Komputery, RTV, AGD, Komorki - iPlus USB
arekp - 04-03-2009, 09:38
bartek2800 napisał/a: | Moje dom ma prawie 100m2 na... jedną kondygnację, a ruter musiał by być na najwyższej z nich bo tam jest PC, a laptop po domu właśnie na Wi-Fi. |
Mozesz miec problem z zasiegiem, kiedy mamy tylko sciany dzialowe sa one zazwyczaj ciensze niz stropy i nie zawieraja uzbrojenia. Moze sie okazac, ze zostaniesz zmuszony do pociagniecia kabla na srodkowa kondygnacje i tam ustawienie AP.
[ Dodano: 04-03-2009, 09:43 ]
pawliku, w Plusie mozesz kupic karte SimData - jest to prepaid za pomoca ktorego mozesz sobie sprawdzic jak taki GSMowy dostep do sieci bedzie dzialal u Ciebie w domu.
Jesli chodzi o 3G, to zeby telefonem sprawdzic czy znajdujesz sie w zasiegu sieci ... to telefon musi obslugiwac 3G. Jesli obsluguje to w konfiguracji telefonu poszukaj opcji odpoiwadajacej za tryb pracy sieci (GSM/3G/dual) i przelacz sobie do testu na 3G. Jesli telefon Ci sie podlaczy to bedziesz widzial jaki jest zasieg.
Jesli chodzi o wspomniana karte SimData to po wlozeniu jej do telefonu bez simlocka, lub z simlockiem na siec Plus mozesz zestawic polaczenie do internetu - podpinajac komputer kablem lub Bluetooth.
Zalecam trzymac sie daleko od pseudo internetu z Orange. Anielska cierpliwosc to za malo :>
Anonymous - 04-03-2009, 09:57
ja do routera przymeirzałem się z rok temu i po przeczytaniu paru różnych stron na ten temat, często pojawiała się opinia, że router US Robotics (modelu nie pamietam, w domu bede za 2 tygodnie jeśli chce znać cyferki) jest bardzo sprawny, bo poza tym co ma robić, czyli rozprzestrzeniać net, to działa bardzo stabilnie i nei ma problemów z zanikaniem sygnałów, czy koniecznością resetowania go jak się zawiesi połączenie. Mi przez ten rok zdażyło się może raz.
Zasięg mam w całym domu i na podwórku. Parter, piętro i poddasze (router na pietrze) jak regulowałem obroty to z laptopem na kolanach czyli plus 20 m ogródka też sięgał, możliwe ze dalej też.
Kolezance z kolei zakładałem Dlinka i teżwszystko ok. wprawdzie raz sie rozregulował i przez tydzień nie miałą netu bo same się ustawienia pozmieniały (tzn nei wiadomo jak ) ale kontakt z infolinia rozwiazal problem.
I jeszcze jedno, zależy do czego szukasz routera, tzn jaki masz internet. Ja swojego szukałem pod neostrade i on wtedy musi być inny niż taki np pod sieć osiedlową, bo musi być jeszcze (mam nadzieje ze nei napisze bzdury) z modemem, czy czymś co Cie łączy z ta neostrada. ja chciałem uniknąć liveboxa i lepiej trafić nie mogłem, a tu gdzie teraz jestem to właśnie jest livebox i skonfigurowanie go z Vista pol roku temu zajeło mi pare dni, musiałem na kablu latać
docencik87 - 04-03-2009, 15:51
arekp napisał/a: | Moze sie okazac, ze zostaniesz zmuszony do pociagniecia kabla na srodkowa kondygnacje i tam ustawienie AP. |
Lub wystarczy kupić WiFi do stacjonarnego
londolut - 04-03-2009, 16:54
szpala85 napisał/a: | - Zasięg GSM / GPRS | Szpala, kupiłeś w Play modem Huawei E169 HSDPA więc albo nie masz zasięgu 3G albo cie wydymali i wcisnęli coś innego.
Pawliku, internet via telefon/iPlus/Blueconnect/Orange Free i inne modemy na PCMCIA lub Express Card to chłam. W Polsce sieć nadajników 3G jest na baaardzo niskim poziomie. wszyscy narzekają, że net przez w/w wolno chodzi bo HSDPA najzwyczajniej w świecie nie jest aktywne a net działa przez GPRS. Kolejną sprawą jest to, że limity transferów są tak ograniczone, że w miesiącu może braknąć tego pakietu jak dużo surfujesz po necie (YT, NK i inne połykacze KB). Kolejna sprawa to serwis - urządzenia Huawei`a są serwisowane w Regenersis Warsaw (dawne CRC-Poland). Opinii zasięgnijcie np na forum PDA Club
Kwestia kosztów. Za 50-60zł za 1GB ściągniętych danych? Wg mnie to lekka przesada płacić grubą kasę za nic. Ściągniesz film i jesteś gotowy na miesiąc, w czasach kiedy koszt dostępu do internetu powinien ograniczać się do zakupu modemu taki koszt 1GB danych? Droższe oferty zaczynają się od 75zł w górę za łącze z limitem 2GB. Za tą kasę możesz mieć łącze kablowe bez limitów o przepustowości ok. 10Mbit a to już leci aż miło.
Wniosek? HSDPA jak do tej pory to internetowa alternatywa, która jest ostateczną ostatecznością.
PS. 3G w PL, w obecnym stanie to w ogóle niepotrzebny badziew i pod względem netu jak i video rozmów.
szpala85 - 04-03-2009, 17:02
londolut napisał/a: | szpala85 napisał/a:
- Zasięg GSM / GPRS
Szpala, kupiłeś w Play modem Huawei E169 HSDPA więc albo nie masz zasięgu 3G albo cie wydymali i wcisnęli coś innego. |
nie rozumiem ..... ale zasięg mam więc czemu mieli mnie niby wydymać
arekp - 04-03-2009, 17:06
docencik87 napisał/a: | arekp napisał/a: | Moze sie okazac, ze zostaniesz zmuszony do pociagniecia kabla na srodkowa kondygnacje i tam ustawienie AP. |
Lub wystarczy kupić WiFi do stacjonarnego |
A co to zmieni? AP ustawiony na srodkowej kondygnacji i tak trzeba jakos 'zasilic' netem, wiec przeciagniecie kabelka go i tak czeka
londolut - 04-03-2009, 17:15
Zasięg 3G czy GPRS? To różnica.
Anonymous - 04-03-2009, 17:53
docencik87 napisał/a: | Lub wystarczy kupić WiFi do stacjonarnego |
Ale to mi zmniejszy prędkość na PC...
szpala85 - 04-03-2009, 19:19
londolut napisał/a: | Zasięg 3G czy GPRS? To różnica. |
Ojjjjj nie dopisałem 3G
oczywiście że zasię 3G jest
londolut - 04-03-2009, 21:28
szpala85 napisał/a: | oczywiście że zasię 3G jest | Jeśli jest zasięg 3G to HSDPA powinno hulać na pełnym gwizdku a możliwości ma do 7,2Mbit. Nie rozumie zatem dlaczego GSM/GPRS jest w minusach? Jeśli nie masz sieci 3G to logujesz się przez GPRS`a, który ma pokrycie w 99,9% w kraju.
szpala85 - 05-03-2009, 13:48
londolut napisał/a: | Jeśli jest zasięg 3G to HSDPA powinno hulać na pełnym gwizdku a możliwości ma do 7,2Mbit. Nie rozumie zatem dlaczego GSM/GPRS jest w minusach? Jeśli nie masz sieci 3G to logujesz się przez GPRS`a, który ma pokrycie w 99,9% w kraju. |
3G jest na full i śmiga czasami naprawdę szybko ..... ale .....
jak siedzi więcej ludu to prędkość spada + rozłącza ( najgorzej jak coś się ściąga i nagle przerywa )
więc co mi po 3G jak i tak jest do du*y
a z zasięgiem GPRS bym się z tobą nie zgodził czasami jak korzystam z GPRS w telefonie to ni ma zasięgu
gulgulq - 05-03-2009, 14:08
londolut napisał/a: | Za 50-60zł za 1GB ściągniętych danych? Wg mnie to lekka przesada płacić grubą kasę za nic. Ściągniesz film i jesteś gotowy na miesiąc, w czasach kiedy koszt dostępu do internetu powinien ograniczać się do zakupu modemu taki koszt 1GB danych? Droższe oferty zaczynają się od 75zł w górę za łącze z limitem 2GB. Za tą kasę możesz mieć łącze kablowe bez limitów o przepustowości ok. 10Mbit a to już leci aż miło.
|
no zależy gdzie się mieszka bo na moim wygwizdowie to nieciekawie z dostępem do neta:
- bo albo TP SA gdzie za 1Mb/S płacisz ponad 60 zł plus tzw. utrzymanie łącza, razem 100 zl
- albo radiówka w granicach 50 zł która działa tylko od święta
- albo któraś z ofert komórkowych
wiec czasem tzreba wybrać płacenie za nic,
bo choćby tak jak ja nie zamierzam płacić również za nic Tepsie
londolut - 05-03-2009, 14:39
gulgulq, a kto ci kazał się przeprowadzać do puszczy
szpala85 napisał/a: | a z zasięgiem GPRS bym się z tobą nie zgodził czasami jak korzystam z GPRS w telefonie to ni ma zasięgu | Bardzo dziwne
jaca71 - 05-03-2009, 15:54
Żeby nie być gołosłowny to napiszę tylko że z D-Linkiem i Linksysem trochę do czynienia miałem. Ten drugi trochę lepszy ale obu nie polecam.
Dla odmiany ja zaproponowałbym coś z TP-Link z eXtended Range np:
http://www.dipol.com.pl/p...bit-s_N2953.htm
Powinieneś być zadowolony.
akbi - 06-03-2009, 21:56
londolut napisał/a: | Jeśli jest zasięg 3G to HSDPA powinno hulać na pełnym gwizdku a możliwości ma do 7,2Mbit |
no chyba nie zupełnie ...
co dzień używam iPlusa i generalnie są 4 prędkości: od najwolniejszych GPRS, EDGE, 3G i HSDPA (prędkość 3G i HSDPA w internecie to dwie różne prędkości)
Teoretycznie ... mając modem z prędkością HSDPA i będąc w zasięgu tej prędkości to możemy wyciągnąć prędkość netu 7,2 (odbiór) ...ale w rzeczywistości jak mierzyłem to prędkość oscylowała w granicach 3Mb (odbiór) i coś ok 300-400Kb (wysyłanie)
|
|
|