[04-XX]Galant DJxA - Nikt nie rozrusza tego działu? to może tak...
robertdg - 14-12-2009, 13:30
jarzabek.waclaw napisał/a: | kierunki świecą cały czas | odcina się jeden kabelek i swieca w momencie wlaczenia manetka "klik""klik" etc., jarzabek.waclaw napisał/a: | nie ma bocznych kierunkowskazów | nie mialem jeszcze z tym problemow robiac przeglady na takich autach, wiec na upartego temat mozna odstawic na sam koniec jarzabek.waclaw napisał/a: | problem tylnej lampy przeciwmgłowej? | montaż dodatkowej lampy przeciwmgielnej w zabudowie w zderzaku albo podwieszonej pod zderzak, jak kto woli, zalezy od inwencji tworczej elektryka/wlasciciela jarzabek.waclaw napisał/a: | Są jeszcze jakieś konieczne przeróbki przed przeglądem zerowym? | asferyczny promien padania swiatla reflektorów, pomaranczowe kierunki tylnych lamp (nie zawsze na to zwracaja uwage, ale taki jest przepis), usuwanie obrysówek auta (tez nie zawsze potrafia sie do tego doczepic, Volva maja takie fabrycznie i nikt sie nie czepia)
mitsu_pl - 14-12-2009, 13:39
Jak dobrze pogadasz, to nic nie będziesz musiał przerabiać (zależy na kogo trafisz), aby miał tylko z tyłu pomarańczowe kierunki. W Polsce są dozwolone światła obrysowe, a świecące kierunki spełniają właśnie taką role Co do tylnego przeciwmgielnego, to wiem, że są takie fajce zestawy. Wiercisz dziurę z zderzaku, później wklejasz ładny czarny plastik z ramką (możesz prysnąć pod kolor) i wszytko ładnie gra i pasi. Wygląda jak oryginał.
robertdg - 14-12-2009, 13:46
mitsu_pl napisał/a: | W Polsce są dozwolone światła obrysowe, a świecące kierunki spełniają właśnie taką role | tylko i wylacznie w momencie kiedy te elementy nie sa zespolone, czyli sa osobne, w przeciwnym wypadku pierwsza kontrola drogowa konczy sie na zabraniu dowodu rejestracyjnego
jarzabek.waclaw - 14-12-2009, 14:01
Dzięki za odpowiedzi. Obrysówek nie mam, tylko ten problem z kierunkami. Pozostaje jeszcze problem asferycznego promienia światła - jest możliwość przeróbki lampy? Ktoś z posiadaczy DJxA musiał się w to bawić.
A co do przeciwmgielnego - przeraża mnie ciągnięcie kabli do włącznika i montaż samego włącznika na desce...
robertdg - 14-12-2009, 14:03
jarzabek.waclaw, Jak ktos to zrobi z głową to nic strasznego, sa firmy które przerabiaja swiatla, trzeba na googlach poszukac
jarzabek.waclaw - 14-12-2009, 16:36
robertdg napisał/a: | jarzabek.waclaw, Jak ktos to zrobi z głową to nic strasznego, sa firmy które przerabiaja swiatla, trzeba na googlach poszukac |
Przeciwmgłowe to małe piwo - gorzej jak przyczepią się do lamp symetrycznych. Nie ma europejskiego odpowiednika a modyfikowanie lamp powoduje utratę homologacji - zastanawiam się czy jest jakieś prawne rozwiązanie pozwalające legalnie jeździć z symetrycznymi lampami.
robertdg - 14-12-2009, 17:01
Są dostepne reflektory z rynku niemieckiego pasuje tylko zadzwoni i popytac czy sa asymetryczne RP albo TYC
jarzabek.waclaw - 14-12-2009, 17:47
Tylko, że u mnie są lampy projekcyjne i możliwe, że trzeba będzie przerobić okablowanie też. Zresztą będę się martwił za parę miesięcy, może się nie przyczepią.
Oczywiśce w większości krajów EU można przejść przegląd z oryginalnymi lampami legalnie, tylko nie w PL
A z innej beczki - wie ktoś, czy te Galanty są dostępne oficjalnie gdzieś na rynku europejskim?
Mam jeszcze jedno pytanie: przerabiał ktoś licznik elektroniczny, żeby pokazywał przebieg w kilometrach?
mitsu_pl - 15-12-2009, 21:33
robertdg napisał/a: | mitsu_pl napisał/a: | W Polsce są dozwolone światła obrysowe, a świecące kierunki spełniają właśnie taką role | tylko i wylacznie w momencie kiedy te elementy nie sa zespolone, czyli sa osobne, w przeciwnym wypadku pierwsza kontrola drogowa konczy sie na zabraniu dowodu rejestracyjnego |
Nie studiowałem kodeksu, ale rozmawiałem ze znajomym policjantem, i obaj stwierdziliśmy, że można się sprzeczać co do tego przepisu, bo jednak kierunkowskaz znajduję się na rogu auta, i jak najbardziej może spełniać zadanie światła obrysowego. Ja miałem już nie jedną kontrolę i nikt nie czepiał się do tego, dowód też nadal jest w moim posiadaniu... Nie mówię tu też o mojej rodzinnej miejscowości, gdzie znam większość z pracujących tu policjantów, ale np. Ełk, Białystok, Łomża czy Warszawa...
Zrobiłem to sam i tylko dlatego, żeby auto było widoczniejsze z boku...
Owczar - 16-12-2009, 14:01
jarzabek.waclaw, przeczytaj ten temat: http://forum.mitsumaniaki...naklejki++lampy
Może są naklejki zmieniające symetryczne na RHD, podobne do tych LHD>RHD.
jarzabek.waclaw - 16-12-2009, 15:12
Pytanie tylko czy to przejdzie przegląd zerowy... Przyjrzałem się lampie wczoraj i znalazłem jeszcze jeden problem w tych lampach projekcyjnych:
Na górze są światła dzienne i mijania, na dole jest żarówka od drogowych i kierunkowskaz (świeci na stałe po włączeniu świateł). Z boku jest jeszcze mała żaróweczka do obrysówki.
Żarówka od kierunkowskazu robi także za światło postojowe - czekam mnie chyba rzeźba z dodawaniem dodatkowej żarówki, żeby mieć białe postojowe. Prąd mogę wziąć z obrysówki ale nie obejdzie się bez wiercenia w lampie. Porażka ogólnie.
robertdg - 16-12-2009, 15:48
jarzabek.waclaw napisał/a: | czekam mnie chyba rzeźba z dodawaniem dodatkowej żarówki | w wiekszosci przypadkow tak jest, jak precyzyjnie wywiercisz otworek i dokupisz zarówke W5W z gniazdem na wcisk (nie przekrecanym) to bedzie to wygladac jak oryginał.
jarzabek.waclaw - 16-12-2009, 16:29
Tak właśnie kombinowałem, ale problemem nie do obejścia może być symetria lamp - nie wiem czy tą soczewkę da się przerobić. Szkoda że dopeiro po zakupie zacząłem studiować temat lamp - okazuje się, żę miśki mogą się czepnąć braku atestu EU na lampach i zabrać dowód nawet przy rutynowej kontroli. tYlko pytanie co zrobić jeśli nie ma europejskiego odpowiednika takiej lampy.
robertdg - 16-12-2009, 17:04
jarzabek.waclaw, sa europejskie odpowiedniki, ale zwykle nie projekcyjne. Bynajmniej jak narazie, moze w miedzyczasie sie pojawia projekcyjne, ale zawsze jest sposob na to
jarzabek.waclaw - 16-12-2009, 19:05
Nie znalazłem jeszcze zamienników z europejskim atestem. Te z allegro "z rynku niemieckiego" mogą być wyciągnięte z amerykańca stojącego na niemieckim szrocie.
A poza tym brzydkie te zwykłe lampy I jeszcze chyba wtyczki do żarówek trzeba by przerabiać
|
|
|