Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ diagnoza, odczyt, kasowanie, inspekcja błędów
reicz - 28-11-2011, 17:30
pentional napisał/a: | Witam,
Ma ktoś jeszcze jakieś zdjęcia pomagające zlokalizować ten wtyk diagnostyczny w Cari 1.6? |
jeśli Cari po lifcie to koło lewej nogi pasażera przy wylocie powietrza na nogi - jest tam zaślepka i trzeba ją zdjąć.
kamiloo - 20-01-2012, 10:24
witam ma maly problem z moją cari 1.9td mianowicie robie diagnostyke podłączam kabelek to zółtego przewodu w wtyczce do diagnostyki i do masy i nic CHECK swieci cały czas bez zadnych przerw i nie wiem co moze byc tego przyczyną. zapala mi sie check podczas jazdy ale wszystko normalnie jest prosił bym w miare o szybka odpowiedz
kkmaslowski - 23-04-2012, 13:13
Koledzy: jak rozwiązać problem z kodem 24 (sensor prędkościomierza) ? Gdzie on jest w 1.6 16V z 97 roku? W zegarach? Skrzynia z nimi jest połączona linką.
Dla potomnych podpowiem: trzeba zlączyc 1 i 4 pin liczac od prawej strony gniazda w szerszym rzedzie wtyczki. Numeracja dokladnie jak na zalaczonym rysunku.
Bizi78 - 24-04-2012, 19:21
Błąd 11 to sonda lambda.
W czujniku wałka rozrządu warto przeczyścić styki skasować błąd i zobaczyć co dalej.
Misiek2410 w GDI taki błąd nie występuje patrz 1 post tego tematu.
Dodatkowo sprawdziłem w servis manualu od MSS GDI tez takiego błędu brak.
Bizi78 - 25-04-2012, 10:15
Błąd 23 to camshaft position sensor system czyli czujnik położenia wałka rozrządu.
Tutaj masz opis silnika GDI w MSS (w cari pewnie w tym samym miejscu) gdzie ten czujnik jest (litera L).
Najlepiej z działu download ściągnij sobie servis manuala i tam wszystko jest opisane.
Cargo - 25-06-2012, 19:16
Pomoże ktoś odczytać kod błędów bo mi ta lampka za szybko mruga
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
plecho1 - 25-06-2012, 21:49
Na pewno błąd nr 41 a jeśli chodzi o sam początek to nie wiem. Jeśli był by też błąd 31 to dalej też powinien być powtarzany.
adrian3232 - 24-09-2012, 13:27
Błąd abs nr 38, może mi wytłumaczyć ktoś czego ten błąd dotyczy i jak się z tym uporać. przeszukując forum nie znalazłem informacji na temat tego błędu, a jeśli gdzieś jest i przeoczyłem to proszę o link.
Znalazłem że błąd 38 to jest odnośnie czujnika prędkości jazdy. Chciałbym aby ktoś to potwierdził, ktoś kto wie w 100%.
Bizi78 - 24-09-2012, 18:10
Serwis manual od MSS mówi, że:
błąd ABS nr. 38 to - stop lamp switch system
Jak znasz angielski to jest ten błąd w Serwis Manualu dokładniej opisany .
Bizi78 - 24-09-2012, 21:09
W manualu od MSS jest to w dziale:
aaa35b+anti-skid+braking+system+(abs).pdf
pewnie podobnie będzie w manualu od cari .
EDIT:
W manualu od cari to plik:
35.pdf strona 35B-8 (opis błędów) a strona 35B-12 (opis diagnozy tego błędu).
plecho1 - 03-10-2012, 23:43
Kontrolka silnika umieszczona jest idealnie na środku pod obrotomierzem, to ta pomarańczowa, dobrze ją widać na tym zdjęciu:
https://img4.sprzedajemy.pl/1000x901c_mitsubishi-carisma-e-709279.jpg
Powinna się zapalać po włączeniu na zapłon i gasnąć kilka sekund po odpaleniu auta. Czy ta kontrolka zapala się u Ciebie po włączeniu na zapłon?
Jeśli się u Ciebie nie zapala, to może spaliła się żarówka a jeśli działa poprawnie a tylko nie ma reakcji po zmostkowaniu pinów, to może mostkujesz złe piny lub masz coś namieszane w złączu.
volve - 04-10-2012, 10:46
mice66 napisał/a: | Gdy zrobie zworke na 1 i 4 pinie nic się nie dzieje:/ czy jest możliwe ze nie mam tej kontrolki? przekręcam kluczyk na ON i nic się nie dzieje... kontrolki normalnie świecą. Nawet po odpaleniu silnika nic się nie dzieje... Wie ktoś może dlaczego? |
Czyli kontrolka CE (silnika) w ogóle po przekręceniu kluczyka na zapłon nie świeci się ? Powinna zapalić się na parę sekund. Jeśli się zapala, to zwróć uwagę, czy gaśnie w tym samym momencie co inna. Powinna zgasnąć oddzielnie, tzn. nie w tym samym momencie. Jeśli gaśnie w tym samym momencie, to znaczy, że nieuczciwy sprzedawca zmostkował ją z inną kontrolką w celu ukrycia błędu silnika.
Jeśli w ogóle się nie zapala to może żarówka padła
plecho1 napisał/a: | Powinna się zapalać po włączeniu na zapłon i gasnąć kilka sekund po odpaleniu auta. |
?? Nie trzeba odpalać auta, aby ta kontrolka zgasła, dajesz na zapłon i czekasz kilka sekund. Z tego co pamiętam, to jest autodiagnostyka auta...ja zawsze odpalam auto dopiero jak kontrolka zgaśnie.
Anonymous - 12-01-2013, 20:00
Witam!
Dziś podczas jazdy zapalił mi sie check. Świecił może z 10 min. i sam zgasł podczas jazdy. Po podpięciu w garażu kabelka wymrugal błąd nr 11. W sumie to auto pracuje dobrze, może jak sie rozgrzeje i jest ciepły to delikatnie czuć na wolnych obrotach, że trochę poszarpuje. Podczas jazdy nic sie nie dzieje. Dziś rano jak go odpalilem po nocy to rownież nie pracował równo tylko szarpał trochę.
Auto - Carisma 1.6 i + gaz 90 KM.
Co to może być?
Pozdrawiam!
robertdg - 12-01-2013, 20:13
byczeks, obwód sondy lambda
robert1982 - 24-03-2013, 21:13
witam a co oznacza błąd nr.36
[ Dodano: 24-03-2013, 21:18 ]
a co oznacza błąd nr.36
|
|
|