To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

szpala85 - 26-01-2011, 16:59

Owczar napisał/a:
No jak to nie ma? Ja nie wiem jak Ty patrzyłeś :P

Coś mi oko spierniczyło w bok :mrgreen: rzeczywiście jest :P

Owczar napisał/a:
Jakie diody zastosowałeś do podświetlenia cyfr? I ile wlutowałeś tam tych diod?

do podświetlenia użyłem 30 diod białych 3mm ( wszystkie musiałem dokładnie kierować ... czyli lutuję i wkładam diodę i test ... następna dioda i znowu test ... aż do wymaganego efektu ) na wszystkie tarcze

michalina27 - 05-02-2011, 01:35

Jak zdjąć pokrętła nawiewów? Przeczytałam wszystkie 29 stron z odnośnikami.Chciałabym wymienić przepalone żarówki, ale nie mogę się dostać. Manual pokazuje puste miejsca. Próbowaliśmy wyciągnąć z dużą siłą i nic. Boję się, że je wyłamię.
nietoperek - 05-02-2011, 02:11

michalina27 napisał/a:
Jak zdjąć pokrętła nawiewów? Przeczytałam wszystkie 29 stron z odnośnikami.Chciałabym wymienić przepalone żarówki, ale nie mogę się dostać. Manual pokazuje puste miejsca. Próbowaliśmy wyciągnąć z dużą siłą i nic. Boję się, że je wyłamię.

Ja ostatnio wyciągałem wpychając je do środka i najpierw lewą stronę (całą) u Ciebie może będzie trzeba wyciągnąć najpierw prawą bo ja mam angola i wszystko jest na odwrót :/ żarówki są na zatrzaskach.

m6riano - 05-02-2011, 03:11

michalina27 napisał/a:

zdejmujesz panek środkowy, odkręcasz 4 śruby wpychasz do środka, wyjmujesz najpierw z prawej strony potem z lewej.
samych pokreteł nie zdejmujesz tylko cały "panel", wyjda do takiego stopnia ze smialo mozna wyciagnac zaroweczki,mozna tez podwazyc nozem do tapet lub cienkim srubokrecikiem

KamilR10 - 11-02-2011, 19:11

Pewnie gdzieś już to było ale prawdopodobnie przeoczyłem :P Mam pytanie jak wyjąć climatronic? oczywiście tak żeby nic nie połamać, trzeba uważać na jakieś krótkie kable i kostki? Prosiłbym o dokładny opis a może ktoś zrobił relację foto?

Oraz drugie moje pytanie. Jakie polecacie diody LED do climatronica, chciałbym przy okazji wymienić te żarówki na białe, trzeba coś lutować czy wystarczy wymienić same żarówki?

robertdg - 11-02-2011, 19:42

KamilR10, Zaczynasz od tego, że wyrzucasz radio, wyrzucasz popielniczke, patrzysz czy pod nia jest przykrecona konsola centralna, jezeli tak, to odkrecasz, delikatnie za mieszek podciagasz osłone do góry no i wyskakuje dolna część konsoli, panel centralny jest mocowany na spinkach, zatrzaskach, wiec delikatnie go paluszkami odciagasz, on wyskakuje, odpinasz kostki elektryczne, klimatronik jest przykrecony od tylu konsoli centralnej

Za rysunku masz pokazane gdzie są te spinki, białymi strzałkami:

KamilR10 - 11-02-2011, 22:02

ok dzięki, myślę że sobie z tym poradzę. Teraz druga sprawa, jakie żaróweczki tam wsadzić zamiast tych żółtych? Interesują mnie jakieś białe LEDy ale nie mam pojecia jakich szukać i jakie będą pasować
deejay - 11-02-2011, 22:13

Do climatronika dokładniej pod przyciski polecam te ledy

http://moto.allegro.pl/za...1455831992.html

potrzebujesz 2 szt 9mm , pod sam wyswietlacz polecam raczej dobre nowe zaróweczki :wink: aby efekt był dobry musisz zdodyć dobre ledy które świecą szerokokątnie

tu wklejam fotke jak tam się dostać :)

KamilR10 - 11-02-2011, 22:33

deejay napisał/a:
Do climatronika dokładniej pod przyciski polecam te ledy

http://moto.allegro.pl/za...1455831992.html

potrzebujesz 2 szt 9mm , pod sam wyswietlacz polecam raczej dobre nowe zaróweczki :wink: aby efekt był dobry musisz zdodyć dobre ledy które świecą szerokokokątnie

a u siebie masz taki zestaw? Mógłbym zobaczyć jak to świeci? Poziom światła jest wystarczający? :wink: i jeszcze jedno pytanie czy żaróweczki nie będą się przepalać?

robertdg - 11-02-2011, 22:39

KamilR10 napisał/a:
czy żaróweczki nie będą się przepalać?
nic nie jest wieczne
KamilR10 - 11-02-2011, 22:41

robertdg napisał/a:
KamilR10 napisał/a:
nic nie jest wieczne

jasna sprawa, tylko chodzi o to żebym co tydzień nie musiał zmieniać ledów :wink:

deejay - 11-02-2011, 22:44

KamilR10 napisał/a:
i jeszcze jedno pytanie czy żaróweczki nie będą się przepalać?

wiekszość z nas w Galach posiada jeszcze oryginalne żaróweczki w panelu , żadko sie one przepalają i posłuza ci na pewno długo :wink:

moje podswietlenie jest udokumentowane w pierwszym poscie tego tematu , tylko tam są jeszcze fotki panelu mojego poprzedniego auta , ale efekt ten sam :)

m6riano - 12-02-2011, 08:22

KamilR10 napisał/a:
robertdg napisał/a:
KamilR10 napisał/a:
nic nie jest wieczne

jasna sprawa, tylko chodzi o to żebym co tydzień nie musiał zmieniać ledów :wink:

możesz dać taśme ledową ale to niech już OWCZAR sie wypowie jak on to zamontował.

Besiek - 12-02-2011, 16:56

Przepalają się, niestety. U mnie właśnie się przepaliła :evil: Lada dzień zamawiam ledy i mam nadzieję że będzie dobrze.
KamilR10 - 12-02-2011, 17:31

Besiek napisał/a:
Przepalają się, niestety. U mnie właśnie się przepaliła :evil: Lada dzień zamawiam ledy i mam nadzieję że będzie dobrze.
Na jakie LEDy się decydujesz? Ja właśnie mam wrażenie że LEDy będą padać przez to ściemnianie i rozjaśnianie zegarów.