Nasze nieMiśki ;-) - Corolle dwie.
joujoujou - 13-10-2018, 08:42
Zmorą corolek (innych marek/modeli też) w podobnym lub młodszym wieku jest korozja. W mojej całkiem już zgniła osłona termiczna pomiędzy wydechem a zbiornikiem paliwa.
Element ten jest nie do zdobycia na szrocie/alledrogo/itp, jako że w każdej używanej E12-ce lub avensisie T25 (tam jest ta sama osłona) zaczyna gnić chyba jeszcze przed wyjazdem auta z fabryki.
Podróbki nie istnieją, a ASO chce chore 175 euro za kawałek powyginanej blachy!
Na szczęście wychodzi na to że cena jest najwyraźniej sztucznie napompowana, bo ten sam, wyprodukowany w UK element, po przetransportowaniu do Japonii i z powrotem kosztuje TYLKO 1/3 ceny!
Taką do mnie wczoraj "paczuszkę" listonosz przywiózł:
Z taką zawartością:
Na etykiecie wyraźnie widać kraj produkcji.
Podsumowując - ASO w Europie kasuje 175 euro. Japończycy (którzy przecież na tym zarobili odsprzedając mi to) skasowali 59 euro, wliczając wysyłkę. Też niemało, ale już do przełknięcia.
Bizi78 - 13-10-2018, 08:50
Na przykładzie mojego MSS, pierścienie tłokowe standard w ASO w Polsce około 1200zł a w Rosji 300zł .
Oczywiście produkty oryginalne Mitsubishi, to się nazywa mieć przebitkę w EU .
jacek11 - 13-10-2018, 08:59
Pudło takie wielkie,jak by tam silnik ze skrzynią był
Krzyzak - 13-10-2018, 19:10
Myślałem, że toyoty nie gniją tak jak hondy mazdy i mitsu... ale widać też nie jest najlepiej, bo kolega teraz miał sprzedać swoją yariskę i okazało się, że sanki są tak przegnite, że można palce wbijać... jest dużo gorzej niż w starszych Galantach.
sampler - 13-10-2018, 20:15
Z czego to wynika jakieś oszczędności czy nie potrafią ogarnąć technologii. A może podróż statkiem źle służy?
Hugo - 13-10-2018, 20:43
joujoujou napisał/a: | Z taką zawartością: | Przecież to goła blacha... Ma już naloty korozji? Daj ją do piaskowania i lakierowania proszkowego i spokój na zawsze.
joujoujou - 14-10-2018, 08:19
Krzyzak napisał/a: | Myślałem, że toyoty nie gniją tak jak hondy mazdy i mitsu. | Japońskie podobno nie. Ale moja jest wyprodukowana w UK, a ponoć i tak z francuskimi lub tureckimi jest jeszcze gorzej. sampler napisał/a: | Z czego to wynika | Ogólnie rzecz biorąc od lat jest trend by produkty (jakiekolwiek, nie tylko w branży moto) wytrzymywały jak najkrócej, najlepiej tylko okres gwarancyjny. Planowe postarzanie produktu lub (dużo więcej) po angielsku: planned obsolescence. Hugo napisał/a: | Przecież to goła blacha. | Ocynkowana. Ale przed tłoczeniem i to tak cienko że efekt jest wiadomy. Piaskować/malować raczej nie będę, już prędzej dam do ponownego cynkowania, a najlepiej by było pokadmować galwanicznie z pasywacją.
robertdg - 14-10-2018, 08:28
joujoujou napisał/a: | Ocynkowana. Ale przed tłoczeniem i to tak cienko że efekt jest wiadomy. | Masz 100% pewnosci ze przed tłoczeniem cynkowane?
joujoujou - 14-10-2018, 10:18
Mam. Po 12 latach w branży wiem jak co wygląda i jak się co robi. Jest duuuuuuuuuuuuuuuuużo taniej kupić ocynkowaną blachę, z niej kroić i wytłaczać elementy niż robić to samo z czarnej blachy i cynkować/kadmować po obróbce mechanicznej.
Nawet przemysł okrętowy akceptuje elementy wykonane w ten sposób. Kupowaliśmy blachę ocynkowaną z Austrii (bo jako jedyna doskonale trzymała parametry mechaniczne i cynk na niej nie pękał przy gięciu/tłoczeniu) i produkowaliśmy m. in. rozdzielnice i pulpity na statki.
joujoujou - 04-11-2018, 16:17
Tak samo jak w ASX, tak i w corolce przyszedł czas na zimowe kapcie.
Dla przypomnienia, setup letni (15" OZ King):
I setup zimowy, 15" TSW (nomen omen) Freeze:
Bzyk_R1 - 04-11-2018, 20:39
Kurde klasyczny przykład jaką robotę robi felga z ramionami do samego rantu. Ten setup letni wygląda przy zimowym jak 13"
mkm - 04-11-2018, 21:09
joujoujou, skąd wiesz, że to OZetki?
joujoujou - 05-11-2018, 16:13
Bzyk_R1 napisał/a: | Ten setup letni wygląda przy zimowym jak 13" | Czy to źle? Mnie się podobają. mkm napisał/a: | skąd wiesz, że to OZetki? | Same mi powiedziały.
Swoją drogą przy ich szerokości offset trochę szalony - przód leciutko wystaje z błotników.
A napisy na wewn. stronie (nie mam foto, sorry) powiedziały mi że się wyprodukowały we Włoszech, w 1991 roku.
mkm - 06-11-2018, 19:22
joujoujou napisał/a: | Same mi powiedziały. |
O dzięki
Moje już nie potrafią mówić, bo ktoś się przyłożył przy szlifowaniu
larelijux - 06-11-2018, 20:14
Według mnie zimowy setup lepiej wygląda Te felgi z letniego nie pasują mi do tego auta
|
|
|