To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - obsługa niemowląt i starszych dzieci :)

sieegurd - 06-04-2011, 07:30

Krzyzak napisał/a:
sieegurd napisał/a:
zanim Mała wyrośnie z fotelika, to pewnie będzie miała rodzeństwo

chodziło mi o pokazanie, że zakup 9-36 wcale nie jest oszczędnym pomysłem - wkrótce trzeba będzie kupić drugi, dla drugiej dzidzi i może się okazać, że nic się nie zaoszczędziło, a komfort dla malucha w tak wielkim sprzęcie był mizerny...

Nie podważałem Twojego zdania - z Naszego małego doświadczenia zgadzam się w Tobą w 100% :)

Seichan - 06-04-2011, 08:57

Moje jeżdżą obecnie w takich fotelikach: http://allegro.pl/sunshin...1528443148.html

Wcześniej był chicco 9-18, z regulowanym pochyleniem fotelika (coś w stylu tego: http://allegro.pl/fotelik...37990319.html). Wygodne, ale dość szybko okazał się za ciasny.
Oli jeździła na początku w chicco 15-36, ale po sprawdzeniu różnych testów, zmieniliśmy chicco na sunshine. Teraz oboje mają takie same foteliki :)
I fakt - jak Oli wyrosła z jednego fotelika, przesiadał się do niego Jasiek :)

Krzyzak - 06-04-2011, 09:02

Seichan - fajne :) - tylko w Galancie czy FTO nie masz mocowań isofix?
Seichan - 06-04-2011, 09:57

I tu, i tu nie mam isofix :(
Ale foteliki sunshine są bardzo masywne i po zapięciu w pasy wszystko jest stabilne.
W porównaniu do chicco, sunshine mają bardzo mocne wzmocnienia boczne. Zresztą na zdjęciach widać jak bardzo są obudowane.

Efa! - 06-04-2011, 10:14

Aga napisał/a:
http://www.marketeo.pl/Oferta/FOTELIK-MA%C5%81Y-PODR%C3%93%C5%BBNIK-DELTIM-332225.html

moja propozycja
tylko i wyłącznie ta

sprawdziłam - chwalę
niezawodny, cena przystępna
Julek do dziś jeździ na podstawce
wcześniej etap leżenia, siedzenia (jednym ruchem do leżenia, jak dziecko zaśnie)
moim zdaniem - fotelik rewelacja!

Aguś, podoba mi się Twój fotelik. W jakich autach go woziłaś? Myślisz, że zmieści się do carismy? Czy wozisz w nim Julka od wielu lat? To znaczy czy 9-kilogramowemu smykowi będzie w nim dobrze?

Krzyzak - 06-04-2011, 10:50

Efa! - tu nie chodzi o kilogramy tylko o szyję - przodem do jazdy dajesz dziecko, jak ma na tyle mocną szyję, że podczas - nie daj Boże - wypadku, mu się nie złamie (bo to oznacza tylko jedno)...
dlatego niemowlaki jeżdżą leżąco, tyłem do kierunku jazdy

Aga - 06-04-2011, 14:34

woziłam Julka w nim jak zaczął siedzieć, czyli mniej więcej od 6 m-cy
wcześniej miałam jednak taki leżankowy fotelik
potem został w domu, jako bujaczek :)

Mały Podróżnik mieścił mi się nawet w maluchu, potem w atosie
mocuje się go pasami samochodowymi - bardzo solidne mocowanie
początkowo nie umiałam tego zdobić sama, dopiero w sklepie mi pokazali
no i dodatkowo ma bardzo bezpieczne zapięcie z przodu, solidnie trzyma dziecko i maluch sam się nie odepnie

jedyny problem jest taki, że Deltim już tych fotelików nie produkuje - trzeba kupić w jakimś sklepie gdzie posiadają jeszcze stare zapasy, lub używany

bastek - 06-04-2011, 17:11

ja kupiłem z iso-fixem taki, co był spzredawany w peugeocie - nie pamietam nazwy :( wygodny jak nie wiem, duzo wygodneijszy od tego, co miał Bartek - Maggy
system iso-fix super, ale ten fotelik też da się zamontowac bez iso-fixu i jest stabilny

Efa! - 06-04-2011, 19:54

Kupiłam fotelik. Britax evolva 1-2-3. Do 36kg. Ustawiłam go na razie w pozycji półleżącej, Olkowi się spodobało.
Wszystkim dziękuję serdecznie za rady :-)

bastek - 06-05-2011, 09:12

a u nas problem z migdałkiem.... odrósł....za 10 dni operacja..... :(
Freya - 06-05-2011, 22:15

O kurcze, współczujemy i trzymamy kciuki, żeby się powiodło :)
...a u nas idą ząbki jak szalone, Ola mniej je, późno chodzi spać i skuczy jak mały psiak :(

Seichan - 07-05-2011, 20:09

To u nas - sądząc po wysypce - trzydniówka była. Wprawdzie bez wysokiej temperatury (37,7) i nie trwała 3 dni (1 dzień), ale teraz jest wysypka na całym ciele, drobne bladoróźowe krostki.
Krzyzak - 09-05-2011, 08:23

i ja mam kłopot z Misiem - jeść nie chce zupełnie, trzeba wmuszać...
wczoraj zwymiotował, krztusi się jedzeniem i kaszle...
w piątek lekarka orzekła, że jest zdrowy - miał wtedy gorącą głowę (termometr pokazywał, że jest OK - 36.8 - ale to ten pisofszit narzucony przez unię, więc rtęciowy mógł pokazywać inną wartość - tylko unieruchomić Misia na 10 minut to mission impossible)

nie wiem co robić - wygląda na bardzo łagodną postać rota, ale badania nic nie wykazują powtórzone 3x
jak nie przejdzie, trzeba będzie karmić dożylnie

Efa! - 10-05-2011, 15:38

Krzyżak, współczuję kłopotów z niejedzeniem Misia. Niestety nie wiem, co Ci doradzić.

W związku z rozpoczętym sezonem "gryzoni" owadzich mam do Was pytanie roku: CO PRZECIWKO KOMAROM MOŻNA STOSOWAĆ U NASZYCH MALUSZKÓW??? To dla mnie bardzo ważne pytanie!

rene74 - 10-05-2011, 18:06

bastek1 napisał/a:
a u nas problem z migdałkiem.... odrósł....za 10 dni operacja..... :(

No, to trzymam kciuki, i żeby już kolejny raz nie odrósł.
My wycinaliśmy u starszaka w zesżłym roku w sierpniu poszedł 3 i boczne przycięte...
Ale choruje nadal...
Ale przynajmniej ze słuchem jest lepiej i mowa się polepszyła :lol:

[ Dodano: 10-05-2011, 18:23 ]
Freya napisał/a:
O kurcze, współczujemy i trzymamy kciuki, żeby się powiodło :)
...a u nas idą ząbki jak szalone, Ola mniej je, późno chodzi spać i skuczy jak mały psiak :(

Freya a ile ma Twoja Olcia?
Biedna ....
U nas to samo, Markowi idą górne jedynki i też marudni i tylko rączki... :|
Do tego przy zabkowaniu się łobuz zapomni i jak je to zaciśnie szczękę i potraktuje mojego cyca dolnymi zębami to aż gwiazdki widze :roll: :crybaby:

[ Dodano: 10-05-2011, 18:26 ]
Efa! napisał/a:
Krzyżak, współczuję kłopotów z niejedzeniem Misia. Niestety nie wiem, co Ci doradzić.

W związku z rozpoczętym sezonem "gryzoni" owadzich mam do Was pytanie roku: CO PRZECIWKO KOMAROM MOŻNA STOSOWAĆ U NASZYCH MALUSZKÓW??? To dla mnie bardzo ważne pytanie!

Szczerze? Przy starszaku nic nie stosowałam i jego jakos komary ani inne insekty nie gryzły specjalnie...
Ale polecam moskitiere na okna i do wózka...

[ Dodano: 10-05-2011, 18:37 ]
Efa! napisał/a:
Kupiłam fotelik. Britax evolva 1-2-3. Do 36kg. Ustawiłam go na razie w pozycji półleżącej, Olkowi się spodobało.
Wszystkim dziękuję serdecznie za rady :-)

2 znajome mają Evolvę i bardzo sobie chwalą :D

My na razie jeszcze w kołysce. Dopóki nie wrośnie to będzie w niej jeździł - na moje oko za jakieś 2-3 miesiące zmienimy fotel na większy. Głowa jeszcze nie wystaje ani nawet się nie zrównała z górą fotelika więc jeździmy póki co w kołysce - bo tyłem najbezpieczniej.

A jesli idzie o fotel z II grupy to też rozważam montowany tyłem i chyba będzie to BeSafe Izi Combi X3 montowany tyłęm lub przodem (gdyby jednak młody nie tolerował jazdy tyłem).
O taki:

I jeśli idzie o foteliki to polecam forum foteliki samochodowe - tu zasięgałam rady nt fotelika dla starszaka i dla Młodego też...

Szkoda tylko że Cari nie ma mocowań isofix...