[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
mientobisi - 27-05-2014, 12:17
co do samego wejścia zwykłej h7 myślałem że bedzie to możliwe poprzez adapter który jest dołączony do zestawu tych soczewek na h7 (nie zamierzam przerabiać świateł długich chce wstawić soczewki tylko w światła mijania i tylko te odbłyśniki pomalować jak Hugo... tak czy inaczej zadzwoniłem do nich i powiedzieli że będzie to możliwe poprzez ten adapter, nie powiedziałem o które soczewki mi chodzi ale powiedzieli że z pewnością znajde tam pare rodzajów takich soczewek bo mają tego dużo na stanie i wystarczy podjechać co też uczynię za pare dni...
co do p&p to nie za bardzo sie orientuje w tym.. patrząc na przykładzie soczewek które przewijały sie w tym wątku czyli tych http://allegro.pl/bi-xeno...4193335454.html które są niemal p&p (strona 11 tego wątku) i nie trzeba zbytnio modzić w przypadku świateł mijania o które mi chodzi (ale nie da sie wstawić zwykłych h7) i patrząc na ich budowe:
a porównując do tych co wysłałem wcześniej bez osłonki:
to na jaką przeszkodę moge natrafić skoro zwieńczone są również gwintem i podobną "bańką" ? zakładając że wymiary są zbliżone ?
swinks_UK - 27-05-2014, 12:52
Dobra może niejasno się wyraziłem.
1. Zalecanym źródłem światła w soczewkach jest xenon o mocowaniu H1 a nie zwykła żarówka włóknowa.
2. Same soczewki przystosowane są do mocowania w gnieździe H7. O tym adapterze pisze producent.
3. Mylisz te dwa pojęcia.
4. Gołe soczewki są dłuższe o 4.5cm od kiedyś stosowanych u mnie uniwersalnych. Będzie rzeźba z maskownicą (czarny plastik), do tego po zastosowaniu maskownicy (obojętnie której), mogą ci się zwyczajnie nie zmieścić. Nie zapomnij, że oddalasz punkt ciężkości od samego mocowania przy odbłyśniku. Przy hopce, wstrząsie/dziurze odbłyśnik może pęknąć na mocowaniach w rogach (śruby regulujące), jeśli obciążenie będzie za duże.
mientobisi - 27-05-2014, 13:19
swinks_UK, tak więc rozumiem to tak że zaleca się w soczewkach xenon h1 ale będzie możliwy montaż zwykłej żarówki h7..wiem że adaptery są do mocowania ale telefonicznie powiedzieli że również żarówka h7 wejdzie.. co za tym idzie mam rozumieć że zwykłe żarówki są zbyt słabe na soczewki ? i z tego powodu zaleca sie xenony ?
z tego co widziałem Hugo miał wstawione w soczewki żarówki Tungsram Sportlight BLUish +50% które są odpowiednikiem philips bluevision a ja mam colorvision blue + 60% tak więc efekt powinien być dosyć podobny..
oczywiście tu nie chodzi o to że chce mieć słabe żarówki niexenonowe, upieram się aby zrobić to zgodnie z homologacją i nie mieć problemu z policją
czyli mam zwrócić szczególną uwagę na wymiary soczewek wysokość nie większa niż 10 cm a długość wyczytałem że 14-15 cm jest dobra czyli nie może przekroczyć ok 16-17 cm bo inaczej wogóle nie wejdzie i w takiej sytułacji dodatkowo zabezpieczyć mocowania o ile dobrze myśle
sveno - 27-05-2014, 13:27
mientobisi napisał/a: | swinks_UK, tak więc rozumiem to tak że zaleca się w soczewkach xenon h1 ale będzie możliwy montaż zwykłej żarówki h7.. | nie, nie będzie. Zrozum, soczewki montowane są w gnieździe H7 to po to jest ten adapter, żeby zamocować soczewkę w odbłyśniku, a w samej soczewce jest gniazdo H1. Czyli albo żarówka H1, albo zalecane przez producenta ksenony z palnikiem H1. Żadne H7
mientobisi - 27-05-2014, 13:34
w takim razie albo wprowadzili mnie w błąd telefonicznie mówiąc że jest również możliwe włożenie żarówki h7 albo mówili o innych soczewkach które też posiadają na stanie i w takowych jest to możliwe... tak czy inaczej załóżmy że odpadają te dwie opcje wtedy musiałbym poprostu kupić zwykłe żarówki h1 (nie xenon) i wsadzić w soczewke i miałbym na światłach mijania h1 zamiast h7.. czy to byłoby legalne, zgodne z homologacją ?
napisałem również do Hugo oto jego odpowiedź:
"Cześć. Nie ma problemu. Jakie wymiary mają te soczewki bixenonowe? Napewno będzie można w nie włożyć zwykłe żarówki H7, oczywiście musisz zamówić tą wersję na H7, a nie H1. Nigdy nie miałem styczności z takimi soczewkami, ale z tego co piszą na aukcji to wszystko wydaje się dziecinnie proste i nie będzie trzeba nic ciąć, piłować itp. W porównaniu z tym co ja wyczyniałem podczas montażu soczewek z Hyundaia u mnie to pryszcz. Jeśli zamontujesz ładnie soczewkę i odbłyśnik to policjant nawet nie pomyśli, że coś było w lampach grzebane, 99% policjantów nawet nie wie jakie auto właśnie zatrzymali A na poważnie to Galant jest nadal tak mało popularny, że każdy pomyśli, że soczewka w tak ładnym aucie to standard. Ja w moim zimą tego roku założyłem zestaw HID 5000K, miesiąc temu byłem na przeglądzie, diagnosta chyba nawet nie pomyślał, że ksenon może być w tym aucie nielegalnie zamontowany, mimo, że po otwarciu maski widać trochę nieoryginalne kable. Mało tego, światła po sprawdzeniu przyrządem świeciły idealnie, jak to stwierdził. U siebie montując soczewkę musiałem wyciąć całe mocowanie postojówki w odbłyśniku, w tych bixenonach widzę, że mocowanie postojówki zostanie, ale zasłoni je maskownica soczewki. Z drugiej strony może być ciekawy efekt gdy będzie się paliła postojówka po maskownicą, może stworzy się jakaś ładna poświata za soczewką. Temat do przemyśleń na spokojnie. Ja ma soczewki w kierunkowskazach przy reflektorach. Na górze jest taki jakby odpowietrznik, po jego usunięciu i wywierceniu otworu mamy idealne miejsce na postojówki na normalne żarówki W5W, a nie te badziewia rodem z malucha... Efekt niebieskiego koloru w soczewkach może być bardziej widoczny. Najpierw miałem najzwyklejsze żarówki H1, poźniej Tungsram Sportlight BLUish + 50%, no i teraz HID-y. Tungsramy świeciły super, ale xenon to jest rewelacja! Co do legalności to nieważne jakie żarówki zastosujesz, nielegalne jest przerobienie lamp, nawet nie trzeba nic ciąć i wiercić, wystarczy, że wstawisz bezinwazyjnie tą soczewkę bixenonową i już tracisz homologację na reflektor. Wtedy policjant może Ci zatrzymać dowód rejestracyjny, a diagnosta może nie podbić przeglądu. Ja osobiscie nigdy nie miałem jeszcze żadnego problemu z policją/diagnostą po montażu soczewek. Powiem Ci, że te soczewki z linklu wyglądają ślicznie, ale to napewno chińszczyzna i dlatego jestem bardzo ciekawy ile dają światła i jak świecą...
Jeśli chcesz mogę Ci zamontować te soczewki. Pozdrawiam."
komarsnk - 27-05-2014, 13:52
mientobisi napisał/a: | zwykłe żarówki h1 (nie xenon) i wsadzić w soczewke i miałbym na światłach mijania h1 zamiast h7.. czy to byłoby legalne, zgodne z homologacją ?
|
Czy to będzie H1, H7, xenon albo żarówka ze złota - żadna z tych opcji w soczewce nie będzie legalna ani zgodna z homologacją. Jak wsadzisz zwykłą żarówkę halogenową H1, H7 czy cokolwiek to będzie to zgodne z oznaczeniem na kloszu. Ale nie będzie legalne.
Tyle biadolenia W taką soczewkę wsadzisz taką żarówkę jaka tam będzie pasowała - H1 lub H7 - i będzie OK, to bez znaczenia, na 99% nie będzie problemu przy kontroli.
A sprzedający zapewne poleca żarnik xenon a nie żarówkę z jednego względu, na który niewielu tutaj zwraca uwagę: żarówka nagrzewa się o wiele bardziej i może się zdarzyć tak, że coś się po prostu przytopi bo materiały będą kiepskie... Przerabiałem to w moim przypadku (temperatura dała ostro w kość maskownicy).
mientobisi - 27-05-2014, 13:57
tak wiem że tak czy inaczej jaka żarówka by nie była xenon czy zwykła to ingerencja w reflektorze była i homologacja traci ważność... z tym że w homologacji wybitej na kloszu jest informacja co do żarówek ale nie ma co do tego czy posiada soczewke czy też nie.. i nie wyczyta tego na kloszu, tak więc musiałby sie znać i udowodnić że lampy nie są seryjne a żeby to zobaczył to policjant chyba sam musiałby mieć galanta i być na tym forum przy dobrze wykonanej przeróbce
Bamber - 27-05-2014, 14:40
mientobisi napisał/a: | z tym że w homologacji wybitej na kloszu jest informacja co do żarówek ale nie ma co do tego czy posiada soczewke czy też nie.. i nie wyczyta tego na kloszu, tak więc musiałby sie znać i udowodnić że lampy nie są seryjne a żeby to zobaczył to policjant chyba sam musiałby mieć galanta i być na tym forum przy dobrze wykonanej przeróbce |
Mnie się też osobiście podobają ale odniosę się do wypowiedzi, każda ingerencja w fabryczne oświetlenie to DR do wykrojenia a nie trzeba mieć mgr żeby poznać czy to oryginał czy nie, każdy gliniarz z ulicy to rozpozna.
i9i - 27-05-2014, 21:08
mientobisi napisał/a: | tak więc musiałby sie znać i udowodnić że lampy nie są seryjne a żeby to zobaczył to policjant chyba sam musiałby mieć galanta i być na tym forum przy dobrze wykonanej przeróbce |
Oni to wiedzą i widzą tylko wbijają w temat jak kontrolowany nie sapie. Zacznij się wymądrzać to udowodnią co potrafią dostrzec i usłyszeć.
komarsnk - 28-05-2014, 08:28
i9i napisał/a: | mientobisi napisał/a: | tak więc musiałby sie znać i udowodnić że lampy nie są seryjne a żeby to zobaczył to policjant chyba sam musiałby mieć galanta i być na tym forum przy dobrze wykonanej przeróbce |
Oni to wiedzą i widzą tylko wbijają w temat jak kontrolowany nie sapie. Zacznij się wymądrzać to udowodnią co potrafią dostrzec i usłyszeć. |
Dokładnie tak... Może magistrzy tam nie pracują ale generalnie znają się na swojej robocie więc idioty z takiego nie zrobisz.
mientobisi - 28-05-2014, 14:52
takie gadanie o wszystkim i o niczym, wzajemne łapanie sie za słówka.. przecież to oczywiste że nie zamierzam odstawiać pyskówki po prostu twierdze że bez wychylania sie jezeli policja zwróci uwage na żarówki (w przypadku xenon) to powiem ok przepraszam itd itp w bagażniku mam zwykłe o ile panowie pozwolą to natychmiast je wymienie.. a ze zamierzam jezdzić na zwykłych i powiedzą że coś jest nie tak to powiem że to zwykłe żarówki dobrze świecą itd prosze spojrzeć na homologacje i nie zamierzam mówic ze sam se soczewki wstawiłem.. jak zauważą czy cos to przykro zabiorą dowód i w ciągu tygodnia zmienie lampy na zwykłe (wystarczy dokupic mi jedną bo prawą mam w zapasie tylko z brzydką ingerencją szklarza na rogu) jade na diagnostyke podbijaja mi wszystko odbieram dowód zmieniam lampy na soczewkowe i zyli długo i szczęśliwie...ale dosyc o tym
właśnie wróciłem ze sklepu i zakupiłem te soczewki. wbrew powyższym informacjom że za duże itd itp soczewki nie są duże długość 13 cm bez gwintu (z jakieś 14,5-15) wysokość 9 cm. (tak to już jest z forum jak z polską - 38 milionów znawców od wszystkiego a prawda i tak gdzieś po środku)
co do wykonania to nie jest źle. czarny plastyk stabilizujący soczewke jest dobrej jakości gwint i "bańka" - metalowa, soczewka oczywiście szklana. jedyne zastrzeżenia mam do maskownic i i śruby na gwincie. maskownice są plastikowe, zobaczymy jak będą sie sprawować.
na miejscu powiedzieli że nie mają już na wejście żarówek h7. kiedyś mieli ale zbyt słabo świeciły wiec wycofali. kupiłem więc h1 i czeka mnie zakup żarówek h1..w sklepie powiedział że radzi lepiej xenony i głównie dlatego że soczewki są dostosowane pod xenon a zwykłe żarówki będą za słabe. mowiłem że podobno od zwykłej żarówki która sie mocniej nagrzewa może sie np maskownica roztopić i przytakną ale powiedział że to sie bardzo rzadko zdarza i głównie poleca bo będą słabo świecic. mysle nad tymi co miał Hugo, zapytam sie go o porady ale nie chce zbytnio z grubej rury xenonu... musze sprawdzić jak reaguje policja.. poza tym chce mieć w zapasie w razie czego zwykłe h1.
na soczewki rok gwarancji. wybrałem najmniejsze maskownice podłużne i według mnie najładniejsze, wydaje mi sie że takie jak są - srebrne i pomalowany odbłyśnik na czarno będzie wyglądać świetnie
komarsnk - 28-05-2014, 20:05
mientobisi, wsadź, zrób zdjęcia, daj znać czy będzie działać regulacja w pełnym zakresie, wtedy będzie można wytykać Forumowiczom to i tamto
Mam nadzieję, że będzie ładnie leżeć - sam bym się na nie przyczaił
KamilR10 - 13-02-2015, 18:39
w sprawie ksenonu mogę powiedzieć kilka słów, miałem założony mieszkając w PL i w DE. W Niemczech mandat 70 euro, po czym wizyta na komendzie, żeby pokazać, że usunąłem ksenony i jest oryginalne oświetlenie, u niemców na ksenonie udało się jeździć prawie rok W Polsce założyłem znowu i to 6000 k przeglądy oraz ustawienia świateł auto przechodziło aż miło, udało mi się tak wytrwać kilkanaście miesięcy, do czasu kiedy bardziej ogarnięci mundurowi mnie zatrzymali, chciałem zdemontować przy nich ale nie udało się, zabrany dowód i jak dobrze pamiętam to 100 zł mandatu. Kolega ma w Galancie już ponad 2 lata HIDy 6000k i na razie jeździ z tym. Pewnie jeszcze założę bo różnica jest ogromna ale to na wiosnę bo w deszczową pogodę ksenon nic nie daje, wtedy lepiej mieć te zwykłe żółtki.
Nawiasem mówiąc dziwne jest to, że w galancie nie było oryginalnie montowanych ksenonów, skoro auto miało aspirację na klasę wyższą. Kumpel kupił ostatnio MG ZT też z 2002 roku, a tam oryginalny ksenon w soczewce, byłem zaskoczony
Hugo - 13-02-2015, 21:16
KamilR10, masz soczewki wstawione czy zwykłe lampy?
KamilR10 - 13-02-2015, 22:33
zwykłe lampy
|
|
|