To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] Wzrost spalania

jarek - 12-11-2008, 21:27
Temat postu: czego ty szukasz problemów?????????????????????
artuch13 napisał/a:
Mam pytanie, czy taka sytuacja jest normalna. Gdy rozgrzewam silnik przed jazdą, tak ok. 3-4 minuty, to średnie spalanie wzrasta o 0,2 litra, i to bez względu ile pokazuje komputer, czy to jest 4,5 czy 5,5. Czyżby więcej spalał gdy jest na luzie?
Mój DI-D po kilku minutach na wolnych obrotach(i nie ważne czy ciepły czy zimny) pokazuje od 9-10,5 i to nazywa się problem,jak stanę w korku to mam wrażenie że wir ze zbiornika mnie wciąga.Jeżeli kiedykolwiek uda mi sie osiągnąć takie spalanie jak twoje auto ,to pójdę piechotą na pielgrzymkę z anglii do Częstochowy.Chłopie ciesz się z tego co masz-TY SZCZĘŚCIARZU :axe:

[ Dodano: 12-11-2008, 20:39 ]
JCH napisał/a:
jarek napisał/a:
Wczoraj wlałem 47 ltr(do pełna) i komputer pokazał 701 km do przejechania.
To jeszcze o niczym nie świadczy. Mam nadzieję, że jako stary wyjadacz PKS-u wiesz jak policzyć średnie zużycie paliwa. Wskazaniami z komputera się nie sugeruj. Jeżeli miałbyś takie zużycie to faktycznie coś nie tak z Twoim Spejsem.
Oj umiem liczyć ,na 49-ciu litrach zrobiłem 400 pare mil(ok 700 km) ,z piórkiem na gazie.Teraz już wiem że nie ma żadnych OKAZJI. :ANAL:
endriu1970 - 15-11-2008, 13:19

Jarek a rusz swym autem na autostrade i daj mu troche po garach niech się oczyści bo mnie to wygląda na zapieszczenie z Twojej strony .Ja dziś w koło torunia na obwodnicy pozwoliłem sobie na mocniejszą nie koniecznie zrozumiałą jazde licznik podciągł do 180km ręce mi się zaczęły pocić i po paru minutach odpuściłem i tu me zaskoczenie licznik średniego spalania opuścił magiczne 7.8-8l po mieście i wszedł na 7 .Jak go kupiłem miesiąc temu wskazywał 6,3 i gość od którego auto nabyłem miał do niego ciężką nogę wydaje mi się że ten typ potrzebuje i prowokuje do dynamicznej jazdy .Pozatym wymieniłem radio i tu wyczytałem gdzieś na forum że taka operacja pomaga w przekłamaniu wyników wyświetlanych na komp czy to racja sam nie wiem ?
Japko - 16-11-2008, 00:29

artuch13 napisał/a:
Mam pytanie, czy taka sytuacja jest normalna. Gdy rozgrzewam silnik przed jazdą, tak ok. 3-4 minuty, to średnie spalanie wzrasta o 0,2 litra, i to bez względu ile pokazuje komputer, czy to jest 4,5 czy 5,5. Czyżby więcej spalał gdy jest na luzie?

To o niczym nie świadczy. Wynik jest w litrach na 100km, a więc komp mierzy ilość paliwa oraz pokonany dystans. Jeżeli zużywa się paliwo na postoju to teoretycznie nie powinno tego uwzględniać, bo dystans=0, a przez 0 się nie dzieli. Ale zdaje się, że komp nalicza paliwo, a jak tylko ruszysz to dzieli przez mały dystans. Dlatego teoretycznie wzrasta spalanie.
Przykład: stoisz te 4 minuty, załóżmy że spalisz 200ml paliwa, to jest 0,2l. Potem przejedziesz 100m, to jest 0,1km. 0,2l/0,1km to daje wynik 2l/km czyli 200l/100km! Oczywiście wynik fałszywy, podnosi sztucznie średnią.

jarek napisał/a:
Oj umiem liczyć ,na 49-ciu litrach zrobiłem 400 pare mil(ok 700 km) ,z piórkiem na gazie.Teraz już wiem że nie ma żadnych OKAZJI.

Czyli wychodzi spalanie 7l/100km. Całkiem normalne, chociaż biorąc pod uwagę to piórko to może troszkę za dużo. Musisz rozpatrzyć wszystkie opcje. Słyszałem, że w UK spore wiatry, może tam wszyscy więcej spalają bo muszą pokonywać dodatkowo opory wiatrów. Może to i śmieszne, ale możliwe. Poza tym na wzrost spalania wpłyną każde inne opory ruchu, może ręczny nie puszcza do końca, może coś z oponami, może coś z kompem.
A czy on przypadkiem nie podaje Ci w litrach na 100mil?

jarek - 16-11-2008, 00:41

endriu1970 napisał/a:
Jarek a rusz swym autem na autostrade i daj mu troche po garach
:) Hejka endriu1970.Daję mu czasami po garach ale oprócz zmniejszonej ilości paliwa na zeg.nic się nie zmienia.Swojego DI-Da rozpędziłem do i tu uwaga :!: coś pomiędzy 210 a 215kmh :shock: NO I CO :?: Nieżle co.Prosty, równy odcinek autostrady (też spociły mi się ręce) i wynik całkiem niezły.Wczoraj ktoś usunął mojego posta do ciebie,nie wiedziałem że tak można,SZKODA :x Niedługo jadę na kom.do ASO może on coś pokaże.Mimo tego paliwa to jestem zadowolony z auta,dlatego że cała reszta jest jak prosto z fabryki.Poprzedni właściciele (starsze małżeństwo) dbali o niego lepiej niż o siebie. :mrgreen:Narka :lol:

[ Dodano: 15-11-2008, 23:55 ]
Cytat:
czy on przypadkiem nie podaje Ci w litrach na 100mil?
8) Tutejsze modele mają identyczne funkcje wyświetlane na komp.jak w polsce .Ty też jak chcesz to możesz ustawić u siebie wskazania w milach,z tym że w anglii tak samo jak w USA spalanie liczone jest w inny sposób:ile mil przejedzie auto na jednym galonie (4,5LTR).jeżeli włączysz u siebie ten przelicznik to będzie pokazywał 30 40 50 parę w zależności ile pali.400 mil to jest 650km.PIJAK Z TEGO MOJEGO MIŚKA :mrgreen: dzięki za zainteresowanie :)
czuk1 - 14-12-2008, 20:25

Z tego co wiem, w Lublinie jest tylko jeden serwis Mitsubishi. Właśnie przy Nałęczowskiej.
pozioma1 - 30-12-2008, 13:04

JCH napisał/a:
Regularnie robię po 850 km po mieście i tankuję wtedy ok 45 litrów. W trasie z palcem w nosie przekraczam tysiąc na baku.
Zużycie 9,3-9,6 to mi Spesjo pokazywał jak w styczniu któregoś tam roku zdarzało mi się dojeżdżać z Kościuszki/Pułaskiego na pl.Strzegomski (Wrocek) - tak z -15'C było a dystans to nie dłuższy niż 5 km.

Witam, ja nie pamiętam bym zrobił 850 km - cykl miejski... komputer non stop pokazuje mi 7,8-8,0, pomiar nie był resetowany od dawien dawna, nadmienię tylko że nigdy nie udało mi się zalać więcej niż 45l. Już sam nie wiem czy to dużo czy mało.

Ps. Wrocek ostatnio coraz bardziej zakorkowany - moja trasa Leśnica - Pl. Jana Pawła II.