Dom/garaż/ogród - Piec na olej opałowy - tragedia, której unikać?
mkm - 21-10-2018, 21:46
Wungiel, wunglem, ale śmieci to płoną aż furczy...
Jestem po krótkiej piątkowej pętli podkrakowskich mieścin (Krzeszowice, Skała, Wolbrom) i to jest palony plastik/śmieci bez dwóch zdań.
Zadyma taka, że początkowo myślałem, że to mgła... a jeszcze się nawet dobrze zimno nie zrobiło.
Olivia - 23-10-2018, 09:19
vrangsinn mam trochę inne zdanie. Polska ma jeden z najwyższych współczynników w UE tzw. ubóstwa cieplnego. Najprościej tłumacząc są to rodziny / osoby których nie stać na wystarczające ogrzanie swojego domostwa.
To tutaj trzeba szukać problemu palenia niewłaściwym opałem, złym piecem czy śmieciami. I póki społeczeństwo polskie stanie się bogatsze i lepiej doedukowane z większą empatią, to dopiero wtedy zacznie się polepszać.
Marcino - 24-10-2018, 00:07
Teraz przechlapane. Tak jak mkm pisze pała byle czym bo trzeba tylko troszkę dogrzać. Często rozpalają i kopci się ... No i ładują co popadnie i zostało po lecie
joujoujou - 24-10-2018, 00:48
Trend idzie w świat. W Irlandii strasznie popularne stały się piece c.o. "wszystkopalące", teoretycznie do węgla/drewna, ale tubylcy palą wszystkim, włącznie z plastikowymi butelkami, starymi butami i śmieciem wszelakim.
Skąd są piece? Z Polski!
robertdg - 24-10-2018, 07:48
Olivia napisał/a: | Najprościej tłumacząc są to rodziny / osoby których nie stać na wystarczające ogrzanie swojego domostwa.
To tutaj trzeba szukać problemu palenia niewłaściwym opałem, złym piecem czy śmieciami. I póki społeczeństwo polskie stanie się bogatsze i lepiej doedukowane z większą empatią, to dopiero wtedy zacznie się polepszać. | Ja bym to nazwał inaczej, patologia i ignoranci sa w znacznej przewadze.
Olivia - 24-10-2018, 13:35
Cieszy mnie to że to nie ja napisałam
robertdg - 25-10-2018, 22:10
To zależy jak Ty to widzisz, bo osobiscie znam wiele osób za biednych nie uchodzacych ktorzy w powazaniu maja powietrze ktorym oddychaja i wszystko co piec przyjmie idzie w atmosfere - patologia i ignoranci
jacek11 - 25-10-2018, 22:44
robertdg napisał/a: | To zależy jak Ty to widzisz, bo osobiscie znam wiele osób za biednych nie uchodzacych ktorzy w powazaniu maja powietrze ktorym oddychaja i wszystko co piec przyjmie idzie w atmosfere - patologia i ignoranci |
Dobrze,że to napisałeś, bo w poprzednim poście wrzuciłeś wszystkich do jednego worka.
Natomiast faktem jest,że nawet najdroższy węgiel będzie kopcił podczas spalania się,a wynika to z konstrukcji pieca. Wystarczy porównać proces spalania w tradycyjnym piecu, z procesem spalania w piecu na ekogroszek,gdzie opał jest odpowiednio dawkowany.
robertdg - 26-10-2018, 07:55
jacek11 napisał/a: | Dobrze,że to napisałeś, bo w poprzednim poście wrzuciłeś wszystkich do jednego worka. | Serio, uwazasz ze okreslibym Ciebie jako spolecznego ignoranta?
Nie znam Ciebie aby móć użyć w Twoim kierunku (lub kazdej innej osoby) takiego okreslenia, to mialo na mocy podkreslic ze sa ludzie którym jest wiele rzeczy obojetnych
jacek11 napisał/a: | Natomiast faktem jest,że nawet najdroższy węgiel będzie kopcił podczas spalania się,a wynika to z konstrukcji pieca. Wystarczy porównać proces spalania w tradycyjnym piecu, z procesem spalania w piecu na ekogroszek,gdzie opał jest odpowiednio dawkowany. |
W piecach podajnikowych na ekogroszek masz odwócony proces spalania - gdybys tak samo rozpalil w standardowym piecu zauwazylbys roznice
krzychu - 26-10-2018, 08:09
jacek11 napisał/a: |
Natomiast faktem jest,że nawet najdroższy węgiel będzie kopcił podczas spalania się,a wynika to z konstrukcji pieca. Wystarczy porównać proces spalania w tradycyjnym piecu, z procesem spalania w piecu na ekogroszek,gdzie opał jest odpowiednio dawkowany. |
Można to ograniczyć, ale ludzie nie rozumieją że jak kupują piec górnego spalania to się nim nie pali od dołu. Dolniaki są bardzo mało popularne i te dobre są drogie. Piec z podajnikiem po prostu rozwiązuje problem z nadmiarem paliwa to ilości powietrza bo paliwa jest tyle ile trzeba przy dobrej kalibracji... Wtedy proces spalania jest względnie czysty, ale sprawność i tak kiepska...
Marcino - 26-10-2018, 09:20
krzychu napisał/a: | Wtedy proces spalania jest względnie czysty, ale sprawność i tak kiepska... |
75-85%...? to i tak chyba nie njagorzej
krzychu - 26-10-2018, 09:31
Marcino napisał/a: |
75-85%...? to i tak chyba nie njagorzej |
Moim zdaniem to jest sprawność przez pierwsze kilka godzin jak jest nowy piec... Ale to moje zdanie.
vrangsinn - 26-10-2018, 09:44
krzychu napisał/a: | Marcino napisał/a: |
75-85%...? to i tak chyba nie njagorzej |
Moim zdaniem to jest sprawność przez pierwsze kilka godzin jak jest nowy piec... Ale to moje zdanie. |
jak sie czysci piec, odpowiedni jest ustawiony to te granice 75-85% sie utrzymują, sprawdzone z doświadczenia...
jacek11 - 27-10-2018, 12:03
robertdg napisał/a: | W piecach podajnikowych na ekogroszek masz odwócony proces spalania - gdybys tak samo rozpalil w standardowym piecu zauwazylbys roznice |
Już dawno tak robię. Mimo to,w początkowej fazie i tak kopci. Dopiero jak już złapie temperaturę,zaczyna dopalać dym.
robertdg - 28-10-2018, 08:56
jacek11 napisał/a: | Już dawno tak robię. Mimo to,w początkowej fazie i tak kopci. Dopiero jak już złapie temperaturę,zaczyna dopalać dym. | Duzo zalezy od konstrukcji pieca, jednak wez tu teraz przyłóż od spodu Takm czy inaczej kopcenie powinno byc zauwazalnie ograniczone
|
|
|