To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT lll

radek79 - 17-12-2011, 22:22

jarek znawcą tematu nie jestem ale mając kiedyś forda focusa, nagłośnienie w tym aucie bije na głowę wszystkie znane mi auta
_Slawek_ - 17-12-2011, 22:30

Nie można porównywać głośników w różnych samochodach jeśli nie są do nich podłączone te same radia... Np. w złomku na oryginalnych 20-letnich głośnikach o wiele lepiej się sprawuje stary (na oko około 20-letni) kasetowy grundig niż niespełna 10-letni blaupunkt CD... Sam nie wiem dlaczego, ale różnica jest kolosalna na korzyść starego radia :roll:
Jaro1974 - 17-12-2011, 22:34

Moim skromnym zdaniem dzieje się to dlatego że firmy które projektują nagłośnienie biorą wszystkie czynniki pod uwagę i być może dlatego tak jest nie inaczej. Ja muszę spróbować wyjąć radio z meganki i włożyć do siebie i wtedy będę wiedział czy jest różnica czy też nie

[ Dodano: 17-12-2011, 22:47 ]
Dobra ja znikam powoli.Jutro znów na uczelnię więc stamtąd będę nadawał z rana :mrgreen: Dobranoc :wink:

radek79 - 17-12-2011, 22:48

wniosek z tego że kiedyś robili dobrze a teraz robią na ilość

[ Dodano: 17-12-2011, 22:49 ]
cześć jarek

Soner - 18-12-2011, 06:54

Powitać z rana. Co do głośników i audio w samochodzie - kiedyś naprawdę robili dobre zestawy. Dane fabryczne radio i zestaw głośników dobrany jest do konkretnego pojazdu. W innym aucie inaczej będzie grał chociażby ze względu na odległości i ukierunkowanie głośników. Andrzeju Diora firma z tego co się orientuje nie produkuje o kilku ładnych lat. Albo to jest zamiennik z licencją albo wznowili produkcje. Z kolei jak wziąłem do ręki obezny Tonsil... nie ma nic wspólnego ze starym. Na niekorzyść. Pomyśl na firmą MOREL. I nie kupuj współosiowych. Ale jak Ci mało basu to kup sobie jacusia. A tu masz jego przykład zasilania.
Andrew - 18-12-2011, 08:52

Dzień dobry.
Co do głośników zaryzykuję te Diory :wink:
Soner napisał/a:
Andrzeju Diora firma z tego co się orientuje nie produkuje o kilku ładnych lat
Z tego co widzę, wychodzi Diora, tylko, że spod płaszcza Manty... Czytałem o opiniach tych głośników i mają one dobrą opinię...
Seichan - 18-12-2011, 08:56

Dzień dobry ;)
bastek - 18-12-2011, 08:57

co do Diory - stacjonarnej - mam od lat 16 czy 18 serię WS 500 (radio+tuner+korektor). głosniki były altusy z Tonsilu, teraz z racji m iejsca są diory, a altusy czekają na lepsze czasy. różnica - tonsil lepszy. ale-mówimy o sprzęcie z lat 1990-tych....
co do samochodu - kupiłem jakieś firmowe współosiowe załozyłęm w almerce, ble. kupiłem potem odseparowane Hellix Blue (chyba tak to się nazywało) - droższe, ale gra almerka o niebo lepiej niż misiek na fabrycznych.. zresztą pewnie latem zmienię w końcu na inny zestaw+ wycieszenie
szkoda kasy na współosiowe - nie będzie efektu moim zdaniem
radio odpowiedniej mocy, żeby dało radę napędzić te głośniki
no i zmieniłem kable - z takich co mają 5 niteczek, na kilka razy grubsze.....
wzmacniacza nie mam, suba też - bo bagażnik na wagę złota....

[ Dodano: 18-12-2011, 09:12 ]
z wikipedii
W 2007 została prawomocnie wykreślona z rejestru przedsiębiorców. (diora)

matunio20 - 18-12-2011, 09:24

Cześć

radek79 napisał/a:
najlepiej szamponem do włosów Bambino najzwyklejszym , sprawdzone

dziękuję :)

Seichan napisał/a:
Moim zdaniem barbarzyństwem jest gazowanie 2.5 V6...

A to dlaczego :D ?

Jaro1974 napisał/a:
Z tego co się orientuję to na rynku polskim najlepsze głośniki i zestawy głośnikowe robił TONSIL. Nie wiem jak sprawują się głośniki diorowskie. Z tych parametrów które są podane wynika że powinny być całkiem przyzwoite. Co do mocy ich to brzmi zachęcająco tylko nie wiadomo czy faktycznie tak jest. Ale nawet jeśli by nie miały tych 180W to myślę że te 100W powinny uzyskiwać bez problemu. Jestem też ciekawy jak jest rozwiązany problem umieszczenia średnio i wysoko tonowego głośnika. Bo zazwyczaj z tym jest problem bo po dłuższej i dość efektywnej pracy potrafi membrana obcierać o tą tulejkę środkową. Ale to wszystko zależy od wykonania. Ja miałem we fiatozolu eliptyczne i też trójdrożne i do końca były ok. Ale ogólnie myślę że są godne zainteresowania.

Tonsil i diora robił dobre głośniki ale do audio domowego. sam posiadam 2 kolumny z tonsilami. Ale Te co Podałeś Andrzeju, to one nie mają tych 180W. To jest moc maksymalna, a moc w RMS to 100W. Zależy Ci na basie?

radek79 - 18-12-2011, 09:27

ja u siebie zmieniłem orginalne na pioneery system dwudrożny i od razu było słychać różnicę na +
Jaro1974 - 18-12-2011, 09:28

Dzień dobry. Wracając do nagłośnienia - ja myślę zarzucić jakiś wzmacniacz i dopiero pod niego wpiąć wszystkie głośniki. Wtedy myślę że efekt pożądany zostanie uzyskany. Seba taki zestaw który posiadasz to bardzo fajny zestaw. Jak miałbym okazję gdzieś takowy zakupić z pewnością bym to zrobił.
matunio20 - 18-12-2011, 09:33

My mamy kilkunastoletnie głośniki pionier TS1750 o ile dobrze pamiętam, wyciągnięte z mazdy szwagra, poszła na żyletki, a głośniki dalej chodzą (mazda 323 1988r). powiem wam że sprawują się bardzo dobrze, ładnie, czysto, głośno z dość dobrym basem grają. są na pewno lepsze niż oryginały. steruje nimi jakiś panasonic (ale nie pytajcie jaki model, bo nie pamiętam).

[ Dodano: 18-12-2011, 09:34 ]
A teraz, jako suba, chce wsadzić kolumienkę z audio domowego, tylko mam dylemat, jak to będzie grało bez wzmaka ;/

[ Dodano: 18-12-2011, 09:37 ]
http://www.youtube.com/wa...=endscreen&NR=1

[ Dodano: 18-12-2011, 09:57 ]
W przyszłym tygodniu pęknie trzy setna strona :D ?

Jaro1974 - 18-12-2011, 10:38

I co tu tak ucichło? Wszyscy poszli do kościoła czy jak? :mrgreen:
matunio20 - 18-12-2011, 10:42

Jaro1974 napisał/a:
I co tu tak ucichło? Wszyscy poszli do kościoła czy jak?

Ja do kościoła od bierzmowania nie chodze ;]

radek79 - 18-12-2011, 10:52

każdy leży i odpoczywa :mrgreen: