Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
krzychu - 25-02-2009, 10:40
jaca71 napisał/a: | Od siebie napisze że kino domowe to ja sobie na projektorze zbuduję |
Powiem Ci że jeśli masz specjalne pomieszczeni które możesz idealnie zaciemnić to jeszcze bo tylko trochę swiatła i tracisz kontrast. A przy dzisiejszych cenach 52 cali moim zdaniem nie warto bawić się w coś takiego. Do tego zywotność lamp przydało by się jeszcze awaryjne zasilanie co by wychłodzić lampę jak zabiorą prąd itd....
Krzychu
saphire - 25-02-2009, 11:35
Rozpisujecie się tu o zużyciu energii LCD vs PLAZMA. Ja tylko zapytam czy zrobiliście pomiary ile naprawdę bierze taki LCD a ile PLAZMA?
Ja miałem okazję zobaczyć ile rzeczywiście łyka duży LCD i powiem że podczas zwykłego oglądania dynamicznych scen bierze tyle co PLAZMA a obraz jednak jest nieporównywalny z plazmą - IMHO plazma jest naturalniejsza w odbiorze przez oko, bardziej kontrastowa czerń, lepsze kolory i generalnie lepiej się ogląda szczególnie niekorzystnie LCD wypadały przy jasnym słonecznym oświetleniu pomieszczenia i przy wyborze WSZYSCY z którymi porównywałem TV na sklepie wybierali zawsze subiektywnie i jednogłośnie plazmę
Porównywałem obraz z bardzo dobrych LCD i z bardzo dobrych PLAZM a mogłem porównać kilkanaście różnych modeli różnych producentów w różnych wielkościach i przedziałach cenowych ze sobą i bawiłem się tak cały długi dzień
Ostatecznie kupiłem PLAZMĘ Full HD Panasonic TH46PY85P i od kilku miesięcy sobie go chwalę no może z jednym drobnym szczególikiem... mogłem kupić jeszcze większy
cns80 - 25-02-2009, 17:09
A co sądzicie o tak rzadko już spotykanych markach jak Hitachi ?
jaca71 - 25-02-2009, 19:14
Jeśli nie Sony to zastanów się jeszcze nad Sharpem i Toshibą.
Ale jak już dotrzesz gdzieś gdzie możesz popatrzeć na telewizory to poproś o postawienie koło siebie wybieranych przez Ciebie modeli plus wspominanych plasm panasonica. Swego czasu robiłem na potrzeby firmy testy różnych wielkoformatowych wyświetlaczy i wyniki były takie:
Pierwsze miejsce z LCD to Sharp i za nim Sony.
Ale zdecydowane pierwsze miejsce plasma Panasonica wtedy testowałem PY80 teraz jest następca PY85.
@krzychu:
2 lata temu testowałem tylna projekcje sonego z bodajże 6ms i to było to o co chodzi - po prostu miód i malina, niestety jako drogie poszło na wysypisko technologiczne a szkoda. Z projektorami mam sporo do czynienia i to też jest świetne rozwiązanie ale nie jako telewizor tylko ekran do filmów.
krzychu - 25-02-2009, 20:04
Tylna projekcja miała 2ms z tego co pamiętam. Ale Z tymi plazmami może byś do mnie trafił 2 lata temu teraz się sporo zmieniło w LCD na lepsze np. kontrast drastycznie wzrósł na przestrzeni 2 lat....
No ale po za wyświetlaczem które Sharp robi dobre ważna jest też elektronika a powiedział bym nawet że ważniejsza szczególnie jeśli testujemy na słabym obrazie SD.
Krzychu
jaca71 - 25-02-2009, 20:36
Tamte testy były robione pod specyficzne zastosowania. Najważniejsze było odwzorowanie kolorów i poziom czerni (nie kontrast a właśnie poziom czerni). Szybki ruch miał drugorzędne znaczenie tak samo jak ostrość. W tych kategoriach wygrywała Plasma (było to nie dalej jak 6 miesięcy temu).
Nie ma co rozszarpywać ran i kruszyć kopi o to co lepsze. Jeden częściej będzie oglądał pogadanki na TVN24, drugi tylko sport a trzeci tylko filmy z BR. Każdy ma inne odczucia i potrzeby. Mnie tylko chodzi o to by pytający nie odrzucał plasmy zanim jej nie porówna. Dobrze jest wziąć z sobą jakiś materiał testowy jaki się najczęściej będzie oglądać. Ja kupując CRT ładne kilkanaście lat temu za 4kzł wziąłem ze sobą generator palowski z praktycznie wszystkimi testami, taki gupi byłem. I o dziwo w nawet zgodzili się go podpiąć w paru sklepach. A w jednym właściciel sam ciekawy był, który TV najlepszy...
rvlauren - 25-02-2009, 20:43
Kinko w domu to naprawdę wyczyn trzeba kupić to i tamto rozwijaną roletę projektor przejściówki wzmacniacz kolumny itd. zakup gdzieś na ok. 10.000 jak mniemam bo jak tu inaczej poradzić sobie z tym problemem. Potrzebna jest również przestrzeń w domu no a przy np moich 46m2 to raczej bym tego nie widział osobiście jestem zakochany w sonym i ta miłość trwa od 20 lat mogę być jednostronny ale ja poczekam na mój telewizorek LCD do granic wytrzymałości czyli jeszcze rok półtora. Wtedy dam się ponieść fantazji ale kupię model sprawdzony. Mam taki plan teraz ludzie kupują na kredyt a jak wiemy czę sto tracą pracę na skutek kryzysu wiec wniosek jest prosty poczekam i jak ludziska nie będą mieli z czego spłacać kreski będą sprzedawać roczne LCD dobre modele za grosze żeby spłacić to co pozostało a wiadomo najlepiej sprzedać coś fajnego bo byle czego tez ludzie nie kupią. Więc będzie okazja. już teraz można poobserwować na Allegro taki trend wysprzedawania domowego sprzętu. Aby tylko pospłacać długi a windykacja nie czeka jak coś masz w domu to ci zabiorą i to za 1/10 ceny a nie 1/2. Więc duży oddech i poczekajmy choć chwilę na rozwój sytuacji kto wie co fajnego nas może czekać. A zawsze na początku roku do końca lutego można kupić coś fajnego z zeszłego roku nie oszukujmy się cena rośnie wraz z końcem roku. Mimo iż tego tak naprawdę nie zauważamy (tzw.promocja ceny niby 20, 30% niższe a telewizor droższy). jesłi chodzi o dealera SONY to polecam zakupy w http://solpol.pl/ jeszcze się nie zawiodłem na nich i maja fajne ceny.
cns80 - 02-03-2009, 19:50
krzychu napisał/a: | KDL-40W4000 | To jeszcze małe pytanko: Czym różni się ten Sony od KDL-40V4000. Bo w MM jest promocja i w niezłej cenie można kupić KDL-46V4000, a jak rozumiem 46 to ilość cali. Czyli jedyną różnicą pozostaje literka "V" zamiast "W" i to co się kryje za tą zmianą.
Anonymous - 02-03-2009, 20:01
cns80, a nie macie w Warszawie kogoś takiego jak jest we Wrocławiu, mianowicie dzwoni się do gościa i mowisz gdzie i za ile maszsprzet a On Ci mowi czy jest w stanie załatwić taniej. Moze ma z hurtowni, czy jak, ale jak kupowałem telewizor to ceny z MM i Saturna kasował o dobre 800 zł, momentami ponad 1000. Allegro i 2 sklepy internetowe mialy troche taniej od niego wiec kupilem w zadowolenie.pl bo można było odebrać osobiście we Wro i tym samym sprawdzić towar i zapłaci dopiero przy odbiorze.
Jeszcze nie widziałem żeby te duże sklepy mialy duża elektronike taniej niż można znaleźć przy odrobinie szukania,
Niestety co do konkretnych modeli o ktore pytasz się nei wypowiem bo nie mam pojęcia
[ Dodano: 02-03-2009, 20:02 ]
aha, koleś działa oficjalnie także nie podejrzewam, żeby napadał na tiry:)
rvlauren - 02-03-2009, 21:44
Czym różni się ten Sony od KDL-40V4000. Bo w MM jest promocja i w niezłej cenie można kupić KDL-46V4000, a jak rozumiem 46 to ilość cali. Czyli jedyną różnicą pozostaje literka "V" zamiast "W" i to co się kryje za tą zmianą.cyt.cns80,
1. w Sony pierwsze dwie cyfry zawsze oznaczają cale
2. serie sony zaczynając od najsłabszego modelu to L, U, P, S, T (jest tylko jeden), V, W, E 100Hz i EX (Exclusive wszystkie białe i brązowe), ZX najwyższy model w klasie lcd sony ma tuner na bluetooth) i dwa ewenementy ekologiczny WE zużywający 102W prądu w nowej technologi podświetlenia HCFL (Hot Cathode Fluorescent Lamp - świetlówka z gorącą katodą) dostępny od kwietnia 2009 i kozak w wyświetlaniu 200Hz z serii Z
3. V nie maja MPEG4 i ma stary design (tzw LINE)
4. W ma już wspomniany tuner. Dodatkowo zamontowali w nim technologie Live Colour Creation i x.v.Colour oraz 10-bitowy panel LCD, łatwe w użyciu menu XrossMediaBar™ pozwalające na przeglądanie wszystkich funkcji telewizora oraz przeglądarkę fotografii USB do łatwego wyświetlania zdjęć cyfrowych na ekranie telewizora (Przeglądarka fotografii USB umożliwia przekształcenie telewizora BRAVIA w gigantyczny ekran aparatu cyfrowego. Wystarczy podłączyć swoją lustrzankę cyfrową, aparat Cyber-shot lub czytnik kart USB za pomocą łącza USB. Regulowane ustawienia pozwalają na powiększanie zdjęć na ekranie, edycję albumów Cyber-shot i tworzenie specjalnych pokazów slajdów. Można nawet wybrać ulubioną fotografię jako tapetę ekranu w trybie gotowości.) i funkcja PhotoTV HD (Technologia PhotoTV HD umożliwia wyświetlanie zdjęć cyfrowych wysokiej rozdzielczości o zapierającej dech w piersiach kolorystyce i szczegółowości. Większość odbiorników telewizyjnych zostało przystosowanych do odtwarzania obrazów ruchomych i nie jest w ich przypadku możliwe wierne oddanie kolorystyki i kontrastu zdjęć cyfrowych. Na ekranie telewizora PhotoTV HD zdjęcia są wyświetlane w doskonałej rozdzielczości HD 1920 x 1080 HD, z zastosowaniem automatycznej optymalizacji koloru, kontrastu i wyrazistości. Istnieje również możliwość sterowania sposobem wyświetlania zdjęć na ekranie, przez co stają się one bardziej zbliżone do tradycyjnych zdjęć niż kiedykolwiek). to tyle różnic czy mało nie wiem z resztą masz tu linki i porównaj sam :
40V4000 http://www.sony.pl/produc...geType=Overview
40W4000 http://www.sony.pl/produc...ies/kdl-40w4000
Będziesz miał tam jak na tacy wszystko widoczne i opisane !
krzychu - 02-03-2009, 21:59
rvlauren napisał/a: | ma stary design (tzw LINE) |
E gadanie, w tym samym momencie został wprowadzony tylko niższy model.
Na plus dla W4000:
- lepsze podświetlanie zimnokatodoweo (naturalniejsza barwa kolorów)
- MPEG4 (przygotowany na tą nową TV cyfrową)
- USB do zdjęć
- lepszy kontrast (lepsza czerń)
to główne różnice.
ma też to nowsze menu...
Krzychu
rvlauren - 02-03-2009, 22:17
WCG-CCFL ma seria W kontrast a CCFL seria V i to się zgadza. Z tym podświetleniem znacznie lepiej to wygląda miałem porównanie bo akurat stały obok siebie
krzychu - 02-03-2009, 22:18
rvlauren napisał/a: | WCG-CCFL |
To jest podświetlanie zimnokatodowe. Seria V ma CCFL czyli to standardowe.
Krzychu
rvlauren - 02-03-2009, 22:26
Tak już się poprawiłem a i W 2 modele są zwykłe (z końcówką W4000) a 4 100Hz (z końcówką W4500 I W5500)
cns80 - 03-03-2009, 07:47
Czyli zostaję przy "W"
Tylko że są straszliwie drogie Udało mi się znaleźć w Realu za 4 tyś. ale nie mają rat 0% tylko jakiś kredyt konsumencki (kilkanaście %)
Mam jeszcze namiar na jeden punkt za 3.700 ale jeszcze nie wiem jak z ratami.
Jeśli ktoś miałby namiar na punkt na terenie Warszawy to proszę dać znać
|
|
|