[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator
Ewcia80 - 20-04-2017, 10:34
hejka.czyli sprawdze te punkty masowe.a jesli chce wyczyscic i odkrece mase to oznacza ze mi sie zresetuje ecu?Czy szczotki w alternatorze są z czymś zintegrowane czy po prostu sie je kupujei wymienia?jesli tak to zna ktos jakis link do tych szczotek?
tresorex - 20-04-2017, 10:37
I tak musisz wyjąć akumulator więc np radio może się rozprogramować. Ja u siebie nie zauważyłem żeby silnik dziwnie chodził po wyjęciu akumulatora więc chyba nie zdążył się zresetować.
Co do szczotek to nie pomogę bo swój alt oddałem do zakładu który je regeneruje.
Ewcia80 - 20-04-2017, 11:00
Podobno po wyjeciu aku na jakiś czas pozniej trzeba robić jakiś reset czy na nowo ecu programować.Gdzieś o tym czytalam jak sie to robi ale nie paietam gdzie.Czy ktoś z Was moze podrzucić linka do odpowiedniego tematu o tym?
Bizi78 - 20-04-2017, 11:26
Ewcia80 napisał/a: | Czy ktoś z Was moze podrzucić linka do odpowiedniego tematu o tym? |
http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690
Ewcia80 - 20-04-2017, 14:14
Pojechałam do warszatu specjalizujacego sie w alternatorach rozrusznikach itp.Jak do niego jechalam to znowu ladowanie bylo max 12 v a na D na wolnym toczeniu sie 11,5 v a nawet czasem niej i odzywal sie sygnal ostrzegawczy z programu torque ktorym mierze napeicie.Dlaczego wtedy lampka czerwona od ladowania sie nie zapalila?Kiedy ona sie ma zapalic?W jakich przypadkach podczas jazdy? Co dziwne po jakims czasie ladowanie znowu wrocilo.Pan ktory ze mna rozmawial wspominal cos o mostku prostowniczym i ze przyczyn moze byc wiele.Zostawiam jutro auto rano na weryfikacje.Co najczesciej siada w ych alternatorach i jakie sa koszty poszczegolnych podzespolow?
[ Dodano: 20-04-2017, 14:40 ]
A czy alernator i jego wyposażenie/system ma jakiś bezpiecznik?Jak tak to jaki i gdzie sie znajduje?
tresorex - 20-04-2017, 15:21
Jest w skrzynce pod maską 100A z numerem 18 na dole po prawej.
Krzyzak - 20-04-2017, 15:31
Ewcia80 napisał/a: | Co najczesciej siada w ych alternatorach | szczotki i tylne łożysko
dopóki aku jest doładowane to się bym nie czepiał
aczkolwiek przypadki uszkodzenia regulatora też się zdarzają
Ewcia80 - 20-04-2017, 20:15
Krzyzak czyli ze mimo ze takie są u mnie czasem wariacje ale akumulator ma caly czas zielone oczko czyli ze jest prawidlowo naladowany to po prostu jeździć?A dopiero jak sie nasili problem i akumulator zacznie być niediladowany to wtedy jechać na naprawe?A czy takie wariacje napiecia mogą być spowodowane tym że klema minusowa byla cala zasniedziala i pokryta zewnatrz i wewnątrz takim bialym nalotem ala kreda?
Mushkin - 20-04-2017, 20:23
Pomiar napięcia ładowania alternatora jest wykonany "bliżej" alternatora, niż są klemy akumulatora.
Pomiar przedstawiony na komputerze to napięcie wyjściowe z alternatora, a jaki prąd i napięcie dochodzi do akumulatora zależy od oporu na kablach i na np. zaśniedziałych klemach akumulatora.
Na poprzedniej stronie JayChyl wspominał o tym, że komputer odcinał mu ładowanie w momencie, gdy nie było to potrzebne, nie wiem na jakiej zasadzie to ma działać, ale może po prostu faktycznie tak jest i skoro akumulator masz naładowany, kontrolka się nie świeci, to jeszcze nie warto sobie tym głowy zaprzątać?
Masz rację, warto to napięcie ładowania sprawdzić raz, drugi, ale póki akumulator jest naładowany to ja bym z tym alternatorem nie grzebał, pozostaje jeździć i obserwować na spokojnie rozwój wydarzeń
jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić
Krzyzak - 21-04-2017, 10:30
Ewcia80 napisał/a: | akumulator ma caly czas zielone oczko czyli ze jest prawidlowo naladowany to po prostu jeździć? | no pewnie
przy niższym napięciu nie tylko jest oszczędzany alternator ale też akumulator i żarówki się tak szybko nie przepalają
Ewcia80 - 21-04-2017, 10:53
Zauważyłam jeszcze ze po wyczyszczeniu klem oraz masy klemy minusowej ładowanie podczas jazdy wskazuje od 13.9 do 14.2 natomiast na luzie oraz na D jak stoję na światłach to ładowanie jest wyższe niż było .wcześniej na D na światłach na postoju było 13.1 a teraz jest 13.8.ciekawe dlaczego tak się stało?
Junak1991 - 25-04-2017, 17:53
stało się tak ponieważ nie ma już oporu na klemie który powodował spadek napięcia i słabe wyniki w pomiarze napięcia ładowania. 13.8V to jest prawidłowe ładowanie na wolnych obrotach przy włączonych światłach, najlepiej jeszcze było by sprawdzić jakie ładowanie jest na wolnych przy włączonych długich, dmuchawie i ogrzewaniu szyby tylnej.
Krzyzak - 26-04-2017, 09:06
Junak1991 - koleżanka podaje napięcie widziane przez ECU a stan klem nie ma nic do rzeczy bo to nie jest napięcie na klemach gdyż tam nic go nie mierzy (no chyba, że podczas jazdy ktoś ma podpięty miernik do aku).
nawet po wyjęciu aku jakieś napięcie by było
ale możliwa jest zmiana napięcia ładowania właśnie poprzez inne odczyty przez ECU - zresztą nie sądzę by ktoś z nas znał algorytm sterowania napięciem przez ECU
JayChyl - 27-04-2017, 23:03
Ewcia80 - a czy kontrolka ładowania w ogóle Ci się zapala podczas przekręcenia kluczyka na zapłon i gaśnie po uruchomieniu silnika? Czy nie świeci w ogóle?
Tak na marginesie - lepiej sprawdzić normalnym "multimetrem" (miernikiem uniwersalnym) napięcie podczas postoju w poszczególnym zakresie obrotów silnika oraz na pełnym obciążeniu (wszystkie odbiorniki, klima, podgrzewanie wszystkiego, i wszystkie możliwe światła włączone) a następnie na braku obciążenia (czyli wszystkie odbiorniki, światła klima itp co się da wyłączone).
Ewcia80 - 27-04-2017, 23:29
Tak,Kontrolka dziala jak nalezy.Od 6 dni ladowanie jest caly czas poprawne.
[ Dodano: 22-05-2017, 12:53 ]
Jak wyjmuje sie alternator w galu 2.5 v6?Gora czy dolem?Trzeba cos demontować typu polosie itp?
|
|
|