To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Poradźcie najlepszy antywirus i firewall

Anonymous - 23-02-2009, 11:14

Piospi napisał/a:
Ja miałem Kasperskiego 7.0 i mam teraz najnowszego. Wg. większości opinii i testów to Kaspersky jest najlepszym antywirusem na rynku. Mam pakiet Internet Security i jestem zadowolony, nie obciąża mocno komputera (a mam słaby, bo Pentium 4 itd.). Pamiętam jak miałem Nortony od bodajże 2004 do 2007 roku, im nowsza wersja tym więcej ramu żzerało i postanowiłem się przesiąść na Kasperskiego. Nie dość, że wykrył dwa wirusy...to jeszcze mniej zżera pamięci. Nawet nie musiałem go zbytnio konfigurować (wyjątkiem jest ustawienie wydajności i szczegółowości skanowania). Ja polecam, codziennie mam aktualizacje i komputer naprawde chodzi szybko + zero wirusów.

Piospi napisał/a:
Nie ma co się oszukiwać, Symantec nie radzi sobie z optymalizacją programu. Nod i Kasper są lepsze i chodzą szybciej :roll:

Piospi, to spróbuj wersji NIS 2009 :wink: Norton w wersji 2003 był super - nie spowalniał systemu. Natomiast od wersji 2004 do 2007 to już były straszne zamulacze - zwłaszcza wersja 2007 to był niewypał. Symantec jednak poprawił się w wersji 2008 (w przypadku samego AV jak i pakietu NIS). Zoptymalizował działanie programu w bardzo dużym stopniu i poprawił szybkość działania. Wersja 2009 to już rewelacja pod względem lekkości działania, szybkości skanowania i pobierania aktualizacji, które teraz są w mniejszych "paczkach", ale za to częściej pobierane w ciągu dnia. Dodatkowo tryb ochrony przeglądarek obsługuje teraz także Firefox'a. Używam go obecnie i jak dla mnie to najlepszy z Nortonów. Ludzie, którzy kiedyś mieli do czynienia z wcześniejszymi wersjami produktów Symanteca, zrazili się do nich. Ja także miałem etap, że mówiłem: "nigdy więcej Symanteca". Jednak skusiłem się i sprawdziłem wersję NIS 2008 a teraz NIS 2009 (z gazetki :wink: ) . Jestem mile zaskoczony. Symantec odwalił dobrą robotę poprawiając działanie programu. Lecz teraz jest mu trudno odzyskać użytkowników, którzy nadal pamiętają poprzednie wersje programu i mają do nich ''uraz"... Kiedyś produkty Symanteca bardzo mocno integrowały się z systemem i trudno było je odinstalować bez jakiś problemów - pamiętam, że raz po próbie odinstalowania któregoś z Nortonów system mi się sypnął zaraz po restarcie. Teraz tego problemu już nie mam. Instalowałem i odinstalowywałem NIS 2008 i 2009 bez problemu. A w razie czego jest jeszcze osobne narzędzie do odinstalowywania Nortona.
Od wersji 2008 AV i NIS zżerają mniej pamięci - zwłaszcza wersja 2009. Na moim sprzęcie nie odczuwam spowolnienia, zarówno przy starcie systemu jak i podczas przeglądania stron www, a także podczas ogólnej pracy na kompie.
turek61 napisał/a:
Hubeeert, a jaką wersję Nortona ostatnio testowałeś ? Ja posiadam 2008.Mój kolega informatyk posiada 2009 i jak twierdzi jest to najlepsza wersja ze wszystkich do tej pory wypuszczonych przez Symanteca.Ponoć jego praca jest niezauważalna, w sensie obciążenia systemu.

jak pisałem wyżej: na moim kompie nie odczuwam działania NIS 2009 mimo ustawień programu na dość wysokim poziomie ochrony :lol:
turek61 napisał/a:
Może komuś się przyda test wykonany w 2008 przez niezależne źródło(?)
Co prawda NIS i ZoneAlarm są Good ale Not recommended
http://www.matousec.com/p...nge/results.php
Może ktoś posiada albo pobierze wersja 30 dniowa i przetestuje Comodo Internet Security 3.5.55810.432FREE.Ciekawy jestem Waszego zdania bo wyniki i opinie użytkowników ma b.pozytywne.

do takich testów podchodzę z "przymróżeniem oka". Każdy z Nas ma inną maszynę, inaczej skonfigurowaną, używa innych programów i na swój sposób, więc jedynie "osobiste" testy na własnych komputerach można brać pod uwagę, lecz i tu będą opinie podzielone, bo będzie ich tyle ile...chociażby ludzi na tym forum :P
Jeśli chodzi o Comodo to używałem firewall'a tej firmy - jeszcze od wersji 2.5 bodajże. Moim zdaniem bardzo dobry ogniomurek! Skuteczny, nie zamulający, czujny...może być trochę skomplikowany w konfiguracji np. przy programach typu eMule lub torrentach - trzeba było ręcznie ustawić reguły i porty do obsługi tych programów. W sieci można było znaleźć poradniki jak, co i gdzie poustawiać w Comodo firewall. AV z firmy Comodo tez miałem, ale nie przypadł mi jakoś do gustu... Natomiast o CIS słyszałem wiele pochlebnych opinii. Jest nowsza wersja Comodo Internet Security 3.8.64739.471 i o ile dobrze pamiętam zawsze AV jak i firewall były za free... CIS teraz też jest darmowy :wink:
rvlauren napisał/a:
:!: Kaspersky jest THE BEST mam 2009 AV i nic nie robię po co sam się konfiguruje a poza tym jak cos wyskakuję klikam kasowanie i nic nie mam prawa się dziać mam już 6 edycje tego programu i jak do tej pory przez 7 lat nie zawiodłem się na nim reszta to pic na wodę i zamulacze internetu firefox i kaspersy najlepsze połączenie i zero syfu w komputerku ! :P

rvlauren, skąd wiesz, że reszta to pic na wodę i zamulacze skoro od siedmiu lat używasz tylko Kaspra :?: Według Twojej opinii wszyscy, którzy nie mają teraz zainstalowanego u siebie Kasperskiego to mają zainstalowany pic na wodę i zamulacze internetu?? Nie możesz tak sądzić... Mimo, że w tej chwili moim zdaniem i dla mnie jest najlepszy NIS 2009 nie uważam, aby inne programy to był ściemy. Każdy z innych programów chroni na swój sposób, wykrywa zagrożenia w mniejszym lub większym stopniu, obciąża lub nie obciąża systemu. Swego czasu używałem wielu programów zabezpieczających: darmowych, płatnych, w pakietach i osobno... Kasperskiego tez używałem (od wersji chyba 4.0 - załączonej do pakietu System Mechanic) i przez pewien okres był dla mnie numerem 1, lecz w coraz to nowszych wersjach zaczął u mnie spowalniać system i bardzo długo skanował. Nie sprawdzałem najnowszej wersji, bo aktualnie mam Symanteca, ale mimo to uważam Kaspra za bardzo dobry i skuteczny AV - swego czasu byłem z niego zadowolony.
Piwor napisał/a:
Z Avasta zrezygnowałem, bo wpuszczał mi śmieci do kompa. teraz działam na Spybocie i nie narzekam. System szybko się ładuje, aplikacje nie zwalniają. Sam myślę o zainstalowaniu firewall'a. Tak czy inaczej Avast szybko nie wróci. :P

Piwor, Spybot to program antyspyware. Mimo, że posiada strażnika ochrony rzeczywistej Tea-Timer, nie zastąpi Ci prawdziwego antywirusa. Jako program antyspyware'owy jest skuteczny, ale jako samo zabezpieczenie przed wirusami i robakami nie wystarczy. Robaka, wirusa czy inny syf zawsze możesz złapać - nie tylko podczas przeglądania stron www. Spybot nastawiony jest na wyszukiwanie i usuwanie komponentów szpiegujących typu spyware, dialerów, keyloggerów itp. Z wykrywaniem i usuwaniem typowych wirusów sobie raczej nie poradzi. Najlepiej mieć oba - AV + program od spyware (np. Spybot :wink: ) no i firewall'a :P

Wracając do tematu: na teraz to jak dla mnie najlepszy jest NIS 2009 (uzasadnienie wyżej).
Jeśli chodzi o sam firewall to Comodo Firewall Pro, Online-Armor, ZoneAlarm, Sygate Personal Firewall - miło wspominam tego ogniomurka :wink: Szkoda, że już nie rozwijany... :?
Jeśli chodzi o sam AV to Norton 2009, NOD32, Kaspersky, Avira AntiVir Personal - Free Antivirus, Avast.
Powtarzam: to jest moja opinia, nikomu nic nie narzucam ani nie polecam, dlatego że u każdego może dany program inaczej działać - każdy ma inny sprzęt, inaczej skonfigurowany system i używa innych programów do różnych celów.
A do torrentów używam uTorrent - lekki i szybki, łatwy w użytkowaniu :wink:

Pozdrawiam!

Piospi - 23-02-2009, 15:18

Powiedzmy sobie szczerze - jeśli ktoś wie jak dbać o system, wywalić niepotrzebne pierdoły i wyłączyć zbędne usługi to nawet zamulający antywir nie będzie przeszkadzać. Pod koniec licencji mojego Nortona 2007 wyłączyłem sobie zbędne usługi. Po tym zabiegu nie czułem Nortona, ale wiedziałem, że nowsza wersja się "zepsuła". Dlatego przesiadłem się na Kasperskiego, od tego momentu nie czuje, że mi komputer spowalnia czy coś. Dużo zależy od kondycji systemu. Takie jest moje zdanie.

Do tego polecam Firefoxa z wtyczką Adblock (blokuje reklamy) oraz NoScript (wyłącza/włącza różne skrypty, również te niebezpieczne na stronach). I od kilku lat nie widziałem wirusa na swoim komputerze...jedynym wyjątkiem były wirusy na dwóch płytach :/

konrad1704 - 26-02-2009, 23:05

Czy któryś z polecanych prze Was programów można używać za darmo na firmowych komputerach? Czy są to tylko programy darmowe do użytku domowego?

Pozdro

docencik87 - 27-02-2009, 08:34

Wiem, że jest CALMWIN

ALE, ja się nim bawiłem jakieś 2 lata temu i był wart tyle ile kosztował, czyli O.

Teraz widzę, że coś się zmieniło, ale mi się już nie chce testować

http://www.clamwin.com/

Krzyzak - 27-02-2009, 09:21

konrad1704, licencja tylko dla uzytku niekomercyjnego...
krzychu - 27-02-2009, 20:14

Nod32 to chyba najdroższy program....

Sygate - któraś z wersji kiedyś była personal free czy jakoś tak

Krzychu

docencik87 - 27-02-2009, 21:24

krzychu napisał/a:
personal free

Czyli nie dla firm!!

macadoshis - 01-03-2009, 21:24

konrad1704 napisał/a:
Czy któryś z polecanych prze Was programów można używać za darmo na firmowych komputerach? Czy są to tylko programy darmowe do użytku domowego?

Pozdro

Chyba jedyny oprócz Clama to Comodo Internet Security. Comodo ostatnio bardzo rozwija antywira i jesli dopracuje go tak jak firewalla to będzie to najlepszy produkt na rynku i do tego darmowy.

kkriss - 01-03-2009, 21:39

Co do tematu to polecam Eset Smart Security - nowa nazwa NOD32.
Pracuje w firmie gdzie jest ok 1000 userów, różne konfiguracje sprzętowe komputerów - na wszystkich działa szybko i prawie go się nie czuje. Polecam - wart swojej ceny.

Zawiera w sobie Anywirus firewall i antyspy i antyspam

mystek - 09-02-2011, 00:40

Widzę, że temat jest po części o torrentach. Mam od kilku dni pewien problem ze stronką Torrenty.org. Otóż od dawna mam tam konto i nie miałem żadnych problemów z logowaniem się. Od kilku dni (3-4) mam problem następującej treści. Wchodzę na stronkę standardowo, Wchodzę w "Moje konto", wpisuję login, hasło i cyferki z paska, daję "enter", coś zaczyna czytać po czym strona się jakby odświeża i dalej jestem na stronie logowania się nie będąc zalogowanym :/.

Co może być przyczyną? Dodam, że Coockiesy akceptuję wszystkie, powyłączałem jakieś SSLe w przeglądarkach (próbowałem z IE, Google Chrome i Opery, na każdej jest to samo). Pousuwałem coockiesy itp, ale nic to nie daje :/

Jak temu przeciwdziałać? Co jeszcze mogę spróbować zrobić?

Dodam, że w czwartek byłem zmienić internet na szybszy (ten sam operator, numer IP bez zmian, ale widziałem, że zmieniły się numery DNS i bramy [nie znam się na tym zbytnio, ale są bodaj 3 numery DNS i zmieniły się 2 ostatnie, natomiast 1 jest bez zmian], na razie czekam na umowę, którą mają mi przesłać pocztą, bo nie było szefa by ją podpisać) i w zasadzie od piątku, kiedy to już miałem szybsze łącze mam ten problem. O ile to może mieć wpływ na to oczywiście :)

plecho1 - 09-02-2011, 06:57

A może konto ci wygasło bo jest chyba aktywne rok po wykupieniu. Ja też kiedyś miałem tam konto i właśnie po roku miałem podobnie.
Krzyzak - 09-02-2011, 07:02

bramka to inaczej serwer pośredniczący w dostępie do neta (czasem to tzw. proxy), dns tłumaczy nazwy literowe na cyfrowe (np. mitsumaniaki.pl na 123.456.789.001)
także to nie to
może to kwestia akcji antypirackiej, bo coś takiego miało nastąpić wg prasy w niedługim czasie
spróbuj na thepiratebay.org - tam też są torrenty, bez logowania

mystek - 09-02-2011, 10:32

#Plecho - no właśnie problem w tym, że to konto ja tam mam praktycznie od początku tej stronki, czyli odkąd zlikwidowano TNP.net.pl i założono tą stronę, czyli już z 2-3 lata będzie. Ponadto poprosiłem kumpla, żeby spróbował się zalogować na moje konto i udało mu się bezproblemowo.

#Krzyżak - j.w. - czyli koledze udało się wejśc na mój login normalnie. Wiem, że są strony oferujące za free torrenty, ale na torrentach.org były opisy co można znaleźć w danym pliku itp. Ktoś wstawił Newsweeka, to wiedziałem o czym mogę poczytać w nim np :) .

Co mógłbym jeszcze ewentualnie zrobić by próbować się zalogować? :)

krzychu - 09-02-2011, 15:24

http://www.netproxy.info/

Spróbuj przez to. Jak to blokowanie konkretnej domeny to w ten sposób wejdziesz.

mastach - 12-12-2015, 18:17

Z darmowych antywirusów polecam AVAST, nawet wersja free wystarczy, żeby nie złapać syfa. Używałem kilka lat i łapało różne śmiecie z neta i pendrive'a 8)