To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

czekoladka_1981 - 27-07-2010, 18:12

WTX88, na twoim miejscu szukałabym na felgi 15" opony 195/65 lub 205/60 , te które pokazałeś 195/50 nie pasują , gdyż będziesz miał o 51mm mniejszą śr. koła i duże przekłamanie licznika w różnicy prędkości o 8,85% natomiast zalecana jest tolerancja 2% od wzorcowej.
elvis512 - 27-07-2010, 18:26

Ja tak się składa że mam 195/50 R15 i jest ... Tragedia. Nie dość ze wygląda to husteczkowo to jeżdzi się źle. Prędkość to drugi plan. Kupuje teraz 195/60 jak zaleca producent.

Pozdro

m6riano - 29-07-2010, 17:40

WTX88 napisał/a:
Witam :) mam pytanie co sądzicie o tych oponkach :
http://allegro.pl/item115...o_px4e_86v.html
czy nie będzie problemu że profil jest 50 a zalecany jest 60, jak odbije się to na właściwościach jezdnych?

uważaj na krawężniki...;-)
różnica między 50 a 60 jest taka że jest to o 10% mniej z szerokości opony

Tomii - 07-08-2010, 11:49

ja założyłem oponki 205/50r17 na felgę 7,5" szeroką. Pojeżdżę trochę i napiszę jakie wrażenia.
Chińskich opon nie polecam, miałem z tyłu Wanli i na mokrej drodze latał tył na winklach jak po lodzie (ręcznego nie trzeba było zaciągać :) )

Anonymous - 08-08-2010, 11:58
Temat postu: Re: Kupuję opony
Krzyzak napisał/a:
Muszę kupić opony do rekina - 225/45/17, bo ta chińszczyzna, którą mam nie dość, że nie da się wyważyć (3 próby w różnych miejscach) to na dodatek jest potwornie głośna.
Mój wybór padł na Dunlop SP Sport 01 - pytanie czy to dobry wybór?
Warunki mam takie:
- ciche
- ciche
- ciche
- ładny bieżnik
- dobre właściwości jezdne podczas deszczu
- cena.
Myślałem o Nokian V, ale są ciut droższe. Bieżnika kierunkowego symetrycznego raczej nie chcę - on generalnie jest głośny.

polecam Ci GoodYear exellence (ja mam 215/45R17).
Założyłem nowe i w tej chwili jeżdżę 2 lato. Oczekiwania miałem dokładnie takie same jak ty i te opony spełniają je w 100%.
Wczesniej były goodyeary F1, dunlopy, conti, matador, do wszystkich było jakies "ale", do tych nadal nic.

Krzyzak - 08-08-2010, 14:01

jednak trochę się w stronę Nokian Z zwracam :) - mam w bordowym Galancie i ogólnie Nokiany są najlepszą gumą, jaką miałem...
rok temu miałem dylemat, jak kupowałem do Colta i wybrałem 30 zł tańsze (na sztuce) Firestone... a potem żal, że nie kupiło się tego, co człowiek sobie zaplanował (ze względu na cenę)

Cacper - 11-08-2010, 23:47

A ja polecam rozmiar 205/55R16, prowadzi się doskonale i super wygląda (nic nie ociera). Opony mam Bridgestone Turanza - rewelacja
Krzyzak - 12-08-2010, 06:58

darul1 napisał/a:
polecam Ci GoodYear exellence

poczytałem o nich i faktycznie mogą być ciche... cena też dobra
robione w RPA
kurcze - fakt godny zastanowienia, bo jeszcze wciąż nie kupiłem - może zaczekam na wyprzedaże jesienne i dopiero na kolejny sezon założę (bo zimówki to mam porządne)

Tomek - 15-08-2010, 21:52

witam

przerzuciłem ten temat już kiedyś, ale jakoś nie znalazłem tego czego szukam
a tak się złożyło, że wczoraj wracając z wakacji, gdzieś na autostradzie w Chorwacji straciłem jedną gumę (na szczęście i tak była na umarciu), to temat robi się dość pilny
ponad 1000 km pocisnąłem na dojazdówce, a dziś założyłem sobie na tył 2 kółka z drugiego Gala, ale to jest R14 i jakieś śmieszne wielosezonówki Klebera, więc rozwiązanie wiadomo - na chwilkę

potrzebuje opony 215/45R17 spełniające dwa kryteria:

- są trwałe (nie zjade ich po 20 tyś km)
- dobrze trzymają się na deszczu, o suchym nie wspominając

jakby do tego były ciche, to wogóle git

niestety to co miałem do tej pory czyli Bridgestone Potenza to fajna sprawa, ale na suchej nawierzchni
na deszczu to niestety jakieś nieporozumienie i generalnie strach jechać więcej niż 90-100 km po prostej autostradzie, kiedy popada

Najpewniej zakupie 2 sztuki, bo z przodu mam jeszcze to nieszczęście o imieniu Potenza w jako-takim stanie i bym wrzucił to na tył, a nowe dam na przód

chyba, że się szarpnę i kupie od razu 4, choć i tak wolałbym jeszcze to dziadostwo dobić

co polecacie??

[ Dodano: 15-08-2010, 21:55 ]
no i zapomniałem dodać, że celuje raczej w coś lepszego, ale w rozsądnych granicach. optymalnie coś z półki średnio-wyższej

jeszcze się zastanawiam nad rozwiązaniem coby nie kupić sobie jakiejś pary używek i tak przejechać do końca sezonu, a w trakcie zimy zakupić fele R16 wraz z kompletem opon, i tu pytanie: jaki rozmiar wziąć na R16, przy założeniu, że będzie to szerokość 215 ??
Jaka wysokość bieżnika??

costa brawa - 15-08-2010, 22:12

do 16 cali sa bardzo drogie opony na 215 szerokie czyli profil 55 lub 50 (sprawdzalem bo sam mialem podobny pomysl ) , najlepiej do 16 jest 205/55 (sam mam takie zimowki) bo opona tansza i rozmiar jest praktycznie zamiennikiem org 215/45/17
z opon jakie polecam do dunlop fastresponse i nokian V (szczegolnie nokian super glownie w deszczu - jezdzilem z rozmiarem 215/65/16 w grand voyagerze , zuzycie srednie,ciche, bardzo dobrze trzymajace ,..... dunlopy mialem krotko ale tez byly bardzo dobre ale juz nieco glosniejsze i odrobine bardzie podatne na wode na drodze -tj czuc na kierownicy ze "ciagnie" gdzie ta sama kaluze na nokianach bym smignal i nawet o niej nie wiedzial )

Anonymous - 15-08-2010, 22:17

GoodYear Excellence.

Ciężko dostać, ale....

Trzymają znakomicie na mokrym i w extremalnych sytuacjach - sprawdzone na galu i maździe 6 (ostre hamowanie,szybka ucieczka itd.... wymieniał nie będę bo jest to wbrew regulaminowi.......ale ja innych nie chcę a i kolega też)

Są trwałe - ja zrobiłem już ok 10000 i mam jeszcze bardzo daleko do kontrolek

Są przystępne (bo nie napiszę że tanie) dałem za szt ok 325zł

Są ciche...... ani ja ani znajomy nie skarżymy się na hałas od opon

Trzymają dobrze na suchym, choć na mokrym jakby lepiej.

Aha.....

No i mazda 6 straciła tendencję do myszkowania po drodze....a podobno myszkowała.

Tyle ode mnie. Ja sprawdziłem i lepszych nie spotkałem.

fj_mike - 15-08-2010, 22:40

tomek84, jako podpowiedź pokażę Ci test wykonany przez NAF (Norweski Organizacja Automobilowa).

http://www.naf.no/Forbruk...rdekktest-2010/

Testy wykonują co sezon. Prowadzenie auta na mokrym jest decydującym kryterium dla norweskich kierowców.
Może ten test pomoże ci dokonać wyboru nowych opon :wink:

Na szybko
Vat Asflat - Mokra Nawierzchnia
Bremsing - Hamownie
Stoy - Hałas

Jak by co to użyj translatora :wink:

Krzyzak - 16-08-2010, 07:09

ja już postanowiłem - będą Nokian V lub Z (w wersji G2)
m6riano - 16-08-2010, 07:14

Ja mam dunlopy fast response co prawda 15-tki...ale rzeczywiście na dużych kałużach ściągają...więc nie polecam.
marcinzam - 16-08-2010, 13:32

a jakie powinno być ciśnienie mam opony 225/45/17 na drzwiach jest podane 2.2 na przód i 2.0 tył