Forum Dla Pań - obsługa niemowląt i starszych dzieci :)
Freya - 30-03-2011, 21:39
Mam takie pytanie: od kiedy przyuczaliście swoje pociechy do korzystania z nocniczka?
Seichan - 30-03-2011, 22:00
W wieku ok. 2 lat. Oli poszło szybko, Jaś dłużej się przyzwyczajał.
Krzyzak - 31-03-2011, 06:46
a powiedzcie - dlaczego Misio ma katar od 2 tygodni?
jest kompletnie zdrowy, tylko cieknie mu z nosa (przezroczysta wydzielina) i to też nie zawsze
dziś jadę z nim do lekarza, ale wiem, że to zbędne, bo ta szarlatanka nadaje się tylko do podbijania recept
moja dentystka mówi, że to przez ząbki, jej Przemek też tak miał, a pediatra, że nie ma kataru od ząbkowania...
na alergię trochę za wcześnie, zresztą prawie nie ma kontaktu z alergenami (tak myślę)
Freya - 31-03-2011, 21:49
Seichan napisał/a: | W wieku ok. 2 lat |
No właśnie tak myślałam...jakiś koleś z pracy męża sadza 7 miesięczne dziecko na nocnik po drzemce i zdarza się, że mały wysika się - oni się cieszą, ale moim zdaniem taki maluch jeszcze "nie kojarzy faktów" czyli tego, że chce siusiu, potrafi chwilkę sie powstrzymać i zrobic siusiu na nocniczek. Krzyzak napisał/a: | a powiedzcie - dlaczego Misio ma katar od 2 tygodni? |
Nasza Ola też miała taki katarek,a raczej coś tam fiurgało i czasem lało sie z noska, ale zakrapialiśmy nosek Sterimarem i odciągaliśmy katarek aspiratorem. Pomogło
Seichan - 31-03-2011, 21:53
Krzyzak napisał/a: | moja dentystka mówi, że to przez ząbki, jej Przemek też tak miał, a pediatra, że nie ma kataru od ząbkowania... |
U nas też był katar przy ząbkowaniu. I gorączka się pojawiała.
7 m-cy to chyba za wcześnie na nocnik...
bastek - 31-03-2011, 23:32
z nocnikiem wojuję od 2 tygodni... wiek 2,2 lata...
po tyg. załapała, że jak siedzi to suiśnie. i na tym stanęło. nie chcemy wołać siusiu
bartek (starszy) miał 2 lata 3 m-ce i załapał w 10 dni - wołał siusiu....
ale jestem twardy, nie ustąpię musi sie nauczyc
Krzyzak - 01-04-2011, 07:05
Seichan napisał/a: | U nas też był katar przy ząbkowaniu. I gorączka się pojawiała. |
po wczorajszej wizycie u lekarza:
- katar jest alergiczny... (wątpię, ale tu się nie spodziewałem żadnej konkretnej odpowiedzi)
- mały za mało waży (8.5 kg, 80cm) - może i się zgodzę, ale ona mówi to chyba wszystkim... nic - zlecone badania zrobimy, bo tu rozsądnie pediatra podeszła - badania zapisała, a co my zrobimy, to ona już nie ma wpływu... tu ma duży plus
ale on jest taki żywy i nie ma czasu na jedzenie, że raczej gruby być nie może - śniadanie zajmuje czasem 2h, obiad też a pomiędzy to oczywiście szaleństwo... chłopak i tyle
(sprawdzaliśmy swoje książeczki - my ważyliśmy 10-11 kg w tym wieku a fakt, że nie chcę, by był kurduplem)
- szczepienie przeciw śwince/różyczce/odrze przeszedł - podziękował producentowi plastrów EMLA
Student - 01-04-2011, 07:12
7 miechów to dobry czas.
Czym wcześniej tym lepiej.
Nasz synek jak miał 2.5 roku to już miał osobny pokój i w nocy wstawał , budził nas aby go posadzić na kibelku i zaczął to robić dużo wcześniej niż córka.
Mała była od 8 miesiący z niańką i niestety wychodzi prawda o osobach obcych, leją na temat .
Freya - 03-04-2011, 21:04
Student napisał/a: | Mała była od 8 miesiący z niańką i niestety wychodzi prawda o osobach obcych, leją na temat . |
Na szczęście nie wszyscy:)
Efa! - 05-04-2011, 19:41
Słuchajcie, kochani, z pieniędzy ze chrztu chcę kupić dobry fotelik samochodowy, taki od 9 do 36 kg. Bardzo proszę, polećcie jakiś. Tylko podkreślę, że chciałabym fotelik nie do 15kg, ale taki, który po przemontowaniu jest dobry także dla starszego dziecka. Jakie polecacie?
I jeszcze mam pytanie o isofix: jak w samochodzie nie mam firmowo montowanej bazy isofix, to można jakoś to zrobić, żeby była? Mam stare mitsubishi carisma i w nim tylne siedzisko się podnosi.
W sumie na tym isofixie jakoś mi specjalnie nie zależy, ale jestem ciekawa.
Aga - 05-04-2011, 21:57
http://www.marketeo.pl/Of...TIM-332225.html
moja propozycja
tylko i wyłącznie ta
sprawdziłam - chwalę
niezawodny, cena przystępna
Julek do dziś jeździ na podstawce
wcześniej etap leżenia, siedzenia (jednym ruchem do leżenia, jak dziecko zaśnie)
moim zdaniem - fotelik rewelacja!
Efa! - 05-04-2011, 22:16
Dzięki, Agunia :-). Poczytam o nim.
A co powiecie o foteliku Cybex Pallas? Ma 4-kę w testach ADAC
http://www.autofoteliki.p...,2,63,117.html#
Krzyzak - 06-04-2011, 06:57
podjedź do jakiegoś sklepu z fotelikami i pooglądaj - od kilku miechów mam HTC (telefon) z dostępem do netu i przy sprzedawcy pokazuję cenę z netu i się targuję
wsadź młodego do dużego fotelika - takiego 9-36 - i zobaczysz, jak pokracznie to wygląda (w sensie taki maluch w takim wielkim foteliku)
mój wybór to taki 9-18, a potem kolejny na większe już dziecko (ten mały i tak się przyda, dla kolejnego...)
osobiście zakupiłem przez allegro fotelik polskiej produkcji ramatti, ale nie jestem zadowolony, bo śmierdzi chemią od pół roku - myślałem, że wywietrzeje... ten sklepowy śmierdział tak samo...
każdy producent robi wszystko, żebyś kupiła jego produkt - poczytaj na necie opinie rodziców, bo często coś, co się podoba albo jest takie "super" w reklamach, nie sprawdza się w życiu - np. dzieci narzekają, że niewygodne, albo niby ma 5 pozycji do ustawiania, ale inny fotelik ma 3 a pokrywają one szerszy zakres regulacji...
generalnie w necie dobre opinie zbiera właśnie polski ramatti
sieegurd - 06-04-2011, 07:15
Krzyzak napisał/a: | podjedź do jakiegoś sklepu z fotelikami i pooglądaj |
Dokładnie zrób jak Krzyzak radzi Ja sprawdziłem ceny fotelików na ALLEGRO i pojechalimy z Olką zakup. Ponieważ budżet mieliśmy mały, to szukaliśmy czegoś solidnego w przystępnej cenie - byle tylko nie styropian W sklepie poprosilimy o kiilka modeli i sadzaliśmy Małą w każdym z nich. I jakież było Nasze zdziwienie, kiedy okazało się, że foteliki 9-36 kg były za ciasne, w porównaiu z 9-25 kg
Krzyzak napisał/a: | mój wybór to taki 9-18, a potem kolejny na większe już dziecko (ten mały i tak się przyda, dla kolejnego...) |
A Nasz wybór padł na fotelik CARETERO 9-25kg: http://allegro.pl/fotelik...1525114732.html.
Nie sugerując się opiniami na necie możemy po 2 miesiącach stwierdzić, że jest solidnie wykonany, Olka wygodnie sobie siedzi, pasy łatwo się zapinają, a jak Mała uśnie to w mig fotelik zjeżdża do pozycji półleżącej . Ogólnie jesteśmy zadowoleni z zakupu, a tak jak Krzyzak pisał, że zanim Mała wyrośnie z fotelika, to pewnie będzie miała rodzeństwo
Jedyny mankament, to taki, że fotelik jest wpięty w zatrzask pasów z drugiej strony, ponieważ podstawa blokuje dobre napięcie pasów bezpieczeństwa od strony, po której jest umiejscowniony. Niestetety w większości fotelików z regulowanym położeniem byłby ten sam problem
Krzyzak - 06-04-2011, 07:25
sieegurd napisał/a: | zanim Mała wyrośnie z fotelika, to pewnie będzie miała rodzeństwo |
chodziło mi o pokazanie, że zakup 9-36 wcale nie jest oszczędnym pomysłem - wkrótce trzeba będzie kupić drugi, dla drugiej dzidzi i może się okazać, że nic się nie zaoszczędziło, a komfort dla malucha w tak wielkim sprzęcie był mizerny...
|
|
|