła radia na czerwono? Nawet w skandynawskim trybie wieczorem widać podświetlenie pokręteł od klimatyzacji więc te od radia też powinny się świecić, chyba?

Czy ktoś wymieniał na podstawowe radio dotykowe z pokrętłem z prawej strony i może potwierdzić czy podświetlają mu się przyciski w zależności od trybu skandynawskiego czy nie?

grzesiopol - 27-03-2017, 10:25

U mnie tryb skandynawski działa na wyłączonych światłach a wtedy brak jest podświetlania innych pokręteł i przycisków. W dzień to nie przeszkadza ale w nocy troche jest to denerwujące bo trzeba szukać przycisków.
Co do wiązek to raczej kolory są wszędzie takie same, zobacz jak masz podłączone kostka a radio. Masz manuala z instalacją?
Jak masz miernik to sprawdź czy jest prąd na kostce. Jak jest i dobrze masz podłączone to znaczy że jesteś jedną na 100 osób którym przytrafiło sie spalone światełko w radiu. :roll:

robkraj - 27-03-2017, 11:05

No to tak na szybko, bez rysunków, moja zmiana radia wglądała tak:

18PIN - C-105
- fabrycznie wpięte PIN'y: 4, 8, 9, 13, 14, 18
- wypiąłem i zaizolowałem PIN'y: 8, 9, 18
- wypiąłem i zmieniłem miejsca: 4(różowy)->1, 13(niebieski)->2, 14(czarny)->10

20PIN - C-103
- fabrycznie wpięte PIN'y: 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40
- wypiąłem i zaizolowałem PIN'y: 23(czerwony, pomarańczowego nie było w tej kostce), 33(biały) i 29(zielony)

16PIN - C-10 (to ta od awaryjnych)
- zrobiłem połączenie równoległe z C-103 żeby chyba działała płynna regulacja jasności
- połączyłem PIN 16 różowy (C-10) z pustym PIN 29 (C-103) oraz PIN 10 czerwony z żółtym (C-10) z pustym PIN 39 (C-103)

I co Wy na to? Podświetlenie na czerwono guzików i pokrętła nie działa. Jak mówi grzesiopol albo spalone albo ja coś zbaboliłem przy PIN'ach (bo niby które przewody odpowiadają za podświetlenie guzików radio?).