Nasze Miśki - Powrót po latach do Gala;)
eremita - 22-07-2015, 22:02
Hehe dokładnie
jacek11 - 22-07-2015, 22:10
Świetnie wygląda.Warto pokusić się na taką zamianę
tresorex - 22-07-2015, 22:35
Super wyszło
Hugo - 22-07-2015, 23:09
Jasne skóry idealnie pasują do ciemnego lakieru auta.
sveno - 23-07-2015, 06:53
eremita napisał/a: | Tomii napisał/a:
Ha, pieknie wyszło, do tego dał bym jeszcze mało praktyczne beżowe dywaniki
No właśnie się nad tym zastanawiam | miałem i wyleciały szybciej niż wleciały. Nie polecam.
Wnętrze super, tylko to drewno...
Tomii - 23-07-2015, 08:24
eremita napisał/a: |
Mi brakuje ori szyber dachu Ale jest nadzieja że się pojawi
|
o to to
tylko jak chcesz to zrobić ? będziesz przekładał cały dach ?
mjsystem - 23-07-2015, 09:42
Fajnie, fajnie.
Fragu - 23-07-2015, 09:49
Fajnie to wygląda, dobra robota !
eremita - 23-07-2015, 10:57
Tomii napisał/a: | tylko jak chcesz to zrobić ? będziesz przekładał cały dach ? |
Na cieńcie słupków bym się nie porwał. Sam dokładnie nie wiem jak to będzie ale podobno się da
Z tego co wiem trzeba wyciąć dziurę i dospawać jakieś mocowania szybra
Przy przekładce na podłogę została położona jakaś wygłuszająca pianka, na tylne nadkola maty APP i też ta pianka.
Kabel od Cb poszedł pod dywan a Cb zamontowałem w miejscu półeczki pod radiem.
jacek11 - 23-07-2015, 11:21
eremita napisał/a: | Przy przekładce na podłogę została położona jakaś wygłuszająca pianka, na tylne nadkola maty APP i też ta pianka. |
Jaki efekt
eremita - 23-07-2015, 14:56
jacek11 napisał/a: | eremita napisał/a: | Przy przekładce na podłogę została położona jakaś wygłuszająca pianka, na tylne nadkola maty APP i też ta pianka. |
Jaki efekt |
Wydaje mi się że ciszej Ale jeszcze nie testowałem przy wyższych prędkościach
Tomii - 23-07-2015, 15:10
eremita napisał/a: | Tomii napisał/a: | tylko jak chcesz to zrobić ? będziesz przekładał cały dach ? |
Na cieńcie słupków bym się nie porwał. Sam dokładnie nie wiem jak to będzie ale podobno się da
Z tego co wiem trzeba wyciąć dziurę i dospawać jakieś mocowania szybra
|
jeżeli ma to być ori szyber to łatwo nie będzie, blacha dachu w koło szyberdachu jest zagięta do środka i tworzy miejsce styku z uszczelką okna.
eremita - 23-07-2015, 15:12
Tomii napisał/a: | jeżeli ma to być ori szyber |
Albo taki albo wcale:P
mkm - 23-07-2015, 15:23
Ponieważ zawsze chciałem szyberdach w Colcie mam temat rozpoznany
Jak chce się uniwersalny to "zero" kłopotów.
Wycina się dziurę w istniejącym poszyciu, tnie sie podsufitkę i montuje kompletny szyber na dostarczonej uszczelce.
Minusem jest to, że taki szyber "nie wygląda" - nie jest profilowany pod krzywiznę dachu, nie jest "na równo" (odrobinę wystaje), ma brzydką "grubą" uszczelkę.
Z reguły (choć są podobno wyjątki), jest to dach uchylany.
Jak chcemy oryginał to najprościej jest zdobyć cały dach cięty po słupkach (blacharz sam sobie rozwierca jak chce, a samo poszycie nie deformuje się w transporcie), żeby były szyny, wzmocnienia( w Colcie - dwie małe "blaszki") i podsufitka (która bardzo się różni).
Sama wymiana dachu to rozwiercenie a następnie przyspawanie samego poszycia dachu.
Wymiana dość kłopotliwa zwłaszcza we fragmentach przy szybach - tam blacha jest zgrzewana na zakładkę.
Same szyby należy wyciąć - dodatkowe koszty.
No i znalezienie dobrego dawcy.
Dach nie może być "po przygodach", nie może być zbytnio naprężony (choćby przez przeszłość powypadkową), bo przy przekładaniu dachu pojawią się kłopoty i w najlepszym przypadku skończy się na "tonie" szpachli lub będą kłopoty ze szczelnością.
robertdg - 23-07-2015, 17:57
mkm napisał/a: | Wymiana dość kłopotliwa zwłaszcza we fragmentach przy szybach - tam blacha jest zgrzewana na zakładkę. | W galancie na zakładke poszycie dachu jest zamontowane z kazdej strony z tym, że pod listwami dachowymi dodatkowo jest tam masa uszczelniająca.
mkm napisał/a: | Dach nie może być "po przygodach", nie może być zbytnio naprężony (choćby przez przeszłość powypadkową), bo przy przekładaniu dachu pojawią się kłopoty i w najlepszym przypadku skończy się na "tonie" szpachli lub będą kłopoty ze szczelnością. | Choćby nie wiem jak idealny był to potrzebuje jeszcze doświadczonego fachowca co by po spawaniu nie pościagało blachy
Pamiętać nalezy, że dach najlepiej poza oczywistym szybrem i podsufitką mieć w komplecie także ze sterownikiem i wiązką
|
|
|