[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nieobowiązkowy przegląd po 2000 km
krzychu - 09-02-2009, 14:35
rochas40 napisał/a: | i ja przyłączam się do osób które wymieniają olej od przeglądu do przeglądu wogóle nie dotykam się do korka wlewu oleju sa przecież kontroli sygnalizujące niebezpieczny poziom oleju oraz silniki i oleje są nowej generacji i nie jest potrzeba wcześniejszej wymiany chyba że trafi sie na specyficzny model a to już inna sprawa |
A czytał Pan instrukcję bo w Lnacerze CS-ie piszę wyraźnie że tej kontrolki nie można traktować jako czujnika poziomu oleju oraz że poziom oleju należy regularnie sprawdzać więc jeśli się zaświeci ze względu na niski stan oleju będzie to oznaczało użytkowanie auta niezgodnie z instrukcją -> utrata gwarancji.
Krzychu
Radassss - 09-02-2009, 19:28
jak juz sie zapali kontrolka od cisnienia oleju i bedzie to spowodowane jego brakiem to juz do zatarcia maly kroczek... nie radze probowac sprawdzac
piomic - 09-02-2009, 20:32
A w Mercedesie zawsze mnie wkurzała kontrolka poziomu oleju - zapalała się kiedy poziom spadał gdzieś do 1/3 pola na bagnecie. Niby przesada, ale jeździć bez oleju się nie dało.
Anonymous - 10-02-2009, 02:52
To co to za Mercedes był co mu spadał poziom oleju???
piomic - 10-02-2009, 07:40
124 300D z 1990r - zaprawdę powiadam Wam, świetna maszyna, nie do zajeżdżenia. We wrześniu byłem nim w Dolomitach i tylko skrzynia automatyczna na serpentynach mnie wnerwiała. A oleju nie brał dużo - jakiś litr od wymiany do wymiany, bez dolewek też by dojeździł tylko ta kontrolka zmuszała do działania.
Anonymous - 10-02-2009, 14:25
to malina, już tak dobrych Meroli nie produkują, fakt!
filippoz - 10-02-2009, 14:43
A co do przeglądu, nie wiem sam, kuszące to jest bo w gruncie rzeczy piszecie że nie pomaga ale z drugiej strony nie szkodzi. hmmm
tomekrvf - 10-02-2009, 19:03
filippoz napisał/a: | A co do przeglądu, nie wiem sam, kuszące to jest bo w gruncie rzeczy piszecie że nie pomaga ale z drugiej strony nie szkodzi. |
To wymień olej Żeby nie było zbyt drogo to wlej syntetycznego Lotosa. 150PLN z filtrem
filippoz - 10-02-2009, 19:11
Koszt oleju to nie problem bo znajomy pracuje w MAN i ma znizki w hurtowni
kwestia tego rodzaju że każdy ma swoją szkołę a Castrol nie jest przypadkiem robiony w lotosie?
tomekrvf - 10-02-2009, 19:14
filippoz napisał/a: | a Castrol nie jest przypadkiem robiony w lotosie? |
Nie wiem. Ale Lotos jest lepszy od Castrola. Nie zasyfia silnika
krzychu - 10-02-2009, 19:54
tomekrvf napisał/a: | filippoz napisał/a: | a Castrol nie jest przypadkiem robiony w lotosie? |
Nie wiem. Ale Lotos jest lepszy od Castrola. Nie zasyfia silnika |
Prowokacja? A ja słyszałem że jak się ma BMW i się nosi dres to można lać tylko valvoline bo wtedy silnik nawet po poł milionie km jest żyletka.
Krzychu
tomekrvf - 10-02-2009, 20:02
krzychu napisał/a: | Prowokacja? |
Może i tak. Co tam oleje, Lotosy czy inne Castrole... Ja wolę cycate brunetki
Anonymous - 10-02-2009, 20:50
No wiec dzisiaj odebralem swojego Lancera i przy odbiorze Pan zalecil wymiane oleju przy ok 2000 km.
Wiec jednak niektore ASO o tym mowia.
Pozdr
AK
krzychu - 10-02-2009, 21:01
Pewnie przeczytali tutaj że wszyscy chcą wymieniać tylko ASO nie chce i przecież nie będą sobie przecież odbierać dodatkowych pieniążków.
Krzychu
basik - 10-02-2009, 22:31
Oj nie wszyscy, nie wszyscy Ja jak już pisałem nie wymieniam oleju do pierwszego przeglądu.
dwakola, jeśli możesz to napisz które ASO zaleciło Ci wymiane oleju? Tam gdzie ja kupiłem w Krakowie nie zalecali wymiany, a specjalnie o to pytałem. Chyba, że od grudnia zmienili zdanie i teraz zalecają.
|
|
|