To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

czarny - 03-03-2009, 20:51

mazin napisał/a:
basik napisał/a:
A wasze czujniki nie wyświetlają wam odległości? Mi w salonie zamontowali taki z prostym wyświetlaczem i musze przyznać, że jaknarazie całkiem dobrze się sprawdza.

Ja mam takie z wyświetlaczem widocznym w tylnym lusterku - piszczą i wyświetlają (ilość świecących LEDów się zmienia) w zalezności od odległości. Działają bez zarzutu, poza tym, że nie "łapią" siatki ogrodzeniowej i mają problemy w wypadku zaspy śniegowej (ale to raczej normalne?). Gdy dojeżdżam do jakiejś "litej" przeszkody, to mnie prawidłowo informują o odległości.

Mam z tej samej serii (z wyswietlaczem nad lusterkiem) i sie sprawdzaja jak na razie bardzo dobrze.
Czy wasze czujniki sa w kolorze nadwozia czy czarnomatowe? Mi wmontowali czarne do grafitowego koloru nadwozia, nie wyglada zle, ale wolalbym w tym samym kolorze.

P.S. Mozna gdzies regulowac glosnosc piszczenia? Moje sa tak glosne ze przy cofaniu boje sie ze eksploduje mi glowa od tego piiiiiiiiiiiiiiiiii :)

ElemenT - 04-03-2009, 09:09

czarny napisał/a:

P.S. Mozna gdzies regulowac glosnosc piszczenia? Moje sa tak glosne ze przy cofaniu boje sie ze eksploduje mi glowa od tego piiiiiiiiiiiiiiiiii :)

U mnie jest 3 stopniowa regulacja.

PS. Czy przypadkiem nie masz sportbacka z rejestracja WF i nie smigasz po grochowie ?

czarny - 06-03-2009, 22:42

ElemenT napisał/a:

PS. Czy przypadkiem nie masz sportbacka z rejestracja WF i nie smigasz po grochowie ?

Masz takie same jak ja czyli sterczace gule na zderzaku i osemkowy wyswietlacz nad lusterkiem? Mozesz powiedziec gdzie sie je przycisza bo ja nic nie znalazlem, nie wiem gdzie :)

Co do rejestracji to nie ja :) smigam troche po ochocie, troche po mokotowie i w ogole to po calej waw :) jak zobaczysz grafit to mozliwe ze to bede ja :)

ElemenT - 07-03-2009, 12:24

czarny napisał/a:
ElemenT napisał/a:

Masz takie same jak ja czyli sterczace gule na zderzaku i osemkowy wyswietlacz nad lusterkiem? Mozesz powiedziec gdzie sie je przycisza bo ja nic nie znalazlem, nie wiem gdzie :)

Co do rejestracji to nie ja :) smigam troche po ochocie, troche po mokotowie i w ogole to po calej waw :) jak zobaczysz grafit to mozliwe ze to bede ja :)

nie, mam tylko buzer, bez wyświetlacza
i tam jest taki przycisk do ściszania

PS. Jak zobaczysz grafit to możliwe że to będę ja :P na WF właśnie

Anonymous - 07-03-2009, 19:16

Na a moje czujniki chyba padly, albo maja slabsze dni.
Bo ostatni pare razy sie nie wlaczyly mimo wlaczenia wstecznego,
(swiatlo sie swiecilo)...

I chyba wlasnie wtedy sie nie wlaczyly jak mi rysneli zderzak ;-)

Wiec przy przegladzie pojda pewnie do naprawy tudziez wymiany..

Pozdr
AK

czarny - 08-03-2009, 14:57

ok, znalazlem, mam buzer na tylniej polce a na nim przelacznik glosu hi lo off :) yeeaa:) Zapomnialem tylko sprawdzic czy skoro umiescicli mi glosnikczek na tylnej polce to czy ta polka bedzie teraz sciagalna... hmm zobaczymy :)
sla - 08-03-2009, 15:30

dwakola napisał/a:
Na a moje czujniki chyba padly

Niestety w serwisie najczęsciej montują najgorszy i najtańszy szajs , mi wymieniali swojego czasu dwukrotnie.

Uwex - 09-03-2009, 08:37

Dlatego ja przywiozłem do zamontowania swoje .
mazin - 09-03-2009, 08:57

sla napisał/a:
dwakola napisał/a:

Niestety w serwisie najczęsciej montują najgorszy i najtańszy szajs , mi wymieniali swojego czasu dwukrotnie.

Nie strasz :-)
Na stronie producenta moich piszą żeamerykańskie. No nie wprost, ale można tak wywnioskować. Czyli Made in China :-)

Anonymous - 15-03-2009, 20:42

sla napisał/a:
dwakola napisał/a:

Ja sprawdzilem i mam czujniki Phantom, wersja tylko dzwiekowa i mowiac szczerze ostatnio sie
poprawilo... i jest ok.

Ja mam tylko dzwiek i chyba lepiej niz wyswietlacz, bo patrze w lusterka i tylko slucham dzwieku.
A nie musze patrzec na wyswietlacz ;-)

Pozdr
AK

mazin - 15-03-2009, 20:53

dwakola napisał/a:
sla napisał/a:
dwakola napisał/a:

Ja sprawdzilem i mam czujniki Phantom, wersja tylko dzwiekowa i mowiac szczerze ostatnio sie
poprawilo... i jest ok.

Ja mam tylko dzwiek i chyba lepiej niz wyswietlacz, bo patrze w lusterka i tylko slucham dzwieku.

Pozdr
AK

Ale te z wyświetlaczem też piszczą! Do tego wyświetlacz widać we wstecznym lusterku, dzięki czemu nie trzeba nigdzie przenosić wzroku, patrząc na obiekt za autem widzisz i świecące diody. Ja do swoich nie mam żadnych zastrzeżeń, nawet kolor czujników ładnie wpasowuje się w zderzak, nie są za nisko itd. Nie ma nigdzie regulacji głośności, ale nie piszczą za głośno, a jeśli słucham głośno muzyki, to zostaje właśnie wyświetlacz.

Anonymous - 15-03-2009, 20:56

mazin napisał/a:
dwakola napisał/a:
sla napisał/a:
dwakola napisał/a:

poprawilo... i jest ok.

Pozdr
AK

Ale te z wyświetlaczem też piszczą! Do tego wyświetlacz widać we wstecznym lusterku, dzięki czemu nie trzeba nigdzie przenosić wzroku, patrząc na obiekt za autem widzisz i świecące diody. Ja do swoich nie mam żadnych zastrzeżeń, nawet kolor czujników ładnie wpasowuje się w zderzak, nie są za nisko itd. Nie ma nigdzie regulacji głośności, ale nie piszczą za głośno, a jeśli słucham głośno muzyki, to zostaje właśnie wyświetlacz.

Mi zamontowali takie bez wyswietlacza i w sumie sie przyzwyczailem juz do nich ;-)
Jesli te z wyswietlaczem tez piszcza to super.
W sumie moze kiedys zmienie jak mi sie te zepsuja, a ze poki co dzialaja to nie mam co ruszac.
I ostatnio juz mam tak ze potrafie zostawic zderzak 10-20 cm od przeszkody
a nie 45 jak na poczatku parkowania bylo.

Pozdr
AK

czarny - 16-03-2009, 02:10

Heh, a ja mam takie co to piszcza, pokazuja odleglosc do przeszkody, oraz diody wskazujace ktore czujniki dzialaja.... no i jeden juz nie dziala :) po 2tyg, widac czujniki jakosciowo podobne do tych co montuje citroen, slabo :)

dwakola napisał/a:
I ostatnio juz mam tak ze potrafie zostawic zderzak 10-20 cm od przeszkody
a nie 45 jak na poczatku parkowania bylo.

Mi czujniczki pokazuja zero absolutne jak przekrocze 30cm... w sumie akuratnie :)

rochas40 - 16-03-2009, 13:51

też ma takie co ma czarny na szczęście do tej pory wszystko jest OK
czarny - 27-03-2009, 19:37

czarny napisał/a:
Heh, a ja mam takie co to piszcza, pokazuja odleglosc do przeszkody, oraz diody wskazujace ktore czujniki dzialaja.... no i jeden juz nie dziala :) po 2tyg, widac czujniki jakosciowo podobne do tych co montuje citroen, slabo :)

zwracam honor czujnikom :D bylem w ASO tam gdzie mi je montowali, pan wsadzil reke pod zderzak cos tam docisnal/dokrecil samymi palcami i dzialaja bez zarzutow jak na razie :P Mysle ze w takich przypadkach warto samemu wsadzic tam lape i poprobowac... "moze nie zgilotynuje" :P