Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
jacek11 - 10-01-2016, 17:11
Błąd poduszki skasowany koszt usługi-50 zł.Elektryk sam był zdziwiony,że się połączył.
Zmierzyłem spalanie benzyny.Na czterynastu litrach przejechałem 124 km. Po obliczeniach wychodzi,że spala 11,3 l. na 100km. To chyba dobry wynik,biorąc pod uwagę obecne temperatury,a test był robiony w czasie największych mrozów.Sposób mierzenia wybrałem najbardziej wiarygodny,czyli kocioł do pełna,i po przejechaniu odległości znowu do pełna na tej samej stacji,i z tego samego dystrybutora.
Jazda cały czas w mieście,i krótkie odcinki.Jestem zadowolony
jacek11 - 27-05-2016, 23:00
Kompletnie zapomniałem napisać,że misior dostał nowe hamowanie na tylnej osi.Czyli tarcze i klocki.Klocki TRW,a tarcze o dziwnej nazwie której nie mogę sobie przypomnieć.Wszystkie tłoczki przesmarowane,do kompletu całkiem nowy płyn hamulcowy.Auto hamuje zdecydowanie lepiej,i nie ma już uczucia,że tył pcha samochód podczas hamowania.Wymieniłem też prawe tylne łożysko,ponieważ podczas obracania czuć było przeskakiwanie.Nie było głośne.Dobrze,że miałem jedno zapasowe.
A i jeszcze zrobiłem przegląd techniczny.Diagnosta nie miał uwag
mjsystem - 30-05-2016, 12:33
jacek11 napisał/a: | Diagnosta nie miał uwag | Dużo na tyle różnicy w hamowaniu?
jacek11 - 30-05-2016, 21:05
Przegląd robiłem na starym zestawie tarcz,ale z tego co pamiętam tył miał 1,8 ,i 1,6 przód chyba 2,6,i 2,4. Nie jest zbyt równo,ale bez kłopotu mieści się w normach.
jacek11 - 22-06-2016, 22:41
Przy przebiegu 298773 km. wymieniony został olej w silniku,oraz filtr.Wybór padł na Valvoline 5W40,i filtr Kneht. Popychacz chyba się popsuł,bo przestał stukać na zimnym silniku
Po za tym,hamulce po dotarciu działają dobrze,i auto hamuje o wiele lepiej niż przed naprawą.Kusi mnie jeszcze wyrzucenie korektora,ale to może jak znajdę chwilkę ( taką dłuższą) i chęci
areksz121 - 23-06-2016, 01:31
U mnie zaciski że srebrnego dawcy dają radę... widać że pracują, ale zobaczymy jak będzie bez korektora. Niedługo przegląd to zobaczymy najpierw wersję z korektorem.
Jacku, nie masz żadnej świeżej fotki pojazdu?
jacek11 - 23-06-2016, 09:57
Coś mam
mkm - 23-06-2016, 17:45
up
jacek11 - 23-06-2016, 21:15
Dzięki Maciek
jacek11 - 25-06-2016, 01:06
No i zaczyna się. Są upały,więc sprężarka klimy hałasuje. Terkocze tak głośno, że zaczynam się niepokoić. Bez klimy, to jakoś dziwnie teraz by było. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.. Nie bardzo wiem co mogło się uszkodzić w kompresorze, ale mam w garażu jeden zapasowy, więc w wolnej chwili go rozbiorę i zastanowię się nad tym problemem.
Po za tym dzisiaj rano pyknęła ładna liczba na cyferblacie
Postaram się wkleić zdjęcie, aczkolwiek nie wiem czy dam radę zrobić to na telefonie.
areksz121 - 25-06-2016, 02:27
jacek11 napisał/a: | Coś mam |
I fura jeszcze przecież niczego sobie Misiek wstydzi się stawać do zdjęć czy jak ?
A co do klimy to nawet nie mów...odpukać dwa lata od malowania i nowego skraplacza na razie śmiga, pasuje zobaczyć na zegarach jak sprężarka jeszcze daje. Ogólnie to ta co ma wytrzymać z pompą wspomagania pół bańki a już niedużo hihi
jacek11 - 25-06-2016, 11:19
Mam jeszcze kilka zdjęć, ale wklejają się przekręcone. Nie potrafię tego naprawić.
jacek11 - 05-01-2017, 21:10
Troszkę tu nie pisałem,więc coś ponudzę. Galant ma się w miarę dobrze,chociaż bolączki modelowe się go nie imają.Poszarpuje sobie jak jak jadę na niskich obrotach,więc do przeglądu poszedł układ zapłonowy.Świece zalane olejem,co świadczy o stwardniałych uszczelkach kanałów świecowych.Ciężko je kupić,więc jak ktoś ma namiar,to będę wdzięczny Do tego uszczelki fajek pod cewkami są uszkodzone,więc zamówiłem ori fajki po 69 zł. za sztuke(mam nadzieję,że będą ori,a nie tylko folijka z naklejką). Do poprawienia połączeń lutowanych czeka czujnik wałka rozrządu,ale to jak znajdę chwilkę.
Mam nadzieję,że po tych zabiegach silnik odzyska dawną kulturę pracy.
Popychacz postukuje na zimnym,i chociaż nie przeszkadza mi to za bardzo,to zastanawiam się nad jego wymianą,tylko nie wiem jak zweryfikować który jest uszkodzony.Wymiana wszystkich mija się z celem,skoro tylko jeden z nich szczeka.
Po za tym na jesień wpadło radyjko Sony WX-900BT. Jestem lekko zawiedziony dźwiękiem,ale po za tym zestaw głośnomówiący działa dobrze,łączy się z androidem,i nawet się do niego przyzwyczaiłem.
Na zimę wpadły również ori felgi aluminiowe 15 cali,kupione za kwotę 200 zł. Felgi proste,nie obite,więc cena super
Pompa wspomagania wyje jak wściekła,i zrobił się luz na lewym drążku kierowniczym.Magiel też chyba trzeba będzie wymienić,ale jest zimno,i jakoś się nie chce
Fotek brak
Bizi78 - 05-01-2017, 21:46
jacek11 napisał/a: | Popychacz postukuje na zimnym,i chociaż nie przeszkadza mi to za bardzo,to zastanawiam się nad jego wymianą,tylko nie wiem jak zweryfikować który jest uszkodzony.Wymiana wszystkich mija się z celem,skoro tylko jeden z nich szczeka. |
A czasem po wyjęcie nie da się sprawdzić ręcznie jak pracują.
Oczywiście powinno się wymienić chyba komplet ale to już drogi interes .
Krzyzak - 05-01-2017, 22:04
jacek11 napisał/a: | Ciężko je kupić | od ręki na All... w cenie 65zł za komplet na 1 głowicę
wykaż trochę chęci i poszukaj
|
|
|