To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sterowanie funkcjami komputera pokładowego bez org

volve - 21-09-2011, 13:07

A to ja mam trochę inne pytanie. Otóż w ten weekend zobaczyłem w Carismie Jackaer, że na wyświetlaczu komputera pokładowego wyświetla się temperatura, temperatura ustawienia klimy manualnej oraz opcja ustawienia nawiewu(wszystko Carisma rocznik 2000, GDI wersja Dynamics bez oryginalnego radia).
U mnie natomiast nie ma ani temp, ani ustawionej temp, ani ustawień nawiewu(Carisma rocznik 2000, GDI wersja Elegance bez oryginalnego radia). Jak miałem kiedyś podłączone oryginalne radio, to wyświetlała się tylko temperatura zewnętrzna(no i oczywiście RDS). Z tego co piszecie, to we wszystkich Carismach były te same wyświetlacze, więc to raczej nie to. Tak w rozmowie z Jackiem stwierdziliśmy, że to może jakiś kabelek się odpiął u mnie, sprawdzę to w ten albo przyszły weekend.
Ale czy może to być coś innego ? Czy przy różnych wersjach Cari mogły być różne opcje wyświetlania ?

blackangel - 21-09-2011, 15:30

Witam czy istnieje jakaś możliwość żeby pokazywało cywizlizowane jednostki w cari przed liftem tzn jedynce ??
JacekeR - 21-09-2011, 21:08

Według instrukcji jest tylko wyświetlacz temperatury, nie wiem dlaczego u mnie jest tyle na wyświetlaczu. Może mam inny komputer?
WhiteCraft - 10-10-2011, 20:25

ja mam inne pytanie tak normalnie w oryginalnym radiu ten nie opisany przycisk pod wyświetlaczem komp to do czego jest

bo ja mam chyba walnięty i nic nie robi tak normalnie a wydaje mi się że jak go wcisnę powinien podświetlić monitor komp jeśli się mylę napiszcie proszę bo nie wiem czy rozbierać panel aby w nim pogrzebać

volve - 10-10-2011, 20:29

Tzn. chodzi Ci o ten nieopisany przycisk przy wyswietlaczu o ktorym mowa w tym temacie ? Otóz przy oryginalnym radiu z tego co pamiętam, to ten przycisk nic nie robi ;) Dopiero jak odlączysz oryginalne radio, to mozna sterować funkcjami z pomocą tego przycisku.
WhiteCraft - 10-10-2011, 20:33

pisząc po odłączeniu masz na myśli np samo nie wsadzenie Panelu sterującego czy całkowite wymontowanie radia ? ja mam radio PH-1000W oryginalne na same kasety aha i powiedzcie mi czy ten wyświetlacz (komputer) powinien sie podświetlać jakoś ? czy ja po prostu mam za wielkie wymagania ?

Aha i u mnie jest jeszcze tak że jak wyciągnę panel to mam napis jedynie Lock na wyswietlaczu nic mi sie nie pokazuje do czasu wcisniecia miejsca w radiu które normalnie wciśnie panel jak go wsadzę i trzeba go trzymać albo wsadzić panel da się coś z tym zrobić ?

volve - 10-10-2011, 20:44

Musisz odlączyc cale radio, przynajmniej z tego co pamietam to ja tak miałem. Czyli musisz je wyjąć i odlaczyć. Wtedy będzie działał ten nieopisany przycisk.

Ale siłę podświetlenia chyba powinno dać się jakoś inaczej zmienić z radiem. Juz nie pamietam, od dawna nie mam oryginalnego radia.

A może masz padnięte podświetlenie tego wyświetlacza ?

Cytat:
Aha i u mnie jest jeszcze tak że jak wyciągnę panel to mam napis jedynie Lock na wyswietlaczu nic mi sie nie pokazuje do czasu wcisniecia miejsca w radiu które normalnie wciśnie panel jak go wsadzę i trzeba go trzymać albo wsadzić panel da się coś z tym zrobić ?

Z tego co pamietam, to właśnie tak to ma działaś, ze jak wyjmiesz z radia panel, to jest tylko napis Lock.

WhiteCraft - 10-10-2011, 21:50

za dnia normalnie widać napisy itp ale chodzi mi o to ze np w nocy nie powinno może być może podświetlenia jakiegoś wiecie jak w zegarach aby było widać w nocy
volve - 10-10-2011, 22:19

WhiteCraft napisał/a:
za dnia normalnie widać napisy itp ale chodzi mi o to ze np w nocy nie powinno może być może podświetlenia jakiegoś wiecie jak w zegarach aby było widać w nocy

To tak na szybko:

Włączasz auto powiedzmy z wyłączonymi swiatlami, to nie masz podświetlania w zegarach oraz właśnie na tym wyświetlaczu. Włączasz światla i włącza Ci się podświetlenie zegarów i tego wyśweitlacza.

Jeśli tak nie jest to do głowy na razie przychodzą mi dwa pomysly:

- masz maksymalnie przyciemnione podświetlenie wyświetlacza. Nie wiem, jak to się ustawia z radiem, ale bez radia(calkowicie odłączone) masz wyjaśnione na poprzedniej stronie w poscie uzytkownika Niebieski.

- druga opcja to taka, że przepalily Ci sie żaroweczki w tym wyświetlaczu. Tą opcje najlepiej sprawdź dopiero, jak sprawdzisz pierwszą ;)

WhiteCraft - 11-10-2011, 00:43

wiem ze jest regulacja natężenia świecenia (podświetlenia zegarów mam ja na max ale monitora (komputera nie podświetla jak załączę światła popróbuje jeszcze jutro ale myślę że coś się tam spaliło jak znam życie teraz aby wyciągnąć i sprawdzić radio muszę ściągnąć całą deskę kokpitu co ?

jak ktoś ma pomysł na inny szybki jego demont to słucham

plecho1 - 11-10-2011, 07:30

Tu jest opisane jak dostać się do podświetlenia:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30786
Przeważnie wszystko jest na forum, wystarczy tylko trochę się wysilić i użyć opcji "szukaj":)

WhiteCraft - 11-10-2011, 20:08

dzięki za pomoc jak sie z tym uporam napisze czekam az sie pogoda poprawi
volve - 12-10-2011, 15:35

Ja musze troszkę naprostować to co wczesniej pisalem. Ogólnie podświetlenie wyswietlacza załącza sie po przekreceniu kluczyka, nie muszą być załączone swiatła.

U mnie wieczorem wygląda to tak:

Jakość zdjęcia kiepska, bo robiona telefonem bez flesza ;) Mi wlaśnie przepaliły się żaróweczki z prawej strony i czekaja na wymianę.

WhiteCraft - 12-10-2011, 20:10

kurde to mi się nie podświetla :( muszę wymontować all i wymienić żaróweczkę
Ma ktoś może schemat albo zdjęcie tylnej strony radia tam gdzie wtyki PH-1000W ?

Bizi78 - 10-12-2011, 11:57

W komputerku są dwie żaróweczki do podświetlenia.
Tutaj masz foto opisu tyłu radia ph1000w.
Po odpięciu ori radia wyświetlacz normalnie ożywa.

Uploaded with ImageShack.us

Ja przycisk DISP właśnie dzisiaj wyprowadziłem na zewnątrz radia, dokładnie obok nieopisanego przycisku. Postaram się w poniedziałek w dziale Warsztat zamieścić opis i jakieś fotki. Tylko jest mały problem, niestety nie można kasować wskazania średniej prędkości i średniego spalania.
Pozdrawiam.