[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
Hugo - 30-11-2013, 19:48
Ja dzisiaj na próbę zamontowałem w prawej lampie HID-a. Zamówiłem 4300K, ale coś mi się wydaje, że trochę zbyt niebiesko jest (na zdjęciu wyszło znacznie bardziej niebiesko niż w rzeczywistości). Różnica pomiędzy HID, a żarówką Tungsram Sportlight BLUish +50% jest ogromna Koniec końców zamontowałem z powrotem zwykłą żarówkę... Nie mogę się zdecydować.
Fragu - 30-11-2013, 19:55
Hugo, wcale nie jest tak niebiesko, 4300 są lajtowe. Miałem takie, później nawet założylem 6k. To się tak wydaje jak porównujesz bezpośrednio do zwykłej żarówki
Wygląda fajnie, jak maszdobrze ustawione reflektory i dbasz o ich czystość to zakladaj. Zarowki w bagaznik - jakby co to moment zmienisz
Hugo - 30-11-2013, 20:27
Fragu napisał/a: | To się tak wydaje jak porównujesz bezpośrednio do zwykłej żarówki | Zobacz jak przy ksenonie wygląda barwa postojówki na zwykłej żarówce W5W w kierunkowskazie Żeby było śmieszniej był gratis do HID-ów w postaci 2 LED-ów W5W, sprawdziłem jak świecą i barwa jest taka sama jak HID-ów na mijania . Co do ustawienia świateł to jest mały problem, bo założyłem na zimę seryjne sprężyny tylko z przodu i w efekcie tego przód auta sterczy w górę, a tył siedzi. Musiałem po tym zjechać regulacją świateł mijania w kabinie na maksa w dół, bo w nocy wrony na drzewach oślepiałem Mimo to już jeden kierowca z naprzeciwka mi mrugnął długimi w sytuacji gdy ja wjeżdżałem na wzniesienie, a on był na wzniesieniu, więc jeszcze jest trochę za wysoko. Jest regulacja manualna na silniczku przy lampie, ale nie chciałbym tam za bardzo kręcić, bo na wiosnę znowu obniżę przód.
alex87 - 30-11-2013, 20:52
Hugo, moim zdaniem w takiej sytuacji jeśli nie chcesz kręcić przy lampach aby obniżyć strumień to na tył także powinny wrócić seryjne sprężyny a go z tyłu podnieść i wyrównać poziom. pamiętaj, że w okresie zimowym przez większą część dnia jest ciemniej niż w okresie letnim tym samym oślepiasz więcej osób.
ja sam jeżdze na hidach bez soczewki i pare osob na forum zarzuciło mi że robie błąd ponieważ oslepiam innych, ale zjechałem w kabinie wysokością na sam dół, oceniłem wzrokowo wysokość skupienia światła, potwierdziłem na stacji diagnostycznej - wysokość strumienia jest prawidłowa i nikt mi nie mruga jakobym oświetlał. jednak z tego co sam zauważyłem same światła świecą jakby nieco słabiej niż rok temu.
wie ktoś czy żarnik lub przetwornica mogą tracić na mocy z czasem ?
Fragu - 30-11-2013, 21:06
Hugo, przekrec kolkami do regulacji po 3 obroty i juz. Na wiosne najwyzej podjedziesz na stacje i Ci wyreguluja idealnie za 10zł.
Ja sam sobie wyregulowalem dlugie na kolkach, bo na stacji upierali sie ze sa nieregulowane Pod sciane, pokrecic, przejechac sie..ewentualnie korygowac do skutku
Hugo - 30-11-2013, 21:27
alex87 napisał/a: | na tył także powinny wrócić seryjne sprężyny | W tym problem, że nie ma co wrócić, bo nigdy ich nie było
[ Dodano: 30-11-2013, 21:28 ]
Jak pogoda dopisze za tydzień to może je zamontuję. Muszę to jeszcze przemyśleć, ale to odcięcie światła z soczewki na ksenonie było świetne
komarsnk - 30-11-2013, 22:00
alex87, rzecz w tym, że na seryjnych sprężynach przód sterczy a tył siedzi
I nie rozumiem idei wsadzania HIDów w fabryczne lampy i obniżania ich tak żeby nie oślepiać Widać wtedy jeszcze mniej jak z poprawnie ustawionymi na normalnej żarówce A świecą źle bo punkt ogniskowania żarnika i żarówki jest inny przez co odłbyśnik nie odbija światła w sposób jaki przewidział konstruktor. Wsadź dobrą żarówkę (Np. Tungsram Bluish +50%) i ustaw poprawnie światła - będzie lepiej
Tak - z wiekiem i żarnik i przetwornica traci na parametrach (ten pierwszy szczególnie).
misjonarz. - 30-11-2013, 23:55
już nie. W ostatnią zimę, ktoś wjechał mi w przód i niestety zaczepy w lampach są już do niczego, poza tym poszła też ręczna regulacja świateł. Widziałe tak na 20m.
Na ksenonach jeździłem najpierw w normalnych lampach. Potem zrobiłem sobie soczewki, i tym razem mi nie poszło. W tydzień dwa razy czepili się mnie.
Krzyzak - 01-12-2013, 22:11
Hugo napisał/a: | wydaje, że trochę zbyt niebiesko jest | każdy palnik potrzebuje ok. 100 godzin żeby dojść do swojej prawidłowej barwy
Hugo - 01-12-2013, 22:59
Krzyzak napisał/a: | każdy palnik potrzebuje ok. 100 godzin żeby dojść do swojej prawidłowej barwy | O widzisz i to jest pocieszające Już na 99% zdecydowałem, że będę montował te HID-y, ale nie wiem czy teraz czy dopiero na wiosnę
Krzyzak - 02-12-2013, 08:13
Hugo napisał/a: | nie wiem czy teraz czy dopiero na wiosnę | dobre oświetlenie najbardziej potrzebujesz teraz - gdy dzień jest nakrótszy
wiosną będzie więcej światła
pomogłem?
Hugo - 02-12-2013, 08:26
Pomogłeś
koller - 25-02-2014, 20:43
Temat soczewkowy ogarnięty i u mnie wkrótce zdjęcia...
mientobisi - 26-05-2014, 12:41 Temat postu: wymiary wewnątrz reflektora w galancie ok juz wiem że soczewka moze mieć mieć długość ok 14-15 cm a wysokość nie powinna przekraczać 10 cm..
oto upatrzone przeze mnie soczewki:
http://allegro.pl/soczewk...4268110125.html
chce w nie wstawić zwykłe żarówki h7 tak żeby nie narażać się na stratę dowodu.. czy w tych soczewkach będzie to możliwe ? czy te soczewki nadają sie na p&p i nie bede musiał zbytnio grzebać w strukturze odbłyśnika ?
zamierzam również pomalować na czarny mat czyli rozumiem że będe musiał przerobić światła postojowe ?
obecnie mam żarówki philips colorvision blue, myslałem że efekt będzie ciekawy ale ten niebieski odcień jest tak mało widoczny że poprostu żarówki nie warte swojej ceny (100 zł!) ciekaw jestem jakby sie prezentowały w soczewkach
żarówki colorvision blue:
wiem że na zdjęciach widać niebieską poświatę ale nie dajcie sie zwieść - na żywo wygląda jak zwykła dobra mocna żarówka +60% a niebieski odcien jest ledwo widoczny jak ktoś sie położy przed zderzakiem
swinks_UK - 27-05-2014, 12:01 Temat postu: Re: wymiary wewnątrz reflektora w galancie
mientobisi napisał/a: |
...chce w nie wstawić zwykłe żarówki h7 tak żeby nie narażać się na stratę dowodu.. czy w tych soczewkach będzie to możliwe ?
... czy te soczewki nadają sie na p&p i nie bede musiał zbytnio grzebać w strukturze odbłyśnika ?
zamierzam również pomalować na czarny mat czyli rozumiem że będe musiał przerobić światła postojowe ?
|
1. W opisie masz wyraźnie zaznaczone, że soczewki działają prawidłowo tylko z palnikami xenonowymi. Owszem mocowanie gniazda H1 (więc zwykłe żarówki podejdą), ale producent pisze, że do zestawu wymaga xenonów o osadzeniu H1.
2. To nie jest zestaw p&p. Cięcie-gięcie wymagane. Dużo rzeźby.
|
|
|