To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Corolle dwie.

joujoujou - 13-10-2018, 08:42

Zmorą corolek (innych marek/modeli też) w podobnym lub młodszym wieku jest korozja. W mojej całkiem już zgniła osłona termiczna pomiędzy wydechem a zbiornikiem paliwa.

Element ten jest nie do zdobycia na szrocie/alledrogo/itp, jako że w każdej używanej E12-ce lub avensisie T25 (tam jest ta sama osłona) zaczyna gnić chyba jeszcze przed wyjazdem auta z fabryki. :lol:

Podróbki nie istnieją, a ASO chce chore 175 euro za kawałek powyginanej blachy! :shock:

Na szczęście wychodzi na to że cena jest najwyraźniej sztucznie napompowana, bo ten sam, wyprodukowany w UK element, po przetransportowaniu do Japonii i z powrotem kosztuje TYLKO 1/3 ceny! 8)

Taką do mnie wczoraj "paczuszkę" listonosz przywiózł:

Z taką zawartością:

Na etykiecie wyraźnie widać kraj produkcji.

Podsumowując - ASO w Europie kasuje 175 euro. Japończycy (którzy przecież na tym zarobili odsprzedając mi to) skasowali 59 euro, wliczając wysyłkę. Też niemało, ale już do przełknięcia.

Bizi78 - 13-10-2018, 08:50

Na przykładzie mojego MSS, pierścienie tłokowe standard w ASO w Polsce około 1200zł a w Rosji 300zł 8) .
Oczywiście produkty oryginalne Mitsubishi, to się nazywa mieć przebitkę w EU :mrgreen: .

jacek11 - 13-10-2018, 08:59

Pudło takie wielkie,jak by tam silnik ze skrzynią był :D
Krzyzak - 13-10-2018, 19:10

Myślałem, że toyoty nie gniją tak jak hondy mazdy i mitsu... ale widać też nie jest najlepiej, bo kolega teraz miał sprzedać swoją yariskę i okazało się, że sanki są tak przegnite, że można palce wbijać... jest dużo gorzej niż w starszych Galantach.
sampler - 13-10-2018, 20:15

Z czego to wynika jakieś oszczędności czy nie potrafią ogarnąć technologii. A może podróż statkiem źle służy?
Hugo - 13-10-2018, 20:43

joujoujou napisał/a:
Z taką zawartością:
Przecież to goła blacha... Ma już naloty korozji? :wink: Daj ją do piaskowania i lakierowania proszkowego i spokój na zawsze.
joujoujou - 14-10-2018, 08:19

Krzyzak napisał/a:
Myślałem, że toyoty nie gniją tak jak hondy mazdy i mitsu.
Japońskie podobno nie. Ale moja jest wyprodukowana w UK, a ponoć i tak z francuskimi lub tureckimi jest jeszcze gorzej.
sampler napisał/a:
Z czego to wynika
Ogólnie rzecz biorąc od lat jest trend by produkty (jakiekolwiek, nie tylko w branży moto) wytrzymywały jak najkrócej, najlepiej tylko okres gwarancyjny. Planowe postarzanie produktu lub (dużo więcej) po angielsku: planned obsolescence.
Hugo napisał/a:
Przecież to goła blacha.
Ocynkowana. Ale przed tłoczeniem i to tak cienko że efekt jest wiadomy. Piaskować/malować raczej nie będę, już prędzej dam do ponownego cynkowania, a najlepiej by było pokadmować galwanicznie z pasywacją.
robertdg - 14-10-2018, 08:28

joujoujou napisał/a:
Ocynkowana. Ale przed tłoczeniem i to tak cienko że efekt jest wiadomy.
Masz 100% pewnosci ze przed tłoczeniem cynkowane?
joujoujou - 14-10-2018, 10:18

Mam. Po 12 latach w branży wiem jak co wygląda i jak się co robi. Jest duuuuuuuuuuuuuuuuużo taniej kupić ocynkowaną blachę, z niej kroić i wytłaczać elementy niż robić to samo z czarnej blachy i cynkować/kadmować po obróbce mechanicznej.

Nawet przemysł okrętowy akceptuje elementy wykonane w ten sposób. Kupowaliśmy blachę ocynkowaną z Austrii (bo jako jedyna doskonale trzymała parametry mechaniczne i cynk na niej nie pękał przy gięciu/tłoczeniu) i produkowaliśmy m. in. rozdzielnice i pulpity na statki.

joujoujou - 04-11-2018, 16:17

Tak samo jak w ASX, tak i w corolce przyszedł czas na zimowe kapcie.

Dla przypomnienia, setup letni (15" OZ King):

I setup zimowy, 15" TSW (nomen omen) Freeze:

Bzyk_R1 - 04-11-2018, 20:39

Kurde klasyczny przykład jaką robotę robi felga z ramionami do samego rantu. Ten setup letni wygląda przy zimowym jak 13"
mkm - 04-11-2018, 21:09

joujoujou, skąd wiesz, że to OZetki? 8)
joujoujou - 05-11-2018, 16:13

Bzyk_R1 napisał/a:
Ten setup letni wygląda przy zimowym jak 13"
Czy to źle? Mnie się podobają. :)
mkm napisał/a:
skąd wiesz, że to OZetki?
Same mi powiedziały. :D

Swoją drogą przy ich szerokości offset trochę szalony - przód leciutko wystaje z błotników.

A napisy na wewn. stronie (nie mam foto, sorry) powiedziały mi że się wyprodukowały we Włoszech, w 1991 roku. 8)

mkm - 06-11-2018, 19:22

joujoujou napisał/a:
Same mi powiedziały. :D

O dzięki :D
Moje już nie potrafią mówić, bo ktoś się przyłożył przy szlifowaniu :mrgreen:

larelijux - 06-11-2018, 20:14

Według mnie zimowy setup lepiej wygląda :wink: Te felgi z letniego nie pasują mi do tego auta