To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Ogólne - Spalanie w waszych L200

Anonymous - 27-12-2007, 15:27

To ja mam chyba inny silnik albo zepsuty komputer,w samym miescie nie da rady(nawet jak lekko cisne gaz)zejsc ponizej 12.moze to kwestia ustawienia kompa lub zaworow bo rozbieznosci spalania sa tu duze.automat , full box ,chip.ps. trudno mi tez uwiezyc ze 2 tony pala 6l :cyclopsani:
Anonymous - 27-12-2007, 17:48

predkosc na autostradzie to do 70 mil tj ok115 km/h
denerwujecie mnie co niektozy przeciesz was nieoklamuje zrobilem zdjecie zeby pokazac jaki mialbym cel zeby klamac?dzis po nocy zresetowalem komputer i po zapaleniu pokazal 30 l/100 i czy to znaczy ze na pelnym baku przejade ok 250km przy zalozeniu ze bak ma 75litrow?

Anonymous - 27-12-2007, 18:47

1wyszojunior napisał/a:
denerwujecie mnie co niektozy przeciesz was nieoklamuje zrobilem zdjecie zeby pokazac jaki mialbym cel zeby klamac?dzis po nocy zresetowalem komputer i po zapaleniu pokazal 30 l/100 i czy to znaczy ze na pelnym baku przejade ok 250km przy zalozeniu ze bak ma 75litrow?

Nie denerwuj się: my chcielibyśmy żeby nasze eLki paliły tylko tyle co Twoja.

Myślę, że 115 km/h to optymalna predkość dla tego samochodu i tak niskie spalanie jest możliwe (obroty w okolicy maksymalnego momentu).

Jak zaraz po ruszeniu pokazuje 30l/100 km to też prawidłowe wskazanie bo:
Cytat:
samochod pali najwiecej przy przyspieszaniu i na najnizszych biegach...czyli 1,2,3 i 4 po miescie lub dojezdzie do autostrady

czyli średnie spalanie trzeba brać z całej trasy.
Fabio automat może palić więcej: nie wiem jak zestopniowana jest skrzynia ale w manualu piątka jest nadbiegiem (0,8 chyba) i przy spokojnej jeździe, na pusto, 6 l jest możliwe.

A swoją drogą czy ktoś sprawdzał spalanie PO regulacji zaworów?

HugoOrmo - 27-12-2007, 19:54

no wlasnie 1wyszojunior...skoro pokazal Tobie 30l/100 to dobrze i teraz jak pojedziesz na autostrade to komp policzy srednia z calej trasy czyli 30 pod domem i 6 na autostradzie i wyjdzie Tobie jakies 8.0-9.0 i bedzie git...mozna nawet troche mniej zrobic...

wszystko w porzadku...

pzdr

Anonymous - 27-12-2007, 20:15

Wyszojunior tak jak Elli napisal w trasie jest to mozliwe bo mnie przy 120 komputer wskazywal 9,5 ale w miescie ponizej 10 to kosmos.moje 14-15 na sto nie jest jakas srednia tylko spalaniem w samym miescie po zresetowaniu kompa,na rozgrzanym silniku
Anonymous - 27-12-2007, 21:34

A mnie wydaje się, że im dłużej eksploatuje swoją elkę tym bardziej rośnie spalanie
Cały czas jezdze tak samo, więc wydaje mi się że regulacja zaworów może byc kluczowa w tym przypadku
Zdjąłem też bagażnik dachowy, żeby zmniejszyć opory powietrza

Jak wróce napisze jak spalił

Anonymous - 27-12-2007, 22:34

albo zawory albo ustawienie chipa
Anonymous - 28-12-2007, 09:14

ja niemam chipa i nawet niemysle o jego zalozeniu dynamika L-ki odpowiada mi w zupelnosci 90-110 km/h tym autem to poezja a jezeli ktos szuka extramalnych doznan i przeciazen rownych 3g to niech sobie plastika kupi i na autostrade na kole pojezdzic pojedzie.
a jakos dziwnym zbiegiem okolicznosci wszystkie i wiekszosc problemow zaczyna sie po zalozeniu chipa

Anonymous - 01-01-2008, 17:39

1wyszojunior napisał/a:

Dzisiaj zrobiłem test: 300 km z czego 180 po autostradzie. Rano puściutko; przecież wszyscy śpią, po południu "pod prąd" jechałem czyli bez konieczności przyspieszania i wyprzedzania. Autostrada 110km/h (aż przykurczu w łydce dostałem) poza autostradą: 90-100 km/h.
Wynik - komputer 9,2 l/100 km. Dla porównywalności trzeba wynik skorygować o 3% (większe opony) - wychodzi 8,9 l/100 km. Do głowy jeszcze mi przychodzi paliwo - jeżdżę na zwykłym a podobno te lepsze dają z litr mniejsze zużycie. Aaaa .. i bez chipu jestem.
Podsumowując: niżej jak 7,9 nie zejdę.
Cytat:
pozniej gdy sie zatrzymalem bylo juz 6l.

Może z wiatrem jechał? Mój odczyt jest w obie strony...

Anonymous - 01-01-2008, 19:22

no i jeszcze jeden ważny czynnik
kolega 1wyszojunior jak widzę użytkuje auto w UK
a tam paliwo pewnie mniej chrzczone jak u nas
Jak 2 lata temu pojechałem passatem TDI na wycieczkę po alpach
( 2 os, bagaży full + ogromny box na dachu, lipiec, klima non top robiła)
to mi spalił na dystansie 6000km średnio 5,6 l/100km
w polsce średnio 6,7l/100km (90% trasa reszta okolice Wwa czyli wieczny korek)
a przecież alpy to nie płaskie mazowsze
wydumałem sobie że u nas po prostu rzadko dobre paliwo można trafić :evil:

Lumpy

Anonymous - 02-01-2008, 12:12

Lumpy w tym co mowisz mozesz miec duzo racji paliwo to naprawde bardzo istotna sprawa a dwa panowie ja mam okolo 850 km przejechane dopiero tak ze 120km/h jechalem tylko raz i to wczoraj jak po sylwestrze wracalem bardzo krotko zeby sprawdzic czy faktycznie od 120 l-ka pika tak jak w jednym z postow ktos napisal ze ten typ tak ma i czeba sie do tego przyzwyczaic i ku mojemu zdziwieniu moja niepika zato pika zawsze przed speed camera spoczatku niemoglem zrozumiec oco chodzi z tym pikaniem ale odkrylem to przed wczoraj jadac na sylwestra przed kazda aktywna kamera pika w odleglosci ok 400metrow i pozniej ok100m przypomina znow a jezeli jade z predkoscia wieksza niz dopuszczalna w danym miejscu to pikanie jest glosne i szybkie az do momentu zwolnienia do przepisowych 64km/h na przyklad czy wasze tez tak maja?a spalanie z przedwczorajszej wycieczki to:7.9
ad.1 komputer zresetowalem przed zapaleniem auta
ad.2 tylko lokalne drogi ok.70 km w jedna strone
ad3 jazda ok50 km z napedem na 4 kola (w deszczu)
ad.4 srednia predkosc to68 km
POWROT
ad.1 nieresetowalem komputera
ad.2 30% autostrada 30%lokalne 40%miasto.powrot ok120km predkosc srednia to 76km reasumujac cykl mieszany z napedem na 4 przez 1/4 trasy w teenie w miare rownym ale z kilkoma gorkami gdzie do 4 biegu musialem redukowac i dosc duza czesc trasy jazda w miescie i jest 7.9l oczywiscie biore tez pod uwage blad komputera ale z moich obliczen jest znikomy wiec niewplywa na wynik koncowy az tak bardzo pozdrawiam

Anonymous - 02-01-2008, 16:42

1wyszojunior napisał/a:
paliwo to naprawde bardzo istotna sprawa ... spalanie z przedwczorajszej wycieczki to:7.9

Czyli może tyle palic.
1wyszojunior napisał/a:
pika zawsze przed speed camera spoczatku niemoglem zrozumiec oco chodzi z tym pikaniem ale odkrylem to przed wczoraj jadac na sylwestra przed kazda aktywna kamera pika w odleglosci ok 400metrow i pozniej ok100m przypomina znow a jezeli jade z predkoscia wieksza niz dopuszczalna w danym miejscu to pikanie jest glosne i szybkie az do momentu zwolnienia do przepisowych 64km/h

Czy ktoś to potwierdza?
Może trza kupować eLkę w GB? Przydałoby się u nas: na ósemce po trzydziestym przestałem słupki liczyć. Nie wszystkie aktywne. Gdyby pikał na aktywne...
Szkoda marzyć.

HugoOrmo - 02-01-2008, 16:49

1wyszojunior - masz navi albo antyradar?

Samochod sam z siebie nie pika przed fotoradarami...

pzdr

Anonymous - 02-01-2008, 22:15

Witam Panowie

Przed momentem wróciłem do domu z wyprawy w góry i spalanie niczego sobie, ale zacznę od początku.

Wyjazd z domu - średnie spalanie 12,5 l po jakichś 100 km
Zaczynają się problemy z wyprzedzaniem, spadki mocy

No to zjechałem na stacje i zakupiłem środek odmrażający paliwo i wlałem do baku - pomyslałem, że paliwo bez dodatku zimowego jest i przez to zamarza.

Jade dalej, czekam na poprawę ale jest coraz gorzej.
Przed Tarnowem mogę jechać tylko 80 km, ale jest duży plus spalanie spada na 11,8 l :badgrin: rewelacja

Do mojego salonu Mitsu nie mogę się dodzwonić, sle na prawo i lewo
Wreszcie udaje mi się załatwić numer do salonu pod Rzeszowem

Ok, gonie tam

Po dojechaniu sprawdzają fure
Wszystko git - oprócz filtru paliwa

Po 30 tys. km filtr był tak za...ny, że trzeba było zadać nowy

Po dojechaniu na miejsce jeździe tam i powrocie do domu bez restartu kompa pokazał mi 10,5 l a w trasie ciołem jak zwykle

Wniosek

Wyszojunior ma racje dużo chyba zależy od paliwa
U mnie po wymianie filtra samochód nabrał ochoty do jazdy i znowu zaczął mniej palić

A i omijajcie Neste, bo to jest stacja na której do tej pory tankowałem

pozdrawiam

JCH - 02-01-2008, 22:41

Herkules13 napisał/a:
A i omijajcie Neste, bo to jest stacja na której do tej pory tankowałem
Na to czekałem :) - jaka będzie marka stacji paliw :)
Ja dla odmiany żadnych problemów przy tankowaniu na Neste (ale każdy niech tankuje tam, gdzie ma sprawdzone), filtr paliwa wymieniam co 30 tys. - jak do tej pory zero problemów z odpalaniem w zimie do max. -24'C.