Nasze Miśki - Frankenstein CC5A
rosomak1983 - 15-09-2011, 18:18
Hubeeert napisał/a: | Różnicą w poduszce do 4G61 i 4G61T tej pod skrzynią jest mniej więcej dwukrotnie większa średnica tej od wersji T. |
róznicy tej nie ma napewno pomiedzy eclipse turbo 4x4 oraz eclipse 4x4 GS.
Z tego co wiem Hapr ma poduszki z 4x4.
Hubeeert - 15-09-2011, 18:44
Piotr zadaj sobie pytanie czym różni się FWD od AWD w Mitsu w zakresie mocowania silnika i jaki silnik ma teraz Harpagan oraz w jakiej budzie go ma.
rosomak1983 - 15-09-2011, 20:38
Harp ma silnik 4g93 DOHC w budzie colta 4x4 wiec poduszki ma z 4x4 przeciez.
Poduszki 4g92 i 4g93 sa takie same z tego co wiem. I skoro ma bude colta AWD to czemu mialby przekładac poduszki z FWD ??? To raz po drugie w AWD jest inna belka wiec moze bedzie inna poduszka ale tym bardziej wtedy wskazuje na to ze Harp ma poduszki z 4x4... Bo skad wziałby poduszki do 4g93 skoro nie było tego silnika w budzie 4x4 seryjnie.
Mi sie wydaje ze poduszki 4g92 i 4g93 FWD sa takie same a poduszki, i chyba ale nie mam pewnosci w AWD tez takie same ale tutaj moge bytc inn bo inna belka i sanki.
Ta koło rozrzadu na bank to samo...
Teraz Ty Hubercie wyjasnij sens swoich pytań zapraszam.
Hubeeert - 15-09-2011, 21:35
rosomak1983 napisał/a: | Teraz Ty Hubercie wyjasnij sens swoich pytań zapraszam. | Pytania pomocnicze.
Dlaczego pisałem o 4G63 i poduszkach do nich?
rafq - 16-09-2011, 00:28
Siemano, jeśli chodzi o poduchy to proponuję upolować jakiś miękki poliuretan i zalać to co jest (razem z gumą) lub wydłubać to co masz, całość zalać na sztywno jakimś twardszym poliuretanem, i dopiero rzeźbić w tym otwory podobne do seryjnych lub modyfikowane metodą prób i błędów. Nie będzie to idealna produkcja, ponieważ zapewne nie masz wtryskarki ani komory próżniowej, jednak powinno zdać egzamin, nawet jeśli pojawią się jakieś drobne pęcherzyki powietrza.
rosomak1983 - 16-09-2011, 00:48
Hubeeert napisał/a: | Dlaczego pisałem o 4G63 i poduszkach do nich? |
moze sam odpowiedz? Podziel sie wiedza jaka masz na temat poduszek zamiast bawic sie w kotka i myszke
Ja od siebie dodam ze inne niz seryjne beda na pewno powodowały drgania na budzie wiec na codzien mało komfortowo, przynajmniej dla mnie to denerwujace było... ale co kto woli oczywiscie. Co do poliuretanu pewnosci nie ma ale pewnie to samo co na kleju...
rafq - 16-09-2011, 03:18
Jest nadzieja w różnych stopniach twardości - najczęściej podawanych w skali Shore'a.
Hubeeert - 16-09-2011, 06:20
rosomak1983 napisał/a: | moze sam odpowiedz? | Pytanie jest proste - czy poduchy od 4g92/3 sa takie same jak od 4G63?
harpagan - 16-09-2011, 08:43
rosomak1983 napisał/a: | Moze przednia ale tylna watpie... spróbuje porównac i jakby co mam takie poduszki niepotrzebne. |
Ros masz trochę tych pierdółek u siebie to prośba rzuć okiem czy poducha od 4G63 podejdzie do białasa
Cytat: | Ale zastanawia mnie co sie dzieje ze tak sie zrywaja? z przegubami nie masz zadnych problemów ??? |
Nie używam auta jak emeryt, a do tego często hamuje silnikiem z wysokich obrotów.
Przeguby są jak najbardziej w porządku, a na potwierdzenie że to nie problem tylko mojego samochodu mogę przywołać do odpowiedzi Czarnucha
Hubeeert napisał/a: | Piotr zadaj sobie pytanie czym różni się FWD od AWD w Mitsu w zakresie mocowania silnika i jaki silnik ma teraz Harpagan oraz w jakiej budzie go ma. |
W jajku sprawa wygląda tak, że poduszki (przód, tył i rozrząd) rozmiarem i wyglądem identyczne są zarówno dla 4G92 FWD, 4G93 FWD jak i 4G92 AWD.
Obydwie wersję FWD mają też tą samą poduszkę od strony skrzyni.
AWD ma inną belkę z racji innej skrzyni (ale tak jak pisałem poduszki te same) i zupełnie inną poduszkę przy skrzyni.
Oczywiście to są informację nabyte na podstawie obserwacji tego co znalazłem w samochodach. Podejrzewam, że tak na prawdę wszędzie były już zamienniki i tak jak napisałeś Hubert tylko caps może powiedzieć jak jest
rosomak napisał/a: | Harp ma silnik 4g93 DOHC w budzie colta 4x4 wiec poduszki ma z 4x4 przeciez. |
Z tego co pamiętam to akurat przy swapie wsadziłem poduszki od 4G93 bo miały niewielki przebieg. Poduszki z 4x4 wyglądały gorzej i wylądowały w czarnej budzie z 4G92. W zimę już je zmieniałem niestety bo i mojemu bratu udało się je dokończyć.
rafq napisał/a: | jeśli chodzi o poduchy to proponuję upolować jakiś miękki poliuretan ... | Nie bardzo mam możliwość takiego rzeźbienia więc jak pisałem wyżej pójdę gotową drogą - dopasuję większe poduszki lub dorobię na zamówienie zdając się na gościa który ma o tym zdecydowanie większą wiedzę niż ja
rosomak1983 - 16-09-2011, 10:49
Hubeeert napisał/a: | Pytanie jest proste |
dyskusja nie polega tylko na zadawaniu pytań...
harpagan napisał/a: | Ros masz trochę tych pierdółek u siebie to prośba rzuć okiem czy poducha od 4G63 podejdzie do białasa |
oka co moge napisac juz w tej chwili to ze silnik 4g63 siadł na orginalnych poduszkach z 4g92 FWD poza jedna od rozrzadu, i tutaj trzeba było przespawac ale odkryłem ostatnio ze prawdopodobnie podejdzie bez rzezby od 4g67
rosomak1983 - 18-09-2011, 14:11
Sorki Harp za opóznienie ale jakos mi sie zapominało sprawdzic...
I tak;
patrzyłem na ta koło chłodnicy i okazało sie ze Daniel mi tez ja zalał klejem
I niewiem tez czy nie jest ona czasem z 4g63 bo jakas duza taka.
Wiec moze ten pomysl z klejem w tych dolnych poduszkach nie jest taki zły, bo aktualnie nie trzesie mi tak buda na wolnych jak przedtem gdy była poduszka od rozrzadu zalana... Bo zalanie tej badz wszystkich odradzam na codzień...
Mocowanie poduszki 4g92/4g63 koło chlodnicy jest bardzo podobne wiec obstawiam ze podejdzie.
Kleju - 18-09-2011, 17:37
rosomak1983 napisał/a: | ...mi tez ja zalał klejem... |
Jakim klejem??? Bo faktycznie słyszałem że dobry patent z tym jest. Ja do siebie będę robił amortyzator drgań.
rosomak1983 - 18-09-2011, 17:48
zwykły do szyb
harpagan - 18-09-2011, 20:32
rosomak1983 napisał/a: | Sorki Harp za opóznienie ale jakos mi sie zapominało sprawdzic... |
Dzięki Ros nie ma z tym pośpiechu bo jeszcze miną z 2-3 tyg zanim ruszę z tym tematem
Pomęczę jutro Mateusza niech mi posprawdza jak to wygląda w 63 i dam znać czego się dowiedziałem.
Nie nie nie .. o Tobie nie mówimy
harpagan - 20-09-2011, 07:41
Trochę sam sobie odpowiem, ale może będzie dla następnych zainteresowanych
Kartomaniak zrobił poliuretany poduszek bocznych (skrzyni i rozrządu) i jak sam mówi trochę trzęsie, ale reakcja na gaz się poprawiła
Mateusz nie udzielił mi żadnych konkretnych informacji.
Zatem dalej skłaniam się ku dorobieniu pełnych poduszek
|
|
|