[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
marekp - 26-04-2012, 17:41
Moze dobrze pokazuje. Tylko pali 30l/100. Bo to zuzycie to bylo z komputera. Moze tez zle pokazywac. Pojade na przeglad - moze to poprawia. Choc do tej pory nigdy mi sie nie udalo wyregulowac tego wskaznika.
MarekP
Student - 26-04-2012, 20:30
Marek zgłoś to do chłopaków , źle ustawili rezystancje wskaźnika albo z pośpiechu nie ten wskaźnik zaznaczyli, nie mieli wskazań bo było zalane mało gazu , trzeba był zatankować w Mławie i dac im znać od razu.
Musi chodzić dobrze co ok. 120km, jedna dioda, na rezerwie ok. 45km.
A ja wiem gdzie ta droga jest, cąłkiem blisko Nowotczyńskiego .byłem na tych jazdach
Lucas123w - 26-04-2012, 21:14
I niebieskich misiów tam nie ma ??
Klienta nie chcą na takich jazdach pewnie żeby im na zawał nie zszedł
marekp - 26-04-2012, 22:27
No tak powiedzieli. Poza tym oni chca sprawdzic jak chodzi auto a ktos obok przeszkadza. Ja jezdzilem z taka szybkoscia. Na autostradzie nie ma czasu spojrzec jak sie szybko jedzie . To rozumiem ze bym przeszkadzal.
Wiesz nie spojrzalem ze sie nie zapalily wszystkie diody. Istotnie bym moze wrocil. A moze podswiadomosc. Nie udalo mi sie nigdy tego wskaznika uruchomoc w poprzednich autach!
Mam juz pomysl co zrobic z bagaznikiem. Jak zrobie to dam zdjecie. Bedzie b. malo przeszkadzala ta butla.
Pokrowiec dostalem na duze kolo! I dobrze. Bo jesli bym zmienial to to duze bedzie brudne!
Rzeczywiscie warsztat sprawia wrazenie ze sa bardzo kompetentni.
MarekP
Student - 27-04-2012, 12:57
Szukaj no forum.
Któryś z kolegów wycinał dywanik na butlę STAKO w Lancersze, fajnie to wyglądało w bagażniku.
Ten post był pewnie sprzed roku ale był widziałem na pewno.
marekp - 28-04-2012, 09:13
Ja chce zrobic takie wypelnienie z pianki poliuretanowej na wysokosc butli. W niej wyciac otwory w ktore wloze roznosci co je woze zawsze ze soba. Np. mam lunete i stojak do niej i zwykle ich nie wyjmuje z bagaznika. Dla ciekawych - strzelam sportowo i zwykle nie ma lunet na strzelnicach wiec mam swoja a ze wielka i ciezka bo musi mi pokazac z daleka przestrzeliny wiec jej nie wyjmuje z bagaznika. . To na roznosci zrobic chce takie schowki. A calosc przyktyc cienka sklejka i dywanikiem. Bedzie nizszy bagaznik o 13cm. Klopot ze jest taka pianka ale to do ocieplania i tam jest z 10 plyt. A ja potrzebuje jedna moze dwie. To nie o cene chodzi bo to nie jest drogie ale co zrobic z reszta? Burzy sie cos we mnie jak mam wyrzucic cos co kupilem przed chwila.
Marek
Wlaczylem swoj mozg znow pogrzebalem w katalogach i porownalem sobie LPG i benzyne. Temperatury spalania sa podobne. To nie przez temperature sie moga zawory niszczyc. Tu chodzi o cieplo wlasciwe czyli jakby szybkosc nagrzewania gazu i benzyny. Benzyna odbiera lepiej cieplo niz gaz. Dodatkowo gaz jest podgrzeawny w parowniku ( nie mowie o generacji V gazu!) . Sa zatem wieksze szanse ze cos sie stanie z zaworami lub uszczelka pod glowica. Do tego liczba oktanowa gazu jest 100. A ta liczba to jest w koncu szybkosc spalania danego paliwa. Definicja jest nieco inna - kiedys to byla liczba sekund do spalania detonacyjnego w silniku testowym. Ale to chodzi w sumie o to jak szybko sie pali. Gaz pali sie wolniej. Byc moze mozna by zmienic luz w zaworze wydechowym. Choc poprawinie to najlepiej caly rozrzad. Nikt nie robi w sumie silnikow do LPG. Ale to wszystko to sa bardzo niewielkie roznice wiec powinien ten silnik dac sobie rade i z LPG. . Tak czy inaczej zainstalowalem i cos co mnie teraz zaniepokoilo to identyczne zuzycie benzyny i gazu przy jezdzie w korkach. Pali ok. 12-13l/100. Nie wiem czy to dobrze i co to oznacza. Znow mozg trzeba wlaczyc i pomyslec dlaczego tak mam.
Ja samochod ogladam bez emocji. Troche jak dziwne urzadzenie w klatce. Ciekawe to co zrobi . To takie moje przemyslenia na nowo z gazem. O co chodzi z zaworami itp. Tak czy inaczej wydaje sie ze przy odrobinie starannosci nic zlego nie bedzie sie dzialo.
Zrobillem jak chcialem. Wszystko mi sie pod podloge zmiescilo. Wyzej jest o 12 cm teraz. Ale co zrobic z kolem zapasowym? Sa Lancery wyposazone w klej i sprezarkie zamiast dojazdowki. Czy rozmiat dojazdowli do Lancera i Colta jest ten sam? Ktos ma taki zestaw i chcial kolo kupic to moze bym sie zamienil. Jezdzilem duzo bez kola i nic sie nie dzialo. Myle ze ze 300 tys km. To ten zestaw by mi sie przydal. Pod podloge bym wlozyl. . Jakby ktos chcial przycinac taka sklejke to mozna z ksztaltu wywanika ale trzeba z 5mm mniejsze zrobic bo to jest wyzej i tam jest ciasniej. Ja przymierzalem i docinalem. Potem na pol przecialem bo calosci ze sklejki sie nie wlozy i na razie mi sie podoba. Dosc. Jakbym byl lepszym stolarzem toby to lepiej wyszlo.
MarekP
tomaszekk7 - 30-04-2012, 08:48
Ja zrobiłem t wypełnienie koło wnęki koła zapasowego ze styroduru XPS.
bastek - 30-04-2012, 10:05
to ja mam mniejszą butlę. wystaje 8 cm. wyrównainie ze styropianu zwykłego budowlanego, na to gumowa kuweta (nieorginalna) ale na dłuższe wyjazdy - wyjmuje sttyropian, idą bagaze (np. buty, świeczki na cmentarz, mineralna, co tam sie nie gniecie)
koło - dojazdówka - leży w bagażniku, a na wyjazdy z wypchanym bagaznikiem - zestaw łatajacy
marekp - 30-04-2012, 11:04
Ja tak sie zastanawialem przy montazu ile ma wystawac zbiormik. W koncu uznalem ze 12 cm powoduje ze moge kupe rzeczy schowac wkolo zbiornika i postawic druga podloge. I tak zrobilem. Czyli przesten nie jest wypelniona - jest drugie dno . To jest niedogodnosc jednak ten zbiornik. Ile ona wazy tak przy okazji? Ja zwykle bylem zadowolony z instalacji gazowej. Ciekawe co bedzie teraz. Kontrowersyjna byla ta instalacja. Niby nie jest dostosowany do gazu. Zalozylem ten lubryfikator choc za nic nie rozumiem jak ma dzialac! Tam jest taki plyn nieco jak olej wrzecionowy ale zapach ma terpentyny. Nie probowalem . Moze nie bedzie zle.
MarekP
A gdzie mozna kupic taki kompresor z klejem jak daje niekiedy Mitsubishi? Zamiast kola. Tam bym sobie dokupil grzybki i kolo bym naprawil calkowicie na drodze.
bastek - 30-04-2012, 11:14
kompresor z klejem mam od dawna (ciekawe, czy klej działa) leży w garażu, i bierze ten, kta ma potrzebe jechac dalej z pełnym bagaznikem (ja/siotra/tata). bo jak cośkolwiek miejsca - bierzemy dojazdówki (te każdy ma swoją)
ja chciałem mieć 500 km zasięgu, czyli butla 50 l, w którą wchodzi ponad 40 l gazu
a ze sklejka nie pomyślałem. może po bokach ze styropianu coś wyciąć, na to przycietą sklejkę? wtedy jest stała wolna przestrzen pomiedzy dnem a sklejką. ale jak wymiar uchwycić, i czy da się wyciąć całą płytę sklejki i zmieści się w otwór bagażnika, czy też trzeba 2 sklejki łączyć?
(też sedan)
krzychu - 30-04-2012, 11:18
bastek1, Wytnij dziury w styropianie, na to matę wygłuszającą lub gąbkę dotnij żeby sklejka (czy jakaś tam wiórowa, taka cienka płyta) nie podskakiwała na dziurach, a tą skleję przyklej do tej kuwety od dołu i już.....
marekp - 30-04-2012, 11:40
Ja wycialem sklejke 8mm grubosci (mozna i 5 dac) tak jak dywanik. Potem nieco zmniejszylem bo tej bagazniok generalnie jest zbiezny do gory. Przecialem na pol bo calosci sie nie da wlozyc. Po bokach dalem desecczki na wkret od gory. Mialem dac styropian ale jakos nie mam nabozenstwa do styropianu. Jest takie cos jak styropian ale bez kulek - tyle ze to jest do ocieplania domow i chca sprzedac tylko cala pake. Zreszta. Deseczka ma 10mm grubosci a odpowienie cos styropianowe musialoby miec wiecej. Na dnie deseczek dalem takie cos filcowe co sie daje do mebli zeby nie rysowalo lakieru i podobnie pod zbiornik. No i dziala. Jak cos chce wyjac podnosze jedna polowke i wyciagam np. parasol lub szczotke do sniegu (jak juz bedzie snieg) a i jest miejsce na apteczke trokaty dwa ( w Hiszpanii sa dwa potrzebne) kamizelke zolta i gassnice. To sa te pierdoly ktore ciagle ze soba woze i sie poniewieraja gdzie popadnie. Acha. I te narzedzia typu kluccz do kol czy hak tez tam sa. I plachta dla psa ktora rozkladam jak psa wioze. g.... to daje ale ja mam wrazenie ze mniej brudzi bo plachte polozylem. . Mozna by od gory zrobic takie "wzierniki" jak bakisty na lodzi. Wtedy latwiej sie dostac do tej dolnej czesci bagazowej. Polecam pomysl z deseczkami. Mnie to dzien zajelo nim wymyslilem. Co wiecej. To nie musi byc decha pelna. Wystarcza kołki odpowiedniej dlugosci!
MarekP
[ Dodano: 30-04-2012, 11:42 ]
Sprobuje zrobic ze dwa zdjecia.
[ Dodano: 30-04-2012, 11:44 ]
A moze ktos ma pomysl w co wlozyc psa zeby nie bylo tyle kudlow jak go wioze ...... To duzy pies. Mozna go czesac. Do smierci ostatecznej a i tak kudly wylaza. I na to nie mam zadnego pomyslu!
zdzicho - 30-04-2012, 21:50
Ja mam ogromną prośbę niech się wypowiedzą w tym temacie osoby które mają zagazowane Misiaki ale te nie przystosowane do LPG tylko te, niech na razie p. RalfPi nic nie pisze bo wiem, że on ma przystosowany wóz do LPG i jego powieści mają się nijako do tych co mają tzw. nazwijmy to normalne silniki czyli nie przystosowane do LPG.
Pytam ponieważ każdy chwali LPG ale jakoś nie mogę się doczytać pochwał od tych co mają silniki nie przystosowane i np., zrobione min. 50 tys. na gazie no piszcie bujda czy nie bujda z tym wypalaniem zaworów itp. itd. ale tylko ci co mają min. 50 tysiaczy na LPG (raz jeszcze powtózę silniki nie przystosowane do LPG - czytaj RalfPi milcz i nie pisz pochwał itp. itd. gdyż twoje powieści są nie obiektywne).
marekp - 02-05-2012, 10:53
Bede staral sie pisac jak idzie z ta instalacja. Mozena przyjac ze jesli sie nie odezwe to znaczy ze ok. I ze zapomnialem napisac. Na razie idzie swietnie. Ok. 8l/100 przy normalnej jezdzie poza miastem. Ani za szybko ani za wolno. Tam sie waha od 7.5.do 8.2. Ciekawe ze w korkach pali tyle co beznzyny. Znaczy na razie wedlug wskazan komputera. Nie wiem na ile prawde pokazuje.
Czyli poki co to jestem jak facet ktory skoczyl z 50 pietra i mowi - na razie wszystko idzie dobrze!
Oby nie. Mam nadzieje ze nie bedzie tgo zderzenia 50 pieter nizej.
MarekP
ostry85 - 02-05-2012, 18:57
Zabawne porównanie.
P.S. Dzisiaj złapałem się na tym, że stałem się fanem Lancera odkąd go posiadam - sportowe dziedzictwo, precyzyjnie się trzyma drogi, ten dźwięk powyżej 3 tys obr, ten design... ten Lancer Fantastyczne auto
Pozdrawiam, Ostry
|
|
|