[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
Krzyzak - 19-07-2010, 11:41 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Kupuję opony Muszę kupić opony do rekina - 225/45/17, bo ta chińszczyzna, którą mam nie dość, że nie da się wyważyć (3 próby w różnych miejscach) to na dodatek jest potwornie głośna.
Mój wybór padł na Dunlop SP Sport 01 - pytanie czy to dobry wybór?
Warunki mam takie:
- ciche
- ciche
- ciche
- ładny bieżnik
- dobre właściwości jezdne podczas deszczu
- cena.
Myślałem o Nokian V, ale są ciut droższe. Bieżnika kierunkowego symetrycznego raczej nie chcę - on generalnie jest głośny.
fj_mike - 19-07-2010, 12:00
Nie kupuj tych Dunlopów. Są kiepskie. Zużywaj się zbyt szybko. Miałem
Moja propozycja
http://www.oponeo.pl/dane...m_content=57788
lub
http://www.nokaut.pl/opon...-94y-zr-xl.html
Krzyzak - 19-07-2010, 12:52
fj_mike napisał/a: | Zużywaj się zbyt szybko. |
ale mają jakieś inne wady? - stopień zużycia jest dla mnie właściwością pomijalną
muszą być ciche!!!
fj_mike - 19-07-2010, 15:47
Krzyzak napisał/a: | topień zużycia jest dla mnie właściwością pomijalną |
Jeśli zamierzasz nimi jeździć 30kkm, u mnie po 27kkm było już słabo z bieżnikiem, razem 3 sezony.
Nie wiem czy są ciche. Miałem je założone na Oplu Astrze w dieslu
Ogólnie nie było cicho
j13mk - 19-07-2010, 16:14
Krzyzak napisał/a: | Muszę kupić opony do rekina - 225/45/17, bo ta chińszczyzna, którą mam nie dość, że nie da się wyważyć (3 próby w różnych miejscach) to na dodatek jest potwornie głośna.
Mój wybór padł na Dunlop SP Sport 01 - pytanie czy to dobry wybór? | Też bujam się na chinolach, z bieżnikiem typu jodełka... w samochodzie jak w ulu Dlatego muzyka trochę głośniej gra i się lansuję Nigdy więcej nie kupię chińskiego produktu opono-podobnego. Dunlop - oceniany jest w miarę, głośność średnia. Co do zużycia trzeba potwierdzić słowa fj_mike'a.
luckyluck - 19-07-2010, 18:23
Kupiłem Gala z nowymi oponami Continental Conti Sport Contact 3 (215/45R17). Ogólnie oponki do najcichszych nie należą, jednak właściwości jezdne rewelacja. W ten weekend zaliczyłem wycieczkę pod granicę czeską. W niedzielę lało tak, że wycieraczki nie nadążały zbierać, a kałuże były niczym jezioro Michigan... Po wjechaniu w taką kałużę przy prędkości 70km/h szły w górę tylko 3 metrowe bryzy, zero utraty sterowności czy przyczepności. Mniejsze kałuże spokojnie można było pokonywać z dużo większą prędkością.
Szczerze powiem, byłem i jestem w szoku, że takie warunki nie odbiły się na właściwościach jezdnych.
Po drodze miałem jeszcze przygodę z nagłym hamowaniem. Przede mną golfik wjechał w tyłek Forda Galaxy. Na zegarach mieliśmy wszyscy około 50-60km/h i te same odległości do siebie. Zapewne kierowca Golfa się zagapił jednak moje oponki nie zawiodły. Mimo kiepskich hamulców i deszczu nie było najmniejszej szansy abym poczęstował golfika komarzym mięsem z grilla. Oczywiście w pierwszej chwili nie byłem tego taki pewien, ale nie minął moment jak po raz kolejny przekonałem się o powerze tychże opon.
Pomimo głośniejszej jazdy Continental Conti Sport Contact 3 mają u mnie ocenę celującą!
radek79 - 19-07-2010, 19:52
ja polecam opony firmy
Vredestein
mam je założone dopiero 2tyg ale jestem pod wrażeniem prowadzenia auta są lekko słyszalne przy małej prędkości czym przy 40 już ich nie słychać i facet z warsztatu wyrażał się bardzo dobrze o tej oponie
Krzyzak - 19-07-2010, 22:47
ja mam w bordowym Nokian NRHi - wspaniałe gumy - ciche i świetnie się auto prowadzi
a wodę odprowadzają cudnie... jednak w rozmiarze do KSS są już 2x droższe...
co do zużycia - u mnie opony potrafią przejeździć 100 tkm przez 8 lat i być zużyte góra w połowie , więc to pomijam
a ten Vredestain to jakiś model konkretny?
deejay - 19-07-2010, 23:32
Darku ja osobiscie załozyłem Fuldę z której jestem bardzo zadowolony Opona cicha i bardzo miękka nawet nie czuc że się ma 17-tki, cena bardzo przystepna jak na markową oponę ok 360 zł za rozmiar 215/45R17
OPONA
arturj123 - 26-07-2010, 14:34
Koledzy mam problem ze swoimi obecnymi oponkami. 4 x Nokian NRVi 215\45\17 z 2007r.. Co jakiś czas sprawdzam ciśnienie w oponkach i zauważyłem, że ubywa powietrza we wszystkich oponach... Czasami z dwóch, jednej opony a dzisiaj sprawdziłem i zeszło ze wszystkich. Zawsze pompuję oponki do ciśnienia 2.2 MPa przód i 2.1 MPa tył. Sprawdzam mniej więcej co 2 tyg. i odnotowuje spadki do 1.8-1.9 tył, 2.0-2.1 przód. Poprzednio przez parę miesięcy nie sprawdzane i spadło ciśnienie do 1,4-1,7 MPa we wszyskich.
W czym jest problem: wentyle? felga? oponki?
costa brawa - 26-07-2010, 15:47
arturj123, a miales moze malowane felgi? mi raz po malowaniu (proszkiem calej felgi) chlopaki zle oczyscili miejsce osadzenia felgi i musialem sciagnac i zalozyc jeszcze raz opony i bylo ok - gdzies poprostu "zle siadly"
najlepiej by bylo to kolo co najwiecej i najczesciej uchodzi w sadzic do wody i patrzec czy nie robi gdzies babelkow (takich malenkich nawet)
najgorsza wersja pekniete felgi (co raczej nie mozliwe na wszystkich 4 kolach ... widzialem juz takie cos u kolegi ze rant od srodka byl pekniety na tyle ze uchodzilo powietrze powoli
a druga sprawa to ze do 215/45/17 powinienes wieksze cisnienie bic ... u mnie na nalepce jest (o ile dobrze pamietam ) to 2.5 przod a tyl w zaleznosci od obciazenia 2.2-2.6 albo 2.8 juz nie pamietam dokladnie ... sam jezdze na 2.6 przod i 2.4 tyl
arturj123 - 26-07-2010, 19:23
Nie miałem malowanych felg. Więc to odpada. U mnie na oponie jest napisany tylko możliwy full 3,5 MPa. Podpomopuje jak zalecasz. Dziwna sprawa, że tak wszystkie, a jeszcze dziwniejsze, że żadna konkretnie najczęściej tylko tak losowo po dwie zazwyczaj...
Może faktycznie lekko na rancie gdzieś puszczają, zapewne jak w konkretną dziurę wpadnę a takich niestety nie brakuje. Udam się w najbliższym czasie do wulkanizacji i sprawdzę wszystko.
Dzięki za artykuł "czekoladka_1981".
Krzyzak - 26-07-2010, 21:19
mi puszczało na wentylach... wszystkich 4-rech... (chodziło o Colta + nowe opony)
[ Dodano: 26-07-2010, 21:21 ]
deejay napisał/a: | Darku ja osobiscie załozyłem Fuldę z której jestem bardzo zadowolony Opona cicha i bardzo miękka nawet nie czuc że się ma 17-tki, cena bardzo przystepna jak na markową oponę ok 360 zł za rozmiar 215/45R17 |
Dunlopy kosztują podobnie (ca 370 zł) tylko są 1cm szersze
no i Fuldy mam zimówki - bez rewelacji...
słyszałem, że ścierają się szybciej od Dunlopów
m6riano - 27-07-2010, 06:34
ja mam dunlopy fast response 205/60 r15, zimówki też mam jakieś dunlopy w tym samym rozmiarze...co o nich sądzicie?
WTX88 - 27-07-2010, 17:23
Witam mam pytanie co sądzicie o tych oponkach :
http://allegro.pl/item115...o_px4e_86v.html
czy nie będzie problemu że profil jest 50 a zalecany jest 60, jak odbije się to na właściwościach jezdnych?
|
|
|