Nasze Miśki - FTO LHD LPG
JCH - 14-09-2013, 22:27
_Slawek_ napisał/a: | Ale widać chociaż, że to w miarę bezpieczne autko jak na swój wiek, skoro skończyło się podobno "tylko" na połamanych żebrach i nosie po zderzeniu z 8-tonową koparką... | Pytanie ile miał na budziku w momencie dzwona, bo ten przód nie wygląda ciekawie, w dodatku po kilkudziesięciometrowym hamowaniu (choć pewnie trzeba wziąć poprawkę na bajkopisarstwo świadków )
Jechał bez pasów, że ma nos połamany czy operator koparki był nieco wyrywny
Seichan - 14-09-2013, 22:38
Ciężko Jacku stwierdzić, ale wydaje mi się, że wszelkie urazy powstały w wyniku wypadku, a nie zdarzeń po nim następujących.
Z jaką jechał prędkością powinna ustalić policja, o ile zajdzie taka potrzeba. Niemniej sądząc po stanie koparki i ftulca - zapewne mało nie było..
JCH - 15-09-2013, 10:09
W co przywalił w koparkę Bo ze zdjęć nie bardzo widać....
W łyżkę czy w tę stopę, na której stoi koparka w czasie pracy.... Bo gdzieś tam przemknęła mi informacja, że rozlało się paliwo ze zbiornika koparki...
A z rozmowy z właścicielem czy z kierowcą? Odniosłem wrażenie, że znacie kierowcę, który jechał FTO.
_Slawek_ - 15-09-2013, 10:43
JCH napisał/a: | Pytanie ile miał na budziku w momencie dzwona |
JCH napisał/a: | Jechał bez pasów, że ma nos połamany czy operator koparki był nieco wyrywny |
JCH napisał/a: | W co przywalił w koparkę |
JCH napisał/a: | W łyżkę czy w tę stopę, |
JCH napisał/a: | A z rozmowy z właścicielem czy z kierowcą? |
JCH napisał/a: | Odniosłem wrażenie, że znacie kierowcę, który jechał FTO. |
Czuję się jak na przesłuchaniu
Zatem po kolei:
Nie wiem.
Nie wiem.
Nie wiem.
Nie wiem.
Z właścicielem.
Tak.
JCH - 15-09-2013, 10:46
No to może więcej wiadomości uda się uzyskać
robertdg - 15-09-2013, 11:09
Na zdjęciu widać, że zagięty jest stopień przy wejściu do kabiny, wygląda jakby wpadł pomiedzy przednie, a tylne koło
_Slawek_ - 15-09-2013, 21:10
robertdg napisał/a: | wygląda jakby wpadł pomiedzy przednie, a tylne koło |
Właśnie dzisiaj udało się potwierdzić, że wyglądało to dokładnie tak jak piszesz.
Wracając do biało-czarnego, czasami da się zauważyć, głównie na wolnych obrotach siwy dym z wydechu o dosyć intensywnym zapachu. Myślałem, że jest tak tylko na zimnym silniku, ale po rozgrzaniu też się pojawia. Możliwe, że np. cały czas jeżdżę na zbyt bogatej mieszance? Czy raczej gdzie indziej szukać przyczyny?
Krzyzak - 16-09-2013, 09:04
_Slawek_ napisał/a: | siwy dym |
http://www.youtube.com/watch?v=k6SBxrEVTJU
_Slawek_ - 15-10-2013, 21:00
Misiek przeszedł szczęśliwie kolejny przegląd.
Wbrew moim obawom chyba nie jest tak źle, bo według diagnostów do wymiany jest tylko łącznik stabilizatora, a ze stanem podwozia (o którego ocenę specjalnie poprosiłem) podobno nie ma tragedii. Może takie sprawiał tylko wrażenie bo przed nim na kanale była mazda 3
Innego zdania był jednak blacharz-lakiernik, którego odwiedziłem godzinę przed przeglądem... Stwierdził, że przód podwozia da się jeszcze uratować, ale z tyłu to już trzeba wymieniać podłużnice... Zaproponował wstawienie nowych podłużnic i pełną konserwację wraz z zabezpieczeniem nadkoli i przy okazji poskładaniem jak trzeba całego przodu wraz z polerką lamp. Czas operacji ocenił na min. tydzień, a koszt na około 1,5k
I teraz sam nie wiem co myśleć, czy faktycznie jest tak źle, a diagności figę się na tym znają?
Ile powinna kosztować prawdziwa porządna konserwacja Bo za wymazanie czarnym szlamem złomka w ciągu 1,5 dnia płaciłem dobre kilka lat temu 600zł. I jak się później okazało nie miało to nic wspólnego z konserwacją
Marcin-Krak - 15-10-2013, 21:22
Ja bym podjechał do jeszcze, przynajmniej jednego blacharza po opinię.
Jak u siebie w Colcie robiłem z podłużnicami - to byłem u 3. Dwóch miało podobne plany, różne kwoty. A ten jeden ... szkoda pisać.
_Slawek_ napisał/a: | Może takie sprawiał tylko wrażenie bo przed nim na kanale była mazda 3 |
3 to nie 6 Pewnie po przygodach Multum ich w PL
robertdg - 15-10-2013, 22:09
_Slawek_ napisał/a: | I teraz sam nie wiem co myśleć, czy faktycznie jest tak źle, a diagności figę się na tym znają?
| Zależy kto jaką ma percepcje
_Slawek_ napisał/a: | Ile powinna kosztować prawdziwa porządna konserwacja Bo za wymazanie czarnym szlamem złomka w ciągu 1,5 dnia płaciłem dobre kilka lat temu 600zł. I jak się później okazało nie miało to nic wspólnego z konserwacją | Rdzy się nie konserwuje, jezeli tylko powierzchownie to może da sie jakoś uratowac, jak głebsza sprawa to już nei takie proste, dodatkowo pora roku niesprzyjająca na konserwe, cena uzalezniona od zastosowanych środków oraz podejścia wykonawcy, są tacy co karcherem myją spód i konserwują, a są tacy co rozbierają zawias i wiele innych detali by zakonserwować newralgiczne miejsca
Marcin-Krak napisał/a: | to nie 6 Pewnie po przygodach Multum ich w PL | W czym jedna lepsza od drugiej, bo napewno nie w perforacji antykorozyjnej
Seichan - 28-10-2013, 10:28
Uzupełniając dziennik sprawy sądowej:
Po masakrycznej dla nas opinii biegłego sądowego, złożyliśmy do akt sprawy opinię prywatną, z której wynikało, że pomiędzy uszkodzeniami obu samochodów są korelujące ze sobą odwzorowania. Jednocześnie złożyliśmy wniosek o kolejnego biegłego sądowego. Opinia prywatna poddawała w wątpliwość opinię sądową, ale to cały czas była tylko opinia prywatna, która nie była w żadnej mierze wiążąca dla sądu.
I chyba też tak uznał sąd, bo strony dostały wezwanie do osobistego stawiennictwa. Oznacza to mniej więcej tyle, że sąd będzie zamykał rozprawę i - mając na względzie dotychczasowy materiał dowodowy zebrany w sprawie - byłam przekonana o tym, że sprawę przegramy
A na rozprawie zonk Sędzia stwierdziła, że po zapoznaniu się z aktami sprawy faktycznie są wątpliwości, które należy wyjaśnić i wywołała dowód z opinii kolejnego biegłego sądowego. W nim cała nadzieja, bo kolejnej opinii już raczej nie będzie.
Po podliczeniu dotychczasowych kosztów sprawy okazało się, że koszty już prawie zrównoważyły wartość dochodzonego odszkodowania...
inq - 28-10-2013, 17:10
Będzie dobrze. Sprawiedliwość musi zwyciężyć Jak się da trzeba zasrańców z TU ciągnąć z kasy.
fj_mike - 29-10-2013, 17:38
Seichan, niech sprawiedliwości stanie się zadość
m6riano - 02-11-2013, 23:05
trzymamy kciuki...
|
|
|