To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Anonymous - 08-11-2008, 10:24

tommyc1, asz rację, choć wiem na 100% że Brembo gwarantuje jakość. Akurat nie mnie to się zdarzyło, ale koledze. Kupił tarcze tejże firmy, i przy mocnym hamowaniu (pierwsze 300km od założenia) ze 140 do 0 pokrzywiły się. Zadzwonił do siedziby Brembo, przedstawił sprawę, a ci kazali mu przesłać te tarcze. Jak kazali tak zrobił. Niecałe 3 dni później miał nowy zestaw wraz z listem w którym brembo przepraszało za poprzedni incydent. Dla mnie to ewidentna wina mojego kolegi bo w instrukcji jest jasno napisane że pierwsze 300 musi jeździć delikatnie, aczkolwiek firma wcale się nie kłóciła tylko wymieniła mu na nowe.

Po tym incydencie ja bardzo zaufałem tej firmie i nie zmienię nigdy na inne.

Nie polecam z kolei żadnych wynalazków firmy JC. Mój tata kupił szczęki (hamulce bębnowe) tejże firmy, i przy pierwszym delikatnym hamowaniu po prostu odkleiły się okładziny, a co za tym idzie stracił hamulce z tyłu. Kupa problemów z reklamacją, bo jak to ich rzeczoznawca odpisał (uszkodzenie wynikło z tytułu złego montażu). Zadzwoniłem centralnie do rzeczoznawcy z pytaniem czy wie co on pisze? bo jeżeli da się tak źle zamontować szczęki że zejdą (całe) okładziny, to niech mi pokarze jak to zrobić. Jeżeli mi udowodni że da się tak założyć szczęki które mu kupię to poniosę wydatek 3 kompletów szczęk (1-zepsuty przez tatę, 2-zepsuty przez rzeczoznawcę, 3-dobry). Poza tym nawtykałem mu trochę kończąc swoją wypowiedź stwierdzeniem że: "niech się cieszy że nikomu się nic nie stało, bo gdyby tak było to ja bym go osobiście sądownie zgn..ił, a do tego zabił własnymi rękoma.

Nie minął tydzień jak zadzwonił że mam zwrot kasy.

Ale nie chodzi o kłócenie się, tylko o firmę unikającą odpowiedzialności. Nie polecam.

Juiceman - 08-11-2008, 10:34

No to zobaczymy co u mnie wyjdzie Klocki Kashiyama D6043M01 i zobaczymy czy oryginalne tarcze będą ok, jeśli nie to tarcze kupuje EBC. Za klocki kpl. 55zł.
Anonymous - 08-11-2008, 10:38

Juiceman, oby było jak najdłużej i jak najlepiej. Temat po to jest, i myślę że z tylu różnych producentów co tu podaliśmy któryś okaże się najlepszy. Myślę że jak po wymianie wypowiemy się za jakieś 3000-5000km to już będzie coś wiadomo. Pozdrawiam i życzę bezpieczeństwa i radości z użytkowania zestawu :)
RoveR - 06-12-2008, 15:03

Forest_Taft, mógł byś napisać gdzie kupowałeś swój zestaw tarcz i klocków i ile zapłaciłeś, bo muszę u siebie wymienić i chciałem się zorientować w cenach.
Zapomniałem dodać że mam tarcze 256mm, aczkolwiek jak by się trafił niedrogo zestaw do przekładki na 276mm to może bym takie sobie sprawił.

tomekrvf - 06-12-2008, 19:15

Mój zestaw hamulcowy na przód czyli tarcze JC + klocki TRW po 8000 km spisuje się doskonale. Zapłaciłem za tarcze(276mm) i klocki 200PLN.
yrdn - 07-12-2008, 19:34

Się podłączę do tematu.
Powiedzcie jakie klocki zamontowac do tarcz na przod zimmerman (nawiercane) 276mm?
Tyl będę wymieniał na nowy, ale najzwyklejszy - będzie dobrze, prawda?
:D

Zhan - 08-12-2008, 23:07

u mnie po przejechaniu ok. 5000 km zimmermanny zaczely bic, wlasnie jestem na etapie reklamowania :(
odradzam tez klocki EBC GreenStuff, hamuja ok chociaz nie jakos wybitnie ale tak jak ktos pisal wczesniej, co tydzien trzeba szorowac felgi bo jak nie to po dwoch tygodniach sa czarne

tommyc1 - 09-12-2008, 08:10

Zhan napisał/a:
u mnie po przejechaniu ok. 5000 km zimmermanny zaczely bic, wlasnie jestem na etapie reklamowania :(
odradzam tez klocki EBC GreenStuff, hamuja ok chociaz nie jakos wybitnie ale tak jak ktos pisal wczesniej, co tydzien trzeba szorowac felgi bo jak nie to po dwoch tygodniach sa czarne

bo klocki EBC tylko do tarcz EBC ;) jak sobie na "syf" zakladsz to sie nie dziw:) slyszalem taka opinie od osoby kompetentnej,zawodowo zajmujacej sie hamulcami, ze najlepiej dobierac tej samej marki tarcze-klocki lub do tarcz dobierac klocki rekomendowane przez producenta tarczy...zeby sie nie okazalo pozniej, ze klocki zbyt miekkie lub zbyt twarde do danej tarczy, czego efektem jest pozniej zbyt wczesne zuzycie jednych albo drugich...

...ja taki blad popelnilem i moje tarcze EBC (bardzo dobre jesli o hamowanie i brak bicia itp.) po 20tys sa zuzyte w 50%...oczywiscie spory wplyw ma na to styl jazdy, ale mimo wszystko to zbyt szybko

Zhan - 09-12-2008, 20:26

a tak przy okazji...
moze wiecie o co chodzi, po wymianie kompletu tarcz i klockow zauwazylem, ze pedal hamulca wpada glebiej, bez problemu daje sie go docisnac do podlogi, ciezko tez jest zablokowac kola na suchym asfalcie choc auto hamuje dosc pewnie, co prawda nigdy nie mialem skrajnej sytuacji ale pare razy musialem ostro hamowac i nie bylo problemu...
dodam, ze pompowanie hamulcem nic nie zmienia
co moze byc przyczyna? czy da sie to jakos regulowac?

Anonymous - 09-12-2008, 20:44
Temat postu: Klocki i tarcze EBC
Witam,

posiadam klocki EBC GreenStuf i tarcze EBC ale gladkie. Hamuja swietnie w porownaniu do wczesniejszych Sangsin. EBC w koncu zatrzymuja ten samochod. Roznica byla kolosalna miedzy tymi markami. Sangsin sa twarde jak kamien. Pracowalem w salonie Hondy i klient jeden uparl sie na te klocki, to zuzyl 2 pary tarcz zanim klocki sie starly. Poprostu klocki Sangsin scieraja tarcze a nie sie:)
Sangsin zakupilem wraz z autem stad ta marna marka klockow.
EBC GReenstufy sa naprawde dobre choc brudza troche felgi i zuzwaja sie szybko, mi starczyly na jakies 20kkm w miescie. Choc moze to byc odczucie subiektywne bo przesiadlem sie z manuala na automat a w automacie hamulec jest w ciaglym urzyciu.

marexi - 10-12-2008, 00:25

mam 98 rok i pewnie 256mm tarcze, moge je zamienic na 276 bez zmieniania jażm itp itd?
tommyc1 - 10-12-2008, 07:34

nie da sie
sampler - 10-12-2008, 07:36

marexi napisał/a:
mam 98 rok i pewnie 256mm tarcze, moge je zamienic na 276 bez zmieniania jażm itp itd?

Ktos kiedys pisal na forum ze zalozyl tarcze 276 + zaciski od galanta E88 ktore pasuja na jarzma od 256 mm

[ Dodano: 10-12-2008, 07:49 ]
Wiecej tutaj:

http://forum.mitsumaniaki...ki+e88&start=15

tommyc1 - 10-12-2008, 08:27

a przepraszam, rzeczywiscie byl taki motyw...
Anonymous - 10-12-2008, 18:04

marexi napisał/a:

Niekoniecznie masz małe tarcze, mój jest z początku 1998 (rejestracja luty 98) i mam duże tarcze oraz dwutłoczkowe zaciski ( samochód sprowadzony ze Szwajcarii)