[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
sipex - 28-01-2012, 20:31
hehe no wsumie tak najlepiej nie wymieniałem nigdy..25tys gdzieś zrobiłem odkąd mam miśka
fj_mike - 28-01-2012, 20:40
sipex napisał/a: | hehe no wsumie tak najlepiej nie wymieniałem nigdy..25tys gdzieś zrobiłem odkąd mam miśka |
Zatem mogą być winne amorki. Sprawdź czy nie przeciekają. Jazda na zużytych amorach powoduje uszkodzenie tulei w górnym mocowaniu amorka. Coś o tym wiem
sipex - 28-01-2012, 21:04
ostatnio było sucho,a na trzepakach w stacji diagnostycznej nie powiedzą mi na 100% czy amorki do wymiany?
komarsnk - 28-01-2012, 21:24
sipex napisał/a: | ostatnio było sucho,a na trzepakach w stacji diagnostycznej nie powiedzą mi na 100% czy amorki do wymiany? |
Przód miałem wylany na maxa i pokazało 92% na trzepaczce więc takie pomiary sobie można między bajki włożyć
sipex - 28-01-2012, 21:29
hehe tak też słyszałem wymienie pierw te tulejki jak nieucichnie to amorki..a powiedzcie mi czy z tymi tulejkami dużo roboty rozbierania itp?bo narazie zimno w garażu a niechce tego na szybko robić
wonsz - 01-02-2012, 21:29
fj_mike napisał/a: | wonsz, sworznie na prostych dają o sobie znać.
|
Dziś popsikałem smarem silikonowym wszystkie gumowe elementy z tej strony z której słychać te piski. Jednak problem jest nadal. Na filmiku fajnie to widać. Dodam że gdy auto jest na ziemi odgłos jest znacznie mocniejszy.
http://www.youtube.com/watch?v=cy_R0je7MWY
kokoksik - 17-02-2012, 15:51
wonsz napisał/a: |
Dziś popsikałem smarem silikonowym wszystkie gumowe elementy z tej strony z której słychać te piski. Jednak problem jest nadal. Na filmiku fajnie to widać. Dodam że gdy auto jest na ziemi odgłos jest znacznie mocniejszy.
http://www.youtube.com/watch?v=cy_R0je7MWY |
Jak w starej ładzie u kolegi
Na poważnie tęż tak miałem i widzę że, też w prawym kole tylko u mnie piszczało góra duł i przy skręcaniu.
Poczytałem trochę na forum, ktoś twierdził ze to zgon sworznia wahacza prostego - następny objaw wypięcie sworznia Długo nie myśląc samochód na podnośnik i wybijamy sworzeń [ dla sprawdzenia jego stanu]
Za CHINY nie chciał wyjść. Waliłem o mocowanie w zwrotnice młotkiem o młotek chyba ze 40 minut. Wynik 1-0 dla sworznia.
Myślę trzeba go jakoś sprawdzić. Podważyłem gumową osłonę na nim - rdzy nie było- trochę smaru.
Postanowiłem go trochę przesmarować na wszelki wypadek. Zastosowałem następujący patent: szczykawka z olejem i gruba igła. Nasmarowałem w ten sposób sworznie prostego i banana. Wynik zabiegu negatywny
Już miałem dać sobie spokój i zakładać koło. Dostałem nagłego olśnienia i postanowiłem sprawdzić sworzeń górnego wahacza - tu nie było komplikacji po dwóch uderzeniach młotkiem wyszedł sam. Dosyć lekko chodził ale luzów nie wyczuwałem, smaru miał pod dostatkiem. Profilaktycznie wszczyknołem mu olej.
Skręciłem założyłem koło - eureka nie piszczy Jak długo na razie dwa dni. Ale bądźmy dobrej myśli.
wonsz - 17-02-2012, 22:41
U mnie to był lewy dolny prosty. Teraz nie piszczy ale i tak będę go wysyłał do regeneracji.
Arturro-86 - 26-03-2012, 15:32
U mnie po zimie i czas się zabrać za zawieszenie, bo coś mi z przodu stuka, mam problem ze zdiagnozowaniem, co by to moglo być...
Mianowicie - CZASEM słyszę dość głośne "puknięcie" z okolic prawego przedniego koła, kiedy hamuję, oraz kiedy ruszam z miejsca. Coś tak jakby był tam jakiś luz równolegle do kierunku jazdy, dlatego słychać wtedy, kiedy hamuję, jak również kiedy przyspieszam...
yaro1976 - 26-03-2012, 15:56
Arturro-86 napisał/a: | U mnie po zimie i czas się zabrać za zawieszenie, bo coś mi z przodu stuka, mam problem ze zdiagnozowaniem, co by to moglo być...
Mianowicie - CZASEM słyszę dość głośne "puknięcie" z okolic prawego przedniego koła, kiedy hamuję, oraz kiedy ruszam z miejsca. Coś tak jakby był tam jakiś luz równolegle do kierunku jazdy, dlatego słychać wtedy, kiedy hamuję, jak również kiedy przyspieszam... |
banan, sprawdzić organoleptycznie, od tego bym zaczął...
m6riano - 26-03-2012, 16:43
Arturro-86 napisał/a: | kiedy hamuję, oraz kiedy ruszam z miejsca. |
sworzeń banana lub podkowy...ew. mogą to być tez gumki stabilizatora(łączniki?)
Krzyzak - 26-03-2012, 18:39
m6riano napisał/a: | lub podkowy | to walą na skręconych kołach
bluecard88 - 26-03-2012, 22:27
Ludziska powiecie jaką nazwę nosi wahacz ujęty na focie na zielono? Potrzebuję tulei do tego wahacza. ( na zdjęciu nie ma ujętego tego wahacza,ale są zaznaczone otwory na belce- chyba,że coś pomieszałem) Z góry dzieki, nadal kolekcjonuje częsci do wymiany
Foto :
http://img832.imageshack....9/tulejaea0.png
Hugo - 26-03-2012, 23:10
Wahacz tylny mimośrodowy prawy.
bluecard88 - 27-03-2012, 00:25
Hugo napisał/a: | Wahacz tylny mimośrodowy prawy. |
Normalnie jesteś jak skarbnica wiedzy Podziękował
|
|
|