L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki
Anonymous - 01-08-2007, 12:06
Witam,
jestem od 2 tyg. w posiadaniu L200 rok 2005, wersja Canyon. Zamierzam skopletować dodatkowy zestaw kół. Teraz mam BRIDGESTONE DUELER H/T 265/70/16. Myślałem o oponach typy A/T na felgach 15". Nie wiem tylko, czy felgi 15" wejdą bez problemu, czy zacisk hamulców tarczowych nie wymusza stosowanie 16" i więcej. Myślałem o felgach jak te: http://www.allegro.pl/ite..._z_oponami.html
Przerabiał ktoś z Was tem problem? Pomóżcie.
Co do oponon to chciałbym, żeby radziły sobie także zimą. Czy BFGoodrich ALL TERRAIN T/A KO będą odpowiednie?
W związku z tym, że w temecie L200 jestem nowy, będę miał pewnie do Was jeszcze pytania. Prosze o wyrozumiałość. Pozdrawiam.
Gene - 01-08-2007, 13:06
eeech...
Lepiej zostan przy 16", jakos tak sie porobilo, ze teraz latwiej dobrac opony terenowe na felgi szesnastki. 15 tez spokojnie beda pasowac bo wiele starszych "elek" na takich wlasnie kolach smigala.
Mialem takie Duelery jak Ty i generalnie bylem zadowolony ale teraz jezdze na GY Wranglerach AT/R. Pytanie do czego Ci opony typu AT. Jesli auto tylko po czarnym daje to zostan przy Bridgstonach. Jesli jednak chcesz opony 50 na 50 to BFG czy GY czy nawet Bridgestony sa wyjsciem uniwersalnym choc nie idealnym. Na czarnym nie odczujesz roznicy, moze nawe auto wyda sie sztywniejsze w prowadzeniu. Bzdura jest rowniez twierdzenie, ze sa to glosne opony. U mnie nie ma roznicy. Moze minimalana ale nie znaczaca lub wplywajaca na komfort jazdy. Trzeba uwazac na mokrym ale to tyczy sie chyba generalnie opon z agresywniejszym bieznikiem. Roznica bedzie w terenie ale tylko w lekkim badz srednio ciezkim. AT to nie MT. Sa mocniejsze, lepiej robia na podjazdach, trawersach, szutrze czy piachu. Nawet w wodzie i blocie ale tylko do pewnej granicy. Bledem bedzie jesli zalozysz ze opony AT pozwola Ci na jazde w ciezkich warunkach i, ze masz rasowe opony w teren.
Teraz sprawa zimy. Tu sa glosy podzielone. Ja osobiscie nie polecam i nie stosuje. Zakladam opony zimowe do auta terenowego. Sa tacy ktorzy uwazaja, ze AT wlasnie na zime sie swietnie nadaja. Tak, w kopnym sniegu pewnie dadza rade ale maja budowe i przede wszystkim mieszanke srednio nadajaca sie na niskie temperatury. Opona staje sie twarda jak kamien i bardzo latwo na takich gumach stracic przyczepnosc. Nie wspomne o skutecznosci hamowania.
Januszl200 - 11-08-2007, 11:16 Temat postu: Re: OPONY
Yd_fr napisał/a: | Cytat: | No i oczywiście wszscy mamy opony szosowe |
Czesc,
Czy mozecie mi doradzic opony szosowe? Z gory dziekuje.
Tak z ciekawosci zapytam z jakimi oponami Mitsu sprzedaje w Polsce L200?
We Francji Michelin CrossTerrain.
Pozdro |
Jeżeli do garnituru zakładasz sandały to może kapcie szosowe do L200 też Ci pasują. Do tych wozów pasują "kalosze"
Anonymous - 21-08-2007, 10:10
Mam już felgi 16' Teraz kwestia wyboru opon i w tej kwesti mam pytanie: czy opona w rozmiarze 265/75/16 nie będzie za duża? Słyszałem różne opinie, dlatego wolę zapytać. L200 rocznik 2005 bez żadnych liftów i tak raczej zostanie. Co do typu opon to sie jeszcze zastanawiam nad BFGoodrich ALL TERRAIN T/A KO lub BFGoodrich MUD TERRAIN T/A KM. Chciało by się MUD TERRAIN ale rozsądek podpowiada ALL TERRAIN
I jeszcze jedno: jak zimą sprawują sie Daulery?
Gene - 21-08-2007, 10:21
Gregis napisał/a: |
I jeszcze jedno: jak zimą sprawują sie Daulery? |
Jesli masz na mysli Duelery H/T nie bedzie to robic jak zimowki ale przy lagodnej aurze sprawdzi sie dobrze. Jednak jesli temperatura spadnie ponizej zera to z hamowaniem jest juz gorzej. Mam na mysli caly czas jazde po czarnym ofkorz.
miczon - 21-08-2007, 12:57
Gregis napisał/a: | Mam już felgi 16' Teraz kwestia wyboru opon i w tej kwesti mam pytanie: czy opona w rozmiarze 265/75/16 nie będzie za duża? |
Obawiam się, że będzie. Przy felgach 15'' i tych samych rozmiarach opony, które podałeś, przy pełnym skręcie pozostaje około 2cm luzu w przednim kole do błotnika. Więc zwiększenie średnicy felgi o 25,4mm ( ) musi skutkować zmniejszeniem profilu. Inaczej będzie tarło.
Anonymous - 22-08-2007, 08:46
Gregis. Kupowanie MTków jełśi nie jeździsz w błocie po klamki, mija się z celem. Kup ATeki ale z agresywniejszym bieżnikiem. Looknij GY Wrangler AT/R. To jest fajna opona. Co do jazdy w zimie to po raz kolejny, tylko Cooper Discoverer M+S
Gene - 22-08-2007, 09:17
a moje AT/R'y wrocily do fabryki... jajowate byly i juz nie moge sie doczekac na nowe
Anonymous - 28-08-2007, 18:30
Ryży Koń napisał/a: | Cooper Discoverer M+S |
Tak je oglądam teraz w sklepie i całkiem mi się podobają... Ma ktoś jeszcze może takie. Bo z opini które znalazłem na stronach sklepu, to piszą o samym sklepie. O oponach już zapomnieli ludziska
Anonymous - 29-08-2007, 13:56
A jakie zimowki do nowej elki...
Gene - 29-08-2007, 14:19
Polecam zimowe opony do aut terenowych Dunlop Grandtrek SJ 6. Mam na Sporcie i wczesniej na Pininie mialem. Rewelacja
Anonymous - 30-08-2007, 14:17
Cooper Discoverer M+S
Ile razy można jeszcze pisać?:D To jest opona na zimę
Gene - 30-08-2007, 15:10
widac nie wszyscy czytaja z uwaga i zrozumieniem
Anonymous - 30-08-2007, 17:17
Ale tak całkiem powaznie to jeszcze nie słyszałem żeby ktoś był z tej opony niezadowolony
Anonymous - 03-09-2007, 14:31 Temat postu: Zimowe opony Wiem, ze powyższy temat był poruszany wiele razy.
Niestety lektura tych tematów nie wyjaśniła moich wątpliwości.
Szukam dobrych opon na zimę ( 100% szosa), w dobrej cenie, nie za głośnie, dobrze jeżdżące na lodzie.
Potrzebuję ich do nowego L200 – rozmiar 245/65 R17.
Z góry dziękuję za rady.
|
|
|