To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

Moominek - 25-10-2007, 22:34

Wg SkyGlobe wychodzi mi na to, że w sobote ok. 23.00 zacznie włazić na plejady (świntuch ;) ), a ok. 4.30 zejdzie...
maxwell61 - 25-10-2007, 22:59

Moominek, tak jak mówisz :D ...kilka postów wczesniej jest nawet fotka jak to bedzie wyglądać :mrgreen: ...ale bez pogody to sobie mozna zaglądnąć w :butthead: ...niestety... dzisiaj miałem w nocy wyruszyć na saturna i wenus ale siedze na chacie i wypoczywam po cięzkim tygodniu pracy :D ...pozdrawiam
Moominek - 25-10-2007, 23:45

U mnie niestety i tak warunki marne :( Oświetlenie miejskie plus blok naprzeciwko okna, a z domu o tej porze strach wyjść :) Sprzęt w piwnicy ale nie nadaje się zbytnio, bo jest to stary jak świat zestaw młodego astronoma made in DDR, w dodatku cały z plastiku, włacznie z soczewkami :) Kurcze, moze powróce do dawnych fascynacji? :D
maxwell61 - 25-10-2007, 23:50

Moominek, a napisz dokładniej co to jest? jakieś dane sprzętu...pozdrawiam
Anonymous - 26-10-2007, 11:33

Cicho dziś zniknęły chmury - może nie wrócą do jutra :p :p
Moominek - 26-10-2007, 12:44

maxwell61 napisał/a:
Moominek, a napisz dokładniej co to jest? jakieś dane sprzętu...pozdrawiam

To taki KID dla dzieci, ASTRO-OPTIC, czy jakoś tak :) Pozostał mi jeszcze z lat szkolnych. Były tego dwa zestawy, właśnie ten z lunetą, a drugi zawierał mikroskop, przeglądarkę do przeźroczy i szynę do zabaw z obrazem na ekranie. W każdym razie zabawka była przednia, bo zawierała instrukcję z prawidlami optyki oraz szereg przykładowych układów do złożenia, od lunety do obserwacji przyrody do obserwacji nieba nocą. Obraz był mizerny ze względu na plastikowe soczewki, aberacje widoczne gołym okiem, statyw połamał się przy pierwszej próbie instalacji do podłoża :)

Już wiem :) Dokładnie to zwie się ASTRO-CABINET 90

Zestawik był prawie profesjonalny ;) bo zawierał mapy nieba, z których można było odczytać namiar na dany obiekt, a na statywie były pomocne do tego podziałki.

kristof - 26-10-2007, 15:52

Ciekawostka dla posiadaczy lornetek ;) tak dobrze napisałem lornetek i teleskopów oczywiście też no same oczy też powinny wystarczyć :) na niebie gdzieś w okolicach Perseusza jest mała kometka -> która jakoś 2 dni temu pojaśniała z 17mag do jakiś 2;) więc jest na co popatrzeć. Więc jak co to miłego polowania na nią życzę sam nie mam czasu bo biegam i załatwiam sprawy odnośnie OSSY.
Pozdro

maxwell61 - 26-10-2007, 20:15

hej kristof, kopę lat :D ...kometa o której piszesz to kometa 17P/Holmes (ok. 2,5 mag.) w Perseuszu...jej górowanie przypada na 2:15 bodajże...niestety chmurska!!!!!!!!!!!!!!! :x :evil: :twisted: ...i zakrycia jutrzejszego też nie zobacze...wrrrrrrrrrrr

jak ktos chce sprawdzić naprwwdę pogodę sprawdzająca sie w 90% to tutaj: http://weather.icm.edu.pl/

Moominek, rzeczywiście tym raczej nie poszalejesz :D ... ale wystarczy mieć dobra lornetkę w cenie ok 300 zł...no bo telep do ogladania nieba to juz od 800zł...pozdrawiam

Anonymous - 26-10-2007, 21:23

Damian ja dziś w Gdyni widziałem taką (będę to opisywał słowami - jak na laika przystało :) )
Wąską i długą lunetę i dość "chudą" za 300zł a taką grubą za 729zł....................... i w sumie się zdziwiłem bo myślałem że takie zabawki w tysiące już wchodzą.....

maxwell61 - 26-10-2007, 22:57

Majkel takimi lunetami to własnie możesz oglądać sąsiadki z sąsiedniego bloku :bootyshake: ... taka luneta nadaje sie do nieba jak kaczor na premiera :D ... o obserwacjach można marzyc mając sprzet min. za 800-900 zł a do fotografi to od 4000 :D ... poza tym dodatki w formie okularów i filtrów to kolejne wydatki kilkusetzłotowe......pozdrawiam
Moominek - 26-10-2007, 22:58

maxwell61 tak z ciekawości spytam, jakiego programu używasz z mapą nieba?
maxwell61 - 26-10-2007, 23:43

stellarium 0.9.0...jest prosty i wizualnie dograny...nie ma tam wielu obiektów ale najważniejsze są...no i oczywiście fora astronomiczne = kopalnia wiedzy :D
Anonymous - 27-10-2007, 00:05

maxwell61 napisał/a:
Majkel takimi lunetami to własnie możesz oglądać sąsiadki z sąsiedniego bloku :bootyshake: ...
:lol: :lol: :lol: :lol: jutro jestem w sklepie :lol: :lol:
krzys78 - 27-10-2007, 14:25

Moominek napisał/a:
... a drugi zawierał mikroskop, przeglądarkę do przeźroczy i szynę do zabaw z obrazem na ekranie. ...

Miałem :D Nazywał się OPTIK-CABINET 80. Po okresie służby w celach planowych jego elementy zostały wykorzystane do budowu mostów dla kolejki elektrycznej :lol: No może niekoniecznie soczewki a szyny :lol:

maxwell61 - 27-10-2007, 14:49

dm17 napisał/a:
jutro jestem w sklepie
nie dość że masz czyste niebo to jeszcze ładne sąsiadki!!! :D u mnie dalej chmury :( .... krzyś78, i co masz już klamoty???