[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
mar111cin - 27-04-2016, 10:36
a tak po za tym testem (wyniki chciałem zobaczyć, bo właśnie będę cały motocykl odnawiał )
to chyba najlepiej było by dać galanta gdzieś na wypiaskowanie całego podwozia z położeniem nowych zabezpieczeń? koszt podobno w granicach 1000-1500zł
Chociaż teraz mam możliwość że jak coś miejscowego, to sam sobie wypiaskuję, myślę że to będzie najlepsze na rudą w galu.
Marcino - 27-04-2016, 12:01
mar111cin napisał/a: | Chociaż teraz mam możliwość że jak coś miejscowego, to sam sobie wypiaskuję |
Jaki masz sprzęt do tego? I gdzie to będziesz robił?
sampler - 27-04-2016, 13:48
pappagiorgio napisał/a: | Szkoda, że R-STOP'a do testów nie użyłeś. Ja po przeczytaniu kilku forów blacharskich zdecydowałem się zastosować R-STOP, w niektórych miejscach wyłazi rdza, nie wiem czy źle odtłuszczone, oczyszczone czy środek słabo-dobry Natomiast po godzinie można kłaść podkład. |
R-STOPa też uzywałem i nie jest to żadna rewelacja. To odpowiednik brunoxa tylko dużo szybciej schnie. Wieczorkiem dam fotki ale jak na razie najlepiej wypada Dinitrol 800
mar111cin - 27-04-2016, 15:52
Marcino - zrobiłem małą kabinę do piaskowania (90x60x60), do tego kompresor nie za duży, ale dwutłokowy i pistolet inżektorowy (chociaż myślę nad zakupem syfonu)
Marcino - 27-04-2016, 16:50
Ja chce zrobić syfonową piaskarkę z butli po LPG.
Bizi78 - 27-04-2016, 18:41
Może kogoś zainteresuje mój test linii FERTAN, polecony przez ww producenta do podwozia.
Zastosowana chemia.
Element testowany.
Oczyszczony tylko szczotką drucianą i to był błąd, ale w bloku ciężko zastosować ciężki sprzęt .
Efekt po 6 miesiącach leżakowania na balkonie, co pewien czas traktowany solanką .
Wydaje mi się jakbym usunął rdzę dokładniej mechanicznie to efekt byłby lepszy .
Jak będę na wiosce to może zrobię próbkę testową dokładnie oczyszczoną i zobaczymy .
Hugo - 27-04-2016, 18:55
Bizi78, jestem w szoku, że tylko tyle rdzy wyszło.
sampler, zrobiłem R-STOP-em miskę olejową silnika w Galu, po 2-3 godzinach polakierowałem czarnym sprayem i po 2 latach zero rdzy.
sampler - 27-04-2016, 20:24
tak wygląda blaszka w dniu dzisiejszym:
Wg mnie najlepiej na razie wypada Dinitrol (po prostu zero zmian).
Od lewej:
Brunox 2x, Brunox 1x, Cortanin, Dinitrol RC800
Dodatkowo robie test na galancie pomalowałem Dinitrolem i Cortaninem rdzę na tylnych sankach. Zobaczymy co się będzie działo z czasem
mar111cin - 27-04-2016, 21:39
Marcino - myślałem, żeby jak już to zrobić z małej butli, takiej np. po gaśnicy 8l, uważam za wystarczające, podobno starcza na 10-15min, to akurat kompresor by odpoczął i mniej miejsca zajmuje, ale na razie zbytnio nie mam materiałów i chęci na robienie tego
tutaj moja koora (na dzień dzisiejszy już ma dwa otwory z przodu z ładnie przymocowanymi rękawicami
A co do testu -kurcze jak na zdjęciu, to dla mnie wygląda najlepiej cortanin a najgorzej dinitrol, ale nie wiem, może jakoś źle się na to patrzę.
sampler - 28-04-2016, 07:31
mar111cin napisał/a: |
A co do testu -kurcze jak na zdjęciu, to dla mnie wygląda najlepiej cortanin a najgorzej dinitrol, ale nie wiem, może jakoś źle się na to patrzę. |
Jest wręcz odwrotnie. Spójrz na bruzdy rdzy. Najlepiej je wytrawił Dinitrol (najbardziej płaska powierzchnia). Cortanin powierzchownie cos zrobił ale wyraźnie widać ze prawdopodobnie pod spodem jest jeszcze rdza. Pewnie z czasem sie okaże
Ewcia80 - 06-05-2016, 19:44
Hejka.Robiłam ostatnio poprawki antykorozji,bo miałam malutkie naloty rudej.Potraktowałam to czerwoną tlenkową farbą antykorozyjną.Co mogę na to położyć?Chodzi o 2 kawałki takich 15x20cm.Czy wystarczy zwykła farba antykorozyjna w sprayu zakupiona w lerroin merlin?
milo - 06-05-2016, 22:02
Ewcia80 napisał/a: | Co mogę na to położyć?Chodzi o 2 kawałki takich 15x20cm. |
To zalezy od miejsca
Cytat: | Czy wystarczy zwykła farba antykorozyjna w sprayu zakupiona w lerroin merlin? |
Sprayem to można graffiti sobie robić
pappagiorgio - 13-05-2016, 10:48
Panowie, wziąłem się za konserwację podwozia i przy okazji znalazłem wykwit japońskiej myśli technicznej. Zacząłem rozbierać prawą podłużnicę i odkryłem, że rdza idzie głębiej i teraz nie mam pomysłu co zrobić z takim prezentem rodem z kraju kwitnącej wiśni?
Widać, że rdza jest między blachami akurat w miejscu zgrzewu mocowania wahacza, można się tego pozbyć bez rozbierania tych elementów?
robertdg - 13-05-2016, 17:54
Tak wycinasz zakorodowaną blache i wstawiasz świeżą
pappagiorgio - 13-05-2016, 23:20
ale dookoła zgrzewu odcinać?
|
|
|