[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
Hugo - 31-10-2015, 12:04
pappagiorgio, moim zdaniem służy do tego aby zacisk nie stukał na nierównościach.
booohal - 31-10-2015, 12:45
Tylko wtedy nasuwa się pytanie dlaczego gumka jest tylko na jednej prowadnicy...
Jak dla mnie to tylko utrudnia ona płynne działanie prowadnic.
Tomii - 31-10-2015, 13:17
pappagiorgio napisał/a: | Niestety przy wkładaniu śruby do zacisku uszkodziłem właśnie tą gumkę. Zamówiłem już nową ale chciałem zapytać czy jest jakiś specjalny sposób na wkładanie śruby z tą gumką? Starą miałem problem włożyć do jarzma w końcu ją jakoś wcisnąłem i pewnie wtedy spadła ona ze śruby i później przy dokręcaniu ją zmiażdżyłem, nie chce żeby nowa podzieliła los starej |
Dałeś za dużo smaru i prowadnica z gumką nie chciała wejść. Smaru musi być naprawdę minimalnie do tego otwór na prowadnicę musi być czysty.
robertdg - 31-10-2015, 16:13
Stara sie rozwaliła od eksploatacji, niestety zamieunki sa kiepskiej jakosci i w polaczeniu z pastą plus warunkami pracy układu hamulcowego gumka delikatnie puchnie i doszczelnia sie przy wprowadzeniu co uniemożliwia odprowadzenie powietrza z kanału a ona sama spycha sie na kołnierzu gumki przeciwpyłowej
pappagiorgio - 02-11-2015, 20:09
Cytat: | ona sama spycha sie na kołnierzu gumki przeciwpyłowej |
czyli wychodzi, że trzeba gumkę przeciwpyłową zdjąć. Zastanawiam się czy jest to możliwe bez jej zniszczenia, wygląda na bardzo delikatną. Jutro mam do odebrania te gumowe tuleje, zamówiłem trzy
robertdg - 02-11-2015, 20:28
Nie trzeba
Owczar - 03-11-2015, 10:24
Dokładnie, zamienniki są słabe. Gdybym miał zamiar pojeździć dłużej to bralbym OEM.
pappagiorgio - 09-11-2015, 11:32
Faktycznie nie trzeba wyjmować gumki osłonowej. Wyczyściłem dokładnie otwór i śrubę posmarowałem smarem do prowadnic i weszło lekko
Mam jeszcze takie pytanie, jak łapię zacisk w łapę i ruszam to oprócz ruchu po prowadnicach (wzdłuż osi śrub) odchyla się on na boki! Wygląda tak jak by śruba zacisku miała luz w jarzmie. Przed remontem miałem nawalone tam gęstego smaru i zaciski chodziły ciężko, teraz oczyściłem otwory w jarzmie, dałem smar do prowadnic i zacisk tłucze się w jarzmie, jak nim energicznie ruszam to "dzwoni" (z resztą na dziurach też to słychać) Zastanawiam się co się wyrobiło czy śruba czy jarzmo? Nie wiem co wymienić :/
Hugo - 09-11-2015, 20:29
pappagiorgio napisał/a: | Zastanawiam się co się wyrobiło czy śruba czy jarzmo? | Jarzmo.
Mandrake - 09-11-2015, 22:17
Ja miałem tak samo Niestety w jarzmie wystukane otwory na "jajka" U mnie na "dużym" jarzmie skończył się na zakupie w aso, tylko 500zł..... masakra
marcinzam - 28-11-2015, 15:09
Czy taki zestaw będzie dobry jakościowo ?
Owczar - 28-11-2015, 16:14
Tego nie znam, ale autofren okazał się słaby. Po 2 latach guma zesztywniala, a na prowadnicach spuchla. Lepiej dopłacić do OEM.
robertdg - 28-11-2015, 16:15
Nie
Hugo - 10-12-2015, 20:50
Czy ktoś kiedykolwiek widział, bądź słyszał o takiej prowadnicy górnej zacisku dwutłoczkowego? Wyjęta z Legnum z 1997 r. Ma miejsce na 3 gumki (jedna rozpadła się przy wyjmowaniu). Wyjęcie tej prowadnicy z zacisku to koszmar! Nie wygląda żeby coś było dodatkowo toczone. To może być oryginał?
marcinzam - 12-12-2015, 19:05
Jak już to zakładajcie zamiennik osłony na prowadnicę górną a na dolną oryginał .U mnie był zamiennik na dolnej prowadnicy i przez to pin zardzewiał i zablokował się zacisk .
|
|
|