[02-06]Lancer CS0 - Rozmowy na temat opon i felg
lathael - 08-01-2012, 13:44
dzięki serdeczne za info.
z tego co pamiętam 2.0 ma trochę niższej zawieszenie więc może do 1.6 będzie ok, ale nie wiem czy ryzykować (w rozmiarze 195/65 jest znacznie większy wybór opon i są z reguły tańsze).
PeH - 08-01-2012, 20:06
pawel_lancerCS0 napisał/a: | Yokohama C DRIVE AC 01, sprzedawcy piszą same superlatywy , Czy ktoś jeździł na tym ? |
Ja jeździłem przez 2 sezony i byłem raczej zadowolony. Głośność taka sobie - jeździłem na cichszych - ale jak na te właściwości trakcyjne jest ok... Wydaje mi się, że trochę szybko się zużywają, ale ja po polskich drogach pomykałem, więc może dlatego... Jak jeździsz szybko na pewno będziesz zadowolony, bo bardzo dobrze trzymają w zakrętach.
yorgiel - 06-04-2012, 20:10
witam,
ja w swoim lancerku kombi 1,6 kombi mam dunlopy sp sport 01 205/60 r15 nigdzie nie obcierają ale troszkę za szerokie i czuć, że są większe opory toczenia a jazda po wertepach też jest bardziej wyczuwalna, zdecydowanie lepiej było 195/60 r15
krzychu - 07-04-2012, 19:31
Znaczy jeśli chodzi o spalanie to wzrosło ponieważ zwiększyłeś obwód opony. Przez to teraz mniej km niż wcześniej więc według obliczeń trochę więcej spali. Ale oczywiście opory mogą być większe, ale to głównie zależy od mieszanki, a nie tego 1cm. Odczuwanie wertepów może zależeć od twardości bocznej ścianki opony lub od jej zużycia (mam wrażenie, że z wiekiem te Yokohamy co mam mają coraz miększy bok opony). No i do 1,6 chyba nie potrzeba 205, jeszcze na 15-stkach...?
Color - 07-04-2012, 19:36
Profil 65 mieści się bez problemu... jeżeli autem jadą 2 osoby. Miałem takie po poprzednim właścicielu zimówki. W końcu zmieniłem na zalecany profil 55 (łańcuchy śniegowe).
W letnich tylko 60. I tego bym się trzymał
krzychu - 07-04-2012, 20:08
No wiem, ale w 1,6. Dla 2.0 w tylnym zawiasie już za mało miejsca z tego co można wyczytać. Oczywiście zakładam, ze wiecie, że zmieniając 195/60/15 na 205/60/15 zwiększacie też średnicę nie tylko szerokość.
p_k - 10-04-2012, 13:16
195/60/15 FALKEN ZIEX 912
Ciche, małe opory toczenia, na mokrym na razie ok.
No i cena nie powala na kolana 220 pln/szt
bcn - 11-04-2012, 09:56
na lato: 205/45/17 Falken Ziex
na suchym bardzo dobrze, ciche.
na mokrym daja rade, ale na deszcz wg mnie bezkonkurencyjne sa Nokiany H.
na zime mam Nokiany WRG2 195/60/15 - bardzo dobre pod kazdym wzgledem.
wily - 22-04-2012, 21:29
Witam
Ostatnio zakupiłem roczne opony Yokohama AC01 195/55r16 i powiem szczerze, że jak narazie nie jestem specjalnie zadowolony. Mam wrażenie, że słyszę jak ząbkują no i szumią straszliwie.
Mam prośbę, jak tez tak macie napiszcie, może mam coś nie tak założone.
mkm - 27-04-2012, 06:06
Tak to jest z jak się kupuje używane opony.
Czasem uda się upolować dobrą oponę, ale niestety częściej kupuje sie jakieś śmietniki z powypadkowych lub cięte gumy... Inaczej przechowuje sie także opony nowe, a inaczej te ze śmietnika
krzychu - 27-04-2012, 07:14
wily napisał/a: | roczne opony |
No pytanie czy to znaczy, że rocznikowo starsze, czy eksploatowane przez rok. Jeśli pierwsze to kiepsko, jeśli drugie to pewnie wyząbkowane... Pojeździj trochę, a potem zmień przód - tył.
Anonymous - 27-04-2012, 08:43
mkm napisał/a: | Tak to jest z jak się kupuje używane opony.
Czasem uda się upolować dobrą oponę, ale niestety częściej kupuje sie jakieś śmietniki z powypadkowych lub cięte gumy... Inaczej przechowuje sie także opony nowe, a inaczej te ze śmietnika |
Jak z kazda uzywka, w pakiecie masz kupione ryzyko jak kto dbal, tak samo opony jak i wszystko inne. Akurat przy oponach ja osobiscie bym tego ryzyka nie podjal...
AC01 to tez nie jest jakas rewelacyjna opona, Yokohama produkuje opony top, a i te na mokrym nie sa jakies rewelacyjne (gdzies pisalem juz o tym wczesniej w ktoryms z watkow), a cala reszta szału nie robi.
Jak ktos jest tak zdesperowany, ze szuka uzywek to juz lepiej kupic Stomil Olsztyn, ale nowe. Moim zdaniem duzo bezpieczniej, a i trakcja nie jest jakas tragiczna. Zwlaszcza, ze opona nasza to na mokrym Advanom nie ustepuje....
krzychu - 27-04-2012, 13:17
glowix - o C.Drive-ach czytam dobre opinie. Może ktoś kto używa rozwieje wątpliwości?
A te A460 co są fabrycznie to raczej opony bardziej na suche wtedy świetnie kleją (oczywiście nie 6 letnie).
A kupno Stomil Olsztyn i ciśniecie na zakręcie to raczej niebezpieczne będzie... Chyba, że ktoś jeździ emerycko to ok.
Ps. Nowy C.Drive http://www.oponeo.pl/arty...ze-205-55-r16-v
Zobacz na noty, jest tylko i wyłącznie dlatego na środkowym miejscu bo za szybko się ściera.... i trochę większy ma opór. Reszta not najlepsze... Szkoda tylko, że nie ma rozmiaru Nawet jest najcichsza
Anonymous - 28-04-2012, 23:31
krzychu napisał/a: | A kupno Stomil Olsztyn i ciśniecie na zakręcie to raczej niebezpieczne będzie... Chyba, że ktoś jeździ emerycko to ok. |
I moze wcale nie... pokutuje, ze wszystko co zagraniczne to lepsze troche... Ja ladnych pare lat temu w Corsie jezdzilem na Stomilach i zupelnie bez stresu sie jezdzilo, ogniem tez.
Debice Frigo 2 chetnie bym sobie kupil na zime nawet teraz do potwora, ale w moim rozmiarze nie produkuja.
Obywatel - 28-04-2012, 23:46
Kormorany Impulsery na pewno są lepsze od Dębicy Passio. Nie można wszystkich polskich opon wrzucać do jednego worka. Opinię polskim oponom psuje najtańsza (a przez to najpopularniejsza) kiepska linia Dębica Vivo / Passio.
|
|
|