To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sir Lancelot

Owczar - 11-04-2013, 10:08

tomek84 napisał/a:
SWAP mu nie służy, u Owczara też tyle pali, albo i więcej

Eee jak nie resetuję przebiegu w UKP przy każdym tankowaniu to średnią miasto/trasa mam teraz 15.8 :) Przy czym mam ustawione UKP z GPS czyli gdybym to mierzył z licznika przebiegu to byłoby jakieś 15. Wszystko zależy od tego jak się jeździ. W trasie Ania osiągnęła 8,5l. Choć przyznam, że przez wywalenie katów wpływ drugich sond na pewno jakiś jest.

U Miśka bym obstawiał na wydech. Nie wiem jak umieścili sondę i czy odległość od silnika się nie zmieniła. Choć istotny jest też przepływ spalin.

Misiek :) - 11-04-2013, 18:33

Drugiej sondy nie mam. Mam wydech, mam ciężką nogę w glanie, mam CA które też troszkę pobiera energii...
Ja na spalanie nie narzekam. Kalibruje mi się instalacja LPG, więc może to...
WG Maretzkyego sonda poprawnie odpięta, usunięta z ECU a błłędów ecu nie pokazuje.
ETACS jest podobny do tego, tylko niebieski

Owczar - 11-04-2013, 19:28

Misiek :) napisał/a:
Kalibruje mi się instalacja LPG, więc może to...

Że co robi? Chyba żartujesz że Ci włączyli autokalibrację? Ten silnik wymaga porządnego strojenia na trasie, a autokalibracja to jak chcesz rozregulować to co ustawiłeś...

WG Maretzkyego sonda poprawnie odpięta, usunięta z ECU a błłędów ecu nie pokazuje.

Ale mowa o sondzie przed katem. Ta za katem nie ma znaczenia jeśli chodzi o spalanie.

Tomek - 11-04-2013, 19:31

Misiek :) , jak tego ETACSa nie znajdziesz do weekendu, to mogę poszukać w garażu, bo chyba wiem o co chodzi (w Galu to ma chyba niebieskie wieko)
Maretzky85 - 11-04-2013, 20:22

Z galanta nie pasuje.
Sondy drugiej nie ma, jest tylko jedna.

Misiek :) - 11-04-2013, 21:03

Maretzky85, Dziękuję za treściwą odpowiedź :D
Robiłem LPG w podobno dobrej stacji na Bemowie przy ul Hery.
Nastawili autokalibracje...
Do tego podziurawili mi deskę mendy!

Owczar - 11-04-2013, 21:07

Ale ja zrozumiałem, że druga sonda została wykastrowana. Ale jeśli zmienią się warunki pracy tej pierwszej to zmieni się dawkowanie paliwa w pętli zamkniętej...

Autokalibrację testowałem. Nie dość, że spala paliwo, to w dodatku doprowadza do skrajnych wartości korekt długo i krótkoterminowych.

danino88 - 12-04-2013, 17:18

Cytat:
Autokalibrację testowałem. Nie dość, że spala paliwo, to w dodatku doprowadza do skrajnych wartości korekt długo i krótkoterminowych.

ja słyszałem od gazownika, dobrego gazownika, że autokalibracja działa ale tylko w niektórych autach. W mitsu niestety nie :)

Misiek :) - 20-04-2013, 22:46

Auto ma zrobione przez m6riano, podświetlenie w środku. Mam też lampki na słupkach C (za tylnymi drzwiami) :D
Zmieniłem ETACS i działa wszystko... oprócz Klimatyzacji.
Auto stoi w SMM (serwis Mitsu Maniaków) i będą mi podłączać klime aby działał (nabita), poprawiać obrotomierz aby poprawnie wskazywał i pojadą na przglą aby wbić w dowód nowy silnik.
Jeszcze M6riano mi podświetli bagażnik i będzie git :)
Auto od połowy tygodnia stoi na letnich kółkach... :)
Swap to kupa roboty i dużo kombinowania... i przez długi czas może coś wyskakiwać... I pomimo przekroczonego czasu, budżetu i powracania do SMM z drobnostkami nie żałuje ani chwili, że to zrobiłem :D
Dziękuje Wam Panowie :D Zrobiliście kawał dobrej roboty
Co do LPG potrafi mi falować jak stoję sobie spokojnie.
Kiedyś ktoś napisał, że 6A13 z rekina ma dół z diesla i górę z benzyny... i się całkowicie z tym zgadzam...
Jedyne co mi przeszkadza, że nie tak łatwo i tanio jest podnieść w Nim moc do ok. 200 KM i proporcjonalnie moment.
Na koniec kwietnia jak dostanę $$ planuje pojechać na chamownie lub hamownie (zależy gdzie trafie). Jak się uda to może Maretzky85, pogrzebie w ECU...
Planuje zmienić klocki i tarcze hamulcowe... szukam czegoś co zatrzyma auto w miejscu aż stanie dęba
P.S.
m6riano, podeślij mi na maila fotki lampek

Piwor - 22-04-2013, 22:26

szukam czegoś co zatrzyma auto w miejscu aż stanie dęba

Kotwica lub spadochron. ;)

Misiek :) - 22-04-2013, 22:30

Piwor napisał/a:
Kotwica
Pomysł niezły, ale za ciężka i pogorszy znacząco osiągi
Piwor napisał/a:
spadochron
Jak zobaczę nieoznakowany radiowóz w lusterku
danino88 - 22-04-2013, 22:44

jaki masz rozstaw na jarzma? 4 czy 5 śrub?
Misiek :) - 22-04-2013, 22:49

5x114,3
jeśli chodzi CI o rozstaw śrub w kole.
Jeśli to inny rozstaw, to nie wiem

Torp12 - 22-04-2013, 22:56

Przeciez to lancer, hamulce z evo nie podchodza?
Misiek :) - 23-04-2013, 06:45

hamulce w evo by podeszły... tylko musiał bym mieć felgi 17" a ja wole zostać przy 16"