Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk
j-rules - 06-03-2010, 01:36
rosomak1983, wg mnie skala problemiu wieksza niz zapasc aparatu zaplonowego - wg mnie to jednak uszczelka jest typowa bolaczka tego snilika
idas - 07-03-2010, 22:41
Pompa wymieniona i bulgotanie poszło precz:P Dziwna sprawa gdyż stara pompa kręci się wzorowo i totalnie brak w niej jakiegokolwiek luzu-widocznie wcześniej był układ dość mocno zapowietrzony, teraz się odpowietrzył prawidłowo. Dziwny świst nie ustąpił, myślę że wpływa na to kształt paska tzn. to że ma dwa garby na zębach, gdzieś na zagranicznym forum czytałem że takie paski są właśnie głośne...A może to silnik na tak rzadkim (5W30) oleju wydaje takie dźwięki wiem wiem głupota;P Kompletny rozrząd wymieniony więc w sumie będę jeździł ze spokojną głową, raz po raz jednak spojrzę pod pokrywę. Zakupiłem lepszy niż ostatnio szczelinomierz tym razem firmy YATO i jak tylko zrobi się cieplej wyreguluję zawory. Z nowości dogadałem się również z Browarem (dzięki stary!:)) w sprawie zakupu tej części dolotu co mi brakuje. Zastanawiam się czy to nie wpływa na spalanie. Czytałem iż puszka rezonansowa w dolocie wpływa na wzrost momentu w niskim zakresie obrotów co przekłada się również na niższe spalanie...Pożyjemy zobaczymy, póki co nie jest źle bo spalanie 50/50 miasto trasa wychodzi mi około 8 litrów z hakiem. Jak założę letnie opony powinno jeszcze spaść:) Marzy mi się osiągnięcie wyników zbliżonych do rosomaczych Dobra dość bo zanudzam:)
j-rules - 07-03-2010, 22:48
Cytat: | jak tylko zrobi się cieplej wyreguluję zawory. | nalogowiec.
Cieszy ze bulgotanie przeszlo a co do paskow to mitsuboshi tez chyba wyglada tak jak ten tsubaki i u mnie go nie slychac ;p
idas - 07-03-2010, 22:53
Cytat: | mitsuboshi tez chyba wyglada tak jak ten tsubaki i u mnie go nie slychac ;p |
Niestety nie:P ma normalne okrągłe zęby. Wiem bo mam jeden przed sobą-od rosomaka:)
robertdg - 07-03-2010, 22:55
idas, ale wiesz ze powinno sie zakładać paski o dokładnie takich samych kształtach zębów, takie założenia techniczne
idas - 07-03-2010, 22:58
Robert a to nie jest po prostu jakieś udoskonalenie-wzmocnienie? W końcu firma tsubaki to potentat w dziedzinie pasków i nie wierzę aby wypuścili chłam.
robertdg - 07-03-2010, 23:03
idas, tutaj sie dokładnie nie orientuje czy w tym typie silnika nie bylo np kół zębatych o innym kształcie zęba, wiadomo że jeżeli ząb paska będzie ciaśniej siedział w zębie koła na układzie rozrządu to siła rzeczy będzie on musiał jęczeć ze względu na to że musi sie wcisnąć a pózniej wyjsc z zazębienia, a czy to jest udoskonalenia czy nie to kwestia dywagacji
j-rules - 07-03-2010, 23:10
no coz, lepiej zeby jeczal niz sie zerwal
idas - 07-03-2010, 23:14
Wypluj to Będę obserwował co jakiś czas ten pasek. Facet co mi pompę zakładał twierdzi że wygląda w porządku i nic niepokojącego z nim się nie działo przez te niecałe 1000km (w sumie przejechałem jakieś 800). Jakoś mam zaufanie do tej firmy bo pochodzi z japonii, nawet mitsuboshi nie jest japońskie (singapur).
j-rules - 07-03-2010, 23:19
hmm.. a gdzie znalazles taka informacje ze to singapur? na stornie pise ze Japonskie, istnieje tez oddzial Mitsuboshi Poland
idas - 07-03-2010, 23:24
Proszę "Tomaszu":)
Na moim było made in japan napisane
j-rules - 07-03-2010, 23:35
idas, hm, ale jesli mnie pamiec nie myli to jak ogladalem swoj to bylo made in japan. no ale to rok temu bylo glowy nie dam uciac, chyba ze maja kilka fabryk?
Nie mniej, dyskusja bez sensu, nic nam sie przeciez nie urwie
robertdg - 07-03-2010, 23:39
Łoj idas, weź telefon Nokii do ręki a zobaczysz że wiekszość jego podzespołów jak nie chiny to araby każdy orze jak może, taniej było w Singapurze no to przeniesli produkcje
Albo taka pierdoła, świece NGK, jedne ze Słowacji, drugie z Rosji, trzecie z Francji no i byc tu mądry
idas - 07-03-2010, 23:44
Cytat: | Albo taka pierdoła, świece NGK, jedne wyrabiane w słowacji, drugie w Rosji, trzecie we Francji no i byc tu mądry |
Dlatego kupiłem denso, bo chyba są tylko z japonii:)
Co do Mitsuboshi to faktycznie firma jest japońska ( http://www.mitsuboshi.co.jp/japan/index.html ), tak mi się po prostu zgadzało nawet pod względem logo firmy z singapurem (gwiazdki mają identyczny kształt jak te we fladze singapuru:)). Z drugiej jednak strony wiadomo jak jest w momencie przeniesienia produkcji (chociażby toyota od turasów czy z anglii... to już nie to samo:P )
rosomak1983 - 08-03-2010, 00:00
idas napisał/a: | Marzy mi się osiągnięcie wyników zbliżonych do rosomaczych Dobra dość bo zanudzam:) |
te 5 z kawałkiem to było przy mega ecodrivingu na trasie (rekord). Aktualnie misiek mi za duzo nieco łyka Nie liczyłem dokładnie ale jak sie zrobi ciepło beda pomiary i ewentualna naprawa.
Cieszy fakt ze bulgotanie umilkło.
|
|
|