[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Rysa kluczem
marmach - 23-01-2010, 10:53
Ponieważ lakier w Lancerach jest tak świetny, że można go zarysować dosłownie wszystkim postanowiłem poszukać czegoś do usuwania drobnych rys. Zależało mi na tym, by nie była to pasta ścierna, bo grubość lakieru 86 um i wszystko jasne. Znalazłem coś takiego: EFFACE RAYURES - pasta do ręcznego usuwania głębszych zadrapań. http://www.autokosmetyki....7bc3abd6da26f19
Z opisu wynika, że pasta nie ściera lakieru dookoła. Czy mieliście okazję to wypróbować?
mkm - 24-01-2010, 12:32
marmach, tego co podlinkowales nie, ale ja jestem bardzo zadowolony z TurtleWax SAFE CUT Scratch Remover.
waldinio - 31-01-2010, 23:51
ja to mam pecha :/ byłem wczoraj na myjni automatycznej, tyle rys to nigdy nie widziałem będę musiał zastosować to co radzicie
doradźcie mi jeszcze w jednej kwestii, wczoraj nie wiem jak to sie stało ale mam na masce w miejscu gdzie łączy się zderzak przedni z maską odprysk o k 4mm ale do gołej blachy!! nie wiem co z tym zrobić, może się rdza na tym zrobić?
Lestat - 01-02-2010, 09:09
waldinio napisał/a: | o k 4mm ale do gołej blachy |
waldinio napisał/a: | może się rdza na tym zrobić? |
Oczywiscie ze sie zrobi a przy obecnych warunkach bardzo szybciutko...mozesz to zbezpieczyc zaprawka a pozniej uzyc lakeiru sprzedawanego w ASO albo podjechac do jakiegos lakiernika zeby to zabezpieczyl.
waldinio - 01-02-2010, 10:05
Lestat napisał/a: | waldinio napisał/a: | o k 4mm ale do gołej blachy |
waldinio napisał/a: | może się rdza na tym zrobić? |
Oczywiscie ze sie zrobi a przy obecnych warunkach bardzo szybciutko...mozesz to zbezpieczyc zaprawka a pozniej uzyc lakeiru sprzedawanego w ASO albo podjechac do jakiegos lakiernika zeby to zabezpieczyl. |
ile mniej wiecej coś takiego może kosztowac?
Lestat - 01-02-2010, 10:40
No w ASO to bedzie cosik kolo tego:
http://www.mitcar.pl/mits...ategoryId=17592
u lakiernika musisz popytac...
Trik - 01-02-2010, 16:41
Lestat napisał/a: | u lakiernika musisz popytac... |
100ml lakieru na zaprawkę, bez bezbarwnego, ok 50PLN w zależności od producenta lakieru oczywiście. Starczy na wiele kropek i odbić Możesz zrobić samemu, najpierw odtłuścić/oczyścić rozcieńczalnikiem potem np wykałaczką, albo jechać do lakiernika, albo do autoryzowanego lakiernika.
marmach - 02-02-2010, 19:26
waldinio napisał/a: | ja to mam pecha :/ byłem wczoraj na myjni automatycznej, tyle rys to nigdy nie widziałem będę musiał zastosować to co radzicie
doradźcie mi jeszcze w jednej kwestii, wczoraj nie wiem jak to sie stało ale mam na masce w miejscu gdzie łączy się zderzak przedni z maską odprysk o k 4mm ale do gołej blachy!! nie wiem co z tym zrobić, może się rdza na tym zrobić? |
Boje się myśleć, jak wygląda super trwały lakier Lancera po kuracji myjnią automatyczną, skoro zarysować można go zwykłym guzikiem od marynarki...
jaca71 - 02-02-2010, 19:34
marmach napisał/a: | skoro zarysować można go zwykłym guzikiem od marynarki... |
Guzikiem powiadasz? Zobacz jak wygląda wnęka pod klamką - a to tylko miękkie pazurki
marmach - 02-02-2010, 20:06
Święte słowa. Też zauważyłem drobne ryski mimo, że staram się łapać za klamkę tak, by nie dotykać lakieru pod nią.
Pinio1969 - 07-02-2010, 22:14
marmach napisał/a: | Święte słowa. Też zauważyłem drobne ryski mimo, że staram się łapać za klamkę tak, by nie dotykać lakieru pod nią. |
A ja już jestem po:
1. Rysowanku kluczem - tydzień po odebraniu samochodu - na auto casco zrobione
2. Wylaniu płynu dziwnego pochodzenia na maske - Pan w myjni ręcznej powiedział - "czemu Pan takiego ostrego płynu do spryskiwaczy używa ?
3. bliskim spotkaniu 3 stopnia z piaskarką na A3 pędzącą z prędkościa 80 km/h w stronę przeciwną ;(
i śmiem twierdzić - lakier cieniutki - ale co robić.
Pierwsza rysa bolała. Teraz to tylko patrze żeby gołej blachy nie było .
Pozdrawiam
el_diablo - 08-02-2010, 09:17
Pinio1969 napisał/a: | 1. Rysowanku kluczem - tydzień po odebraniu samochodu - na auto casco zrobione |
Lakierowałeś, czy dało się spolerować?
Też po umyciu na przeglądzie odkryłem piekne długie rysy od klucza na przednich i tylnych drzwiach z jednej strony. Do tego jeden odprysk z wgnieceniem jakby od uderzenia kamieniem. No i jedna rysa na masce, którą sam sobie zrobiłem zgarniając śnieg.
Co do ASO, to nic nie odnotowali w książce serwisowej. Podobo wpisują tylko dokonane naprawy lakiernicze.
Pinio1969 - 08-02-2010, 20:43
el_diablo napisał/a: | Pinio1969 napisał/a: | 1. Rysowanku kluczem - tydzień po odebraniu samochodu - na auto casco zrobione |
Lakierowałeś, czy dało się spolerować? |
W ASO Forda lakierowali bo rysy były bardzo głebokie i przechodziły od błotnika, 2 pary drzwi i nadkole. "Fachowiec" robił
el_diablo napisał/a: |
Podobo wpisują tylko dokonane naprawy lakiernicze. |
Mi nikt nic nie odnotował.
el_diablo - 09-02-2010, 09:59
Pinio1969 napisał/a: | W ASO Forda lakierowali bo rysy były bardzo głebokie i przechodziły od błotnika, 2 pary drzwi i nadkole. |
Całe elementy były lakierowane, czy tylko miejscowo? Jaki koszt wyszedł?
Pinio1969 - 09-02-2010, 10:13
el_diablo napisał/a: | Pinio1969 napisał/a: | W ASO Forda lakierowali bo rysy były bardzo głebokie i przechodziły od błotnika, 2 pary drzwi i nadkole. |
Całe elementy były lakierowane, czy tylko miejscowo? Jaki koszt wyszedł? |
Koszt wyceniono na ponad 2000 zł. Lakierowane były całe elementy. Nic nie widać. Ale rysa w sercu została no i pytanie "WHY ME and IT?"
|
|
|