To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - LPG - dywagacje i dyskusja jaki zestaw do LPG warto zainsta

lukasz12 - 31-08-2009, 19:53

Tak jak pisze kolega - komputer gazowy od krokowca przy blosie jest zupelnie zbedny. Blos sobie całkiem dobrze radzi samodzielnie - podciśnienie mu wystarcza - ważne żeby dolot był absoltnie szczelny. Komputer od gazu można za to wykorzystać do podglądania sondy i regulacji. U kolegi w KII 1.5 zamontowaliśmy blosa i zmiany są tylko na lepsze - na mikserze juz od 80 kmh auto miało za ubogą mieszanke a teraz nawet przy prędkościach autostradowych daje rade. Mikser to chyba najgorszy możliwy sposób zasilania silnika - nie rozumiem że takie coś jak blos nie powstało już dużo wcześniej.

[ Dodano: 31-08-2009, 19:58 ]
VirMan napisał/a:
jak dla mine lepiej już wrzucić pare stówek dodatkowo i jeździć na wtrysku , but gwarantowany i dodatkowo kulturka pracy , inna jakość dla silnika itd :)

Pisz na temat...plisss...wiadomo że sekwencja to inna inszość ale jak policzysz to żeby zrobić sekwencje nawet samemu to musisz cały przód wymienić: reduktor, wtryski, sterownik. i żeby to miało ręce i nogi to tak pasuje z 1500 zł wydać...(sam stag300 kosztuje około 800 zł, reduktor 250, wtryski 350 zł + jakies filterki, odolejacze, wężyki zaciski 100 zł ) a blos to jednak 350 zł a poprawa jest odczuwalna.

kotomi - 01-09-2009, 14:21

łukasz, dobrze piszesz :) . Jakiś czas temu nosiłem się z zamiarem wymiany autka, ale nie znalazłem nic lepszego do jazdy i zarzuciłem pomysł wymiany. Zainwestowałem więc w nowe amorki, nowe tarcze na tył i inne nowe rzeczy kilka tysięcy. Sekwencje producent STAGA z wykorzystaniem butli zamontowałby mi za 2600 ( na dobrych komponentach). Wolę blosa, przynajmniej na razie. Poza tym inwestycja w auto na poziomie 5000 zł nie podniesie znacząco jego wartości rynkowej.
lukasz12 - 01-09-2009, 14:23

No więc właśnie, wiesz wg mnie jeśli instalować instalację czy w ogóle inwestować to już dla siebie. Wiem że przy sprzedaży pieniędzy włożonych w samochód nie odzyskasz nawet w 50%
VirMan - 01-09-2009, 15:45

no ja wiem - moze i racja , ale w tym aucie niestety wogóle nie ma co liczyć na cene rynkową.. ludzie nie zapłacą tyle ile warte.. więc ja zakładam ,ze ktośdla siebie robi ;)
kotomi - 02-09-2009, 15:40

pewnie, że dla siebie:) choć może jeśli sigma tak się będzie psrawowac jak teraz to może mój roczny synek się doczeka jazdy za fajerą <lol>
lukasz12 - 02-09-2009, 16:03

To może jednak się szarpnij na te 1500 jak dla siebie - przyjemność z jazdy i mniej kłopotów
margac - 25-04-2010, 13:40
Temat postu: jaka instalacja gazowa
Witam, mam pytanie do wszystkich posiadaczy Sigm 3000 24V jakie mają założone instalacje gazowe. Z jakimi są problemy z jakimi nie . Możecie napisać jakie były ceny instalacji . Mam Sigmę z 93 roku 24v ,mam ją juz 7 lat i dotąd jeżdże na benzynie ,spalanie mam około 10 l na 100km czyli nie tak źle. Niestety za kilka miesięcy będę musiał dużo jeździć i dobrze było by jeździć taniej. Silnik mam w bardzo dobrym stanie ,przebieg 240 kkm . Napiszcie jakieś konkrety ,z góry dziękuje i pozdrawiam.
wojtas - 25-04-2010, 14:08

Miłej lektury: LPG - dywagacje i dyskusja jaki zestaw do LPG warto zainstalować
lukasz12 - 25-04-2010, 18:14

I tak na przyszłość to polecam używać szukajki. Naprawdę chyba temat o gazie jest dość czytelnie opisany ;)
Zajc3w - 26-04-2010, 20:30

Szukajki użyłem :wink:
Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: jakie są średnice wkrętek/dysz wkręcanych w dolot? Standard czy z każdym wtryskiwaczem inne idą? Jak tak to do magic jetów przygotuję.

Przy okazji zdjętego dolotu nawierciłbym,nagwintował i zaślepił. W przyszłości odpadnie mi demontaż do nawiercania.

wojtas - 26-04-2010, 20:39

Coś w tym stylu:

VirMan - 26-04-2010, 21:02

nawet inaczej - łukasz ma nawiercone lepiej - jak wklei to będzie widać :) - najlepiej tuż obok wtrysków benzyny.
Zajc3w - 26-04-2010, 21:09

Gdzie to ja wiem od pół roku...
Pytanie brzmi jaki gwint nagwintować żeby potem tylko wkręcić dyszę a nie ściągać/kombinować jak opiłków do cylindrów nie nasypać.

M5 M6? Wkręcę śrubki na teflonową taśmę to będzie szczelne :D Potem tylko podmienię na dysze i mam 4 godziny do przodu....

VirMan - 26-04-2010, 21:13

wkręć dysze i załóż zaciśnięte wężyki - a dysze wkręć na klej do aluminium.. - po kłopocie od razu i bez podmieniania :)

[ Dodano: 26-04-2010, 21:17 ]
z tego co pamiętam to m6

wojtas - 26-04-2010, 21:38

Ścianka jest w tych miejscach bardzo cienka więc lepiej wkręcić na jakiś klej do gwintów. Średnica tak jak pisał Bartek m6.