To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Komputer w Cari DI-D

Anonymous - 07-02-2008, 22:28

Na lepszym ON przejedziesz ciut więcej - ale cena :D jest dużo większa, generalnie się nie opłaca. Zauważyłem natomiast, że nie warto tankować na najtańszych stacjach, różnica jest ok 50 km, co przy 10 groszach na litrze - wynosi 5 złotych, a przy 50 km mamy zysk ok. 12-15 złotych.

Ja tankuję normalny ON na Shellu, bo mam po drodze, czasem na lotosie. Generalnie to ta sama ropka :) na ropie z Auchan robię mniej km :/

Pieniek - 13-02-2008, 08:57

Ja normalnie tankuje na Neste lub na LUK-u. Kiedys dwa kolejne zbiorniki zatankowałem na Orlenie ON Verwa. No i niestety poza ceną z Verwą żadnej zmiany nie odczułem - spalanie i praca silnika identyczne.

Dodam, że mi również kilka razy komp ześwirował pokazując przypadkowe i ciągle zmieniające sie się wartości zasięgu ale zawsze po kilku minutach samoistnie mu to przechodziło więc na razie się nie martwię.

Anonymous - 09-04-2008, 19:44

Pewnie się uśmiejecie, ale nie mogę zresetować kompa a tak na prawdę to po prostu duszę co sie da i nic. Jak i co trzeba dusić . POZDRAWIAM
Anonymous - 12-04-2008, 09:23

markar83 napisał/a:
Pewnie się uśmiejecie, ale nie mogę zresetować kompa a tak na prawdę to po prostu duszę co sie da i nic. Jak i co trzeba dusić . POZDRAWIAM

Resetuje się białym przyciskiem służącym do zmiany wyświetlanych wartości - trzeba przytrzymać ze 3s - oczywiście ustawiasz się na tym co chcesz zresetować - średnia prędkość lub spalanie.

Anonymous - 12-04-2008, 11:06

Dzięki a ja próbowałem resetować tymi przy wyświetlaczu. Jeszcze raz dzięki. POZDRAWIAM
Anonymous - 12-04-2008, 20:04

witam,kupiłem wczoraj carisme i komuter nie wyświetla mi nic oprócz daty i godziny,a radio nie jest orginalne z mitsubishi tylko jakies philipsa,co moge zrobic zeby wyswietlal mi inne informacje bo na tych 3 przyciskach na kompie wypróbowałem chyba wszystkie kombinacje
kubas - 12-04-2008, 21:23

pietia55 napisał/a:
witam,kupiłem wczoraj carisme i komuter nie wyświetla mi nic oprócz daty i godziny,a radio nie jest orginalne z mitsubishi tylko jakies philipsa,co moge zrobic zeby wyswietlal mi inne informacje bo na tych 3 przyciskach na kompie wypróbowałem chyba wszystkie kombinacje

A Carisme masz z ktorego roku? Albo ktora wersje: I czy II?? W dwójkach komp byl w standardzie chyba, a w jedynkach niekoniecznie.

Anonymous - 13-04-2008, 06:37

2000r. ta nowa buda :)
Grześku - 13-04-2008, 21:51

Jak się spotkamy to Ci pokaże co i jak, zresztą wystarczy jak przyjedziesz nowym autkiem do pracy :mrgreen:
Anonymous - 15-04-2008, 19:45

Pozdro pietia, niech się dobrze sprawuje :biggrin:
Anonymous - 15-04-2008, 20:25

Dzięki,również pozdrawiam,a temat komputera prawie rozwiazany :)
Grześku - 15-04-2008, 20:29

pietia55 napisał/a:
a temat komputera prawie rozwiazany :)

Prawie robi wielką różnicę... ;)
Damy radę, ale chyba Chooper ma rację że to wina wypiętej kostki. Będzie dobrze :!:

Anonymous - 17-10-2009, 20:32

po odłaczeniu akumulatora na dłuższy czas, czyli komputer wyswietlacza się zresetował i na dwóch wartosciach, srednie spalanie i srednia prędkosć są same kreski, mimo, że przejechałem ponad 30 km??
Jakies sugestie/?
POzdr.

misiek_88 - 22-10-2009, 01:51

pietia55, Grześku, jak sobie poradziliście z tym problemem bo ja mam podobny
tzn nie mam oryginalnego radia

Grześku - 27-10-2009, 12:07

misiek_88 napisał/a:
pietia55, Grześku, jak sobie poradziliście z tym problemem bo ja mam podobny

Ja to z nerwów sprzedałem Cari i mam spokój ... :mrgreen:
a na poważnie, to problem ominąłem ustawiając wyświetlacz na: 'zasięg na obecnej ilości paliwa' i dałem sobie spokój z resztą. Tym bardziej że średnie zużycie nie było liczone jako chwilowe tylko od momentu zerowania, co jak dla mnie dyskwalifikuje ten pomiar.
Prędkości średniej nigdy nie używałem.

Samo zerowanie możesz zrobić odpinając klemy, ale wtedy wyzerujesz wszystko - łącznie z radiem. Nie pamiętam czy była sztuczka na sam komp bez odpinania aku.

ps. pietia55 Cari dalej ma, ale nie wiem co zrobił z kompem, wspomnę mu o temacie.