To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

mar111cin - 27-04-2016, 10:36

a tak po za tym testem (wyniki chciałem zobaczyć, bo właśnie będę cały motocykl odnawiał ;) )

to chyba najlepiej było by dać galanta gdzieś na wypiaskowanie całego podwozia z położeniem nowych zabezpieczeń? koszt podobno w granicach 1000-1500zł

Chociaż teraz mam możliwość że jak coś miejscowego, to sam sobie wypiaskuję, myślę że to będzie najlepsze na rudą w galu.

Marcino - 27-04-2016, 12:01

mar111cin napisał/a:
Chociaż teraz mam możliwość że jak coś miejscowego, to sam sobie wypiaskuję

Jaki masz sprzęt do tego? I gdzie to będziesz robił?

sampler - 27-04-2016, 13:48

pappagiorgio napisał/a:
Szkoda, że R-STOP'a do testów nie użyłeś. Ja po przeczytaniu kilku forów blacharskich zdecydowałem się zastosować R-STOP, w niektórych miejscach wyłazi rdza, nie wiem czy źle odtłuszczone, oczyszczone czy środek słabo-dobry :) Natomiast po godzinie można kłaść podkład.

R-STOPa też uzywałem i nie jest to żadna rewelacja. To odpowiednik brunoxa tylko dużo szybciej schnie. Wieczorkiem dam fotki ale jak na razie najlepiej wypada Dinitrol 800

mar111cin - 27-04-2016, 15:52

Marcino - zrobiłem małą kabinę do piaskowania (90x60x60), do tego kompresor nie za duży, ale dwutłokowy i pistolet inżektorowy (chociaż myślę nad zakupem syfonu)
Marcino - 27-04-2016, 16:50

Ja chce zrobić syfonową piaskarkę z butli po LPG.
Bizi78 - 27-04-2016, 18:41

Może kogoś zainteresuje mój test linii FERTAN, polecony przez ww producenta do podwozia.

Zastosowana chemia.

Element testowany.

Oczyszczony tylko szczotką drucianą i to był błąd, ale w bloku ciężko zastosować ciężki sprzęt :doubt: .

Efekt po 6 miesiącach leżakowania na balkonie, co pewien czas traktowany solanką 8) .

Wydaje mi się jakbym usunął rdzę dokładniej mechanicznie to efekt byłby lepszy :wink: .
Jak będę na wiosce to może zrobię próbkę testową dokładnie oczyszczoną i zobaczymy :D .

Hugo - 27-04-2016, 18:55

Bizi78, jestem w szoku, że tylko tyle rdzy wyszło.
sampler, zrobiłem R-STOP-em miskę olejową silnika w Galu, po 2-3 godzinach polakierowałem czarnym sprayem i po 2 latach zero rdzy.

sampler - 27-04-2016, 20:24

tak wygląda blaszka w dniu dzisiejszym:

Wg mnie najlepiej na razie wypada Dinitrol (po prostu zero zmian).
Od lewej:

Brunox 2x, Brunox 1x, Cortanin, Dinitrol RC800

Dodatkowo robie test na galancie pomalowałem Dinitrolem i Cortaninem rdzę na tylnych sankach. Zobaczymy co się będzie działo z czasem

mar111cin - 27-04-2016, 21:39

Marcino - myślałem, żeby jak już to zrobić z małej butli, takiej np. po gaśnicy 8l, uważam za wystarczające, podobno starcza na 10-15min, to akurat kompresor by odpoczął :) i mniej miejsca zajmuje, ale na razie zbytnio nie mam materiałów i chęci na robienie tego :)
tutaj moja koora (na dzień dzisiejszy już ma dwa otwory z przodu z ładnie przymocowanymi rękawicami :)

A co do testu -kurcze jak na zdjęciu, to dla mnie wygląda najlepiej cortanin a najgorzej dinitrol, ale nie wiem, może jakoś źle się na to patrzę.

sampler - 28-04-2016, 07:31

mar111cin napisał/a:

A co do testu -kurcze jak na zdjęciu, to dla mnie wygląda najlepiej cortanin a najgorzej dinitrol, ale nie wiem, może jakoś źle się na to patrzę.

Jest wręcz odwrotnie. Spójrz na bruzdy rdzy. Najlepiej je wytrawił Dinitrol (najbardziej płaska powierzchnia). Cortanin powierzchownie cos zrobił ale wyraźnie widać ze prawdopodobnie pod spodem jest jeszcze rdza. Pewnie z czasem sie okaże

Ewcia80 - 06-05-2016, 19:44

Hejka.Robiłam ostatnio poprawki antykorozji,bo miałam malutkie naloty rudej.Potraktowałam to czerwoną tlenkową farbą antykorozyjną.Co mogę na to położyć?Chodzi o 2 kawałki takich 15x20cm.Czy wystarczy zwykła farba antykorozyjna w sprayu zakupiona w lerroin merlin?
milo - 06-05-2016, 22:02

Ewcia80 napisał/a:
Co mogę na to położyć?Chodzi o 2 kawałki takich 15x20cm.

To zalezy od miejsca
Cytat:
Czy wystarczy zwykła farba antykorozyjna w sprayu zakupiona w lerroin merlin?

Sprayem to można graffiti sobie robić

pappagiorgio - 13-05-2016, 10:48

Panowie, wziąłem się za konserwację podwozia i przy okazji znalazłem wykwit japońskiej myśli technicznej. Zacząłem rozbierać prawą podłużnicę i odkryłem, że rdza idzie głębiej i teraz nie mam pomysłu co zrobić z takim prezentem rodem z kraju kwitnącej wiśni?

Widać, że rdza jest między blachami akurat w miejscu zgrzewu mocowania wahacza, można się tego pozbyć bez rozbierania tych elementów?

robertdg - 13-05-2016, 17:54

Tak wycinasz zakorodowaną blache i wstawiasz świeżą
pappagiorgio - 13-05-2016, 23:20

ale dookoła zgrzewu odcinać?