To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks

tomasek - 27-06-2011, 23:19

A dużo roboty aby zaadoptować fotele z FTO do Gala :wink:
Maretzky85 - 27-06-2011, 23:22

swinks_UK, może jakies poduchy ? :P
Żółte wtyczki mi się tylko z poduchami kojarzą, szczególnie jak są z zabezpieczeniem.

fj_mike - 27-06-2011, 23:37

swinks_UK napisał/a:
zielona 2 pinowa wtyczka z cienkimi kabelkami (niebieski i brązowy) - od czego to może być???

Ogrzewanie ;)

swinks_UK - 27-06-2011, 23:45

Maretzky85 napisał/a:
swinks_UK, może jakies poduchy ? :P
Żółte wtyczki mi się tylko z poduchami kojarzą, szczególnie jak są z zabezpieczeniem.

W tych fotelach nie ma poduch, dokładnie sprawdziłem.
Wtyczki koloru zielonego.

swinks_UK - 27-06-2011, 23:47

fj_mike napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
zielona 2 pinowa wtyczka z cienkimi kabelkami (niebieski i brązowy) - od czego to może być???

Ogrzewanie ;)

Eee, no co ty?? Żarty sobie robisz? Na takich marnych kabelkach? Nie wierzę... :rolleyes:

swinks_UK - 28-06-2011, 10:17

tomasek6 napisał/a:
A dużo roboty aby zaadoptować fotele z FTO do Gala :wink:

Nie dużo, ale tak z pół dnia trzeba zmarnować.
Potrzebujesz dorobić dwie łapy na szyny by złapać rozstaw, i jedną szynę przełożyć z fotela Galanta do fotela FTO.
Narzędzia to: wiertarka, gumówka, nitownica i jak masz opcję to spawara MIG.
Jak będę miał wiecej czasu to opiszę w dziale "Galant/Legnum VR4" co i jak.
Póki co moim zdaniem do celów rajdowych fotele z FTO są znacznie lepsze niż Recaro. No i są 2 razy lżejsze i 4 razy tańsze.

tomasek - 28-06-2011, 19:54

Wielkie dzięki,możliwe że się skuszę na przeróbkę :mrgreen:
fj_mike - 28-06-2011, 21:06

swinks_UK napisał/a:
Eee, no co ty?? Żarty sobie robisz? Na takich marnych kabelkach? Nie wierzę... :rolleyes:

Zielony zazwyczaj jest do ogrzewania.
Inna możliwość to światełko na nogi :mrgreen:

swinks_UK - 28-06-2011, 22:56

fj_mike napisał/a:

Zielony zazwyczaj jest do ogrzewania.
Inna możliwość to światełko na nogi :mrgreen:

Światełka tam na pewno nie ma. Jest coś pod spodem co wygląda jak 10cm wiatrak :?:
W sobotę porównam sobie z Recaro z Legnuma może zagadka sie wyjaśni.
Dalej nie wiem jak się uruchamia podnóżek. Może to zasilanie do niego.
Trudno, zestaw przełączników i przekaźników już zamówiony, może w weekend dam radę na serio zrobić instalację.
Póki co jutro musze podnieść w fotelu kierowcy tylny zewnętrzny róg (od strony drzwi), bo podłoga w vr4 nie ma idealnie płaskiego profilu, i o ile sanki w fotelach z FTO były tak samo profilowane (pochyłe w jedną stronę) co ori z vr4, to te Recaro już niestety mają płaskie sanki i teraz fotel jest odrobinę krzywo. Głupio sę siedzi :oops:

deejay - 28-06-2011, 23:27

Tomek zderzaczek dzisiaj dotarł do mnie , po weekendzie zabieram się za niego .

Ps; Był klejony w trzech miejscach :wink:

swinks_UK - 28-06-2011, 23:39

Wiem.
Mój obecny też nie jest lepszy :wink:

deejay - 28-06-2011, 23:40

Ale wrażenie robi pozytywne , jest spoko :wink:
swinks_UK - 28-06-2011, 23:45

U mnie spód jest zmasakrowany przez ciągłe wyrywanie go o krawężniki, poza tym sam wiesz :mrgreen:
boogie uk - 29-06-2011, 18:36

Cześć , po rozmowie z bratem zielona wtyczka to kontrolka pasów , nie bedzie działac w galancie , siedzenia nie bedą działac w 100% sprawnie bo brakuje im sterownika od opla tak to zrozumiałem .
swinks_UK - 29-06-2011, 18:48

Dzięki Andrzej.
Co to wtyczki pasów sobaczę jak to jest skonstruowane, muszę rozebrać zapinkę pasów i dokłądnie zobaczyć. W Galancie jest prosto - na zasadzie zwierania i rozwierania obwodu. Myślę, że to jest do obejścia jakoś. Ewentualnie zamienię zapinki pasów :wink:

Co do centralki Opla, to wyczytałem na forum, że to jest do ogrzewania foteli, jeśli takie jest. W tych co mam jest blok kontrolny pod siedziskiem z którego wychodzą 4 przewody do różnych części fotela, m.in. do siłowników. Na ten blok podaję zasilanie przez wtyczkę z 2 grubymi kablami i to działa.
Same fotele są poza szynami identyczne z tymi z Ralliarta w VR4, więc mechanizmy foteli muszą być te same.
Jak pisałem, w sobotę będę się pastwił nad Ralliartowymi Recaro i sobie dokładnie porównam.