Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] outlander pytanie 4 wd lock
krzychu - 14-01-2010, 16:00
Jaka porażka Nie wiem co ma Honda ale nawet chyba Haldex lepiej się zachowuje....
Do tego Pasat to mnie totalnie zdziwił myślałem że 4Motion działa stale na przód a tył jest Haldexem napędzany a tu taka niespodzianka.
Szkoda że nie pokazali EVO i Outka ale chyba dlatego nie pokazali bo to pachnie sponsoringiem Subaru. Outlander powinien się wygrzebać przy utracie jednej osi i może nawet jednym przednim kołem. EVO powinno wygrzebać się każdym kołem.
JCH - 14-01-2010, 16:38
krzychu napisał/a: | Outlander powinien się wygrzebać przy utracie jednej osi i może nawet jednym przednim kołem | Oj myślę, że przy przyczepności na jednym tylko kole to się Outlander nie wygrzebie
Musiałby być spięty na przednim albo na tylnim dyferencjale.
Ale...
Żeby nie było tak fajowo to czytałem opis jak to BMW zrobiło prezentację swojego systemu X-drive. Postawili na takiej rampie najprostszy model X1. Przyczepność na jednej osi - wyjechało. Przyczepność na 1 kole - wyjechało.
A był na tej prezentacji gość Foresterem, postawili go na rampie i zmieniali kolejno przyczepność - najpierw na jedną oś - wyjechał, potem na jedno kółko i .... sorry Winetou ale nie dał rady
Anonymous - 14-01-2010, 16:49
zgadzam sie z JCH, Outek raczej przy jednym kole nie wyjedzie. Widzialem filmik gdzie testowali Outka II w terenie i przy uzożeniu że tylko dwa koła na krzyż miały przyczepność Outek mieli kołami w powietrzu
krzychu - 14-01-2010, 17:01
A to outek nie ma kontroli elektronicznej przedniego dyferencjału? Że przyhamuje jedno przednie koło ABS-em tak żeby drugie pociągnęło przez chwilę?
Anonymous - 14-01-2010, 17:45
Niby ma ACS - ale czy to pozwoli mu jechac przy jednym kole mającym przyczepność?
krzychu - 14-01-2010, 17:51
markyz napisał/a: | Niby ma ACS - ale czy to pozwoli mu jechac przy jednym kole mającym przyczepność? |
Trzeba by sprawdzić.
Tak czytam i czytam i okazuje się że nawet tak wspaniałe urządzenie jak torsen przy zerowej przyczepności jednej osi może nie ruszyć samochodu. A ten Pasat jeśli miał silnik wzdłużnie (V6) ma torsen i dlatego chyba nie wyjechał mając przyczepność tylko na przednią oś. Przy tym teście chyba by był lepszy Haldex który jest w Passacie ze zwykłymi silnikami.
mitsu00 - 14-01-2010, 17:54
Widzialem już ten filmik jakiś czas temu i moje zdanie na temat CRV jest takie same jak 1 raz kiedy oglądalem to porównanie: to SUV-opodobny Van do transportu dzieci z domu do przedszkola Widziałem wielokrotnie CRV w Alpach nie mogących dać sobie radę nawet na niezbyt stromych podjazdach. Nie twierdzę że Outlander jest The best, ale dotychczas mnie nie zawiódł a przechodził już wiele dość ostrych testów w surowych zimowo-górskich warunkach ze stromymi podjazdami.
Pozdr.
JCH - 14-01-2010, 22:10
krzychu napisał/a: | Tak czytam i czytam i okazuje się że nawet tak wspaniałe urządzenie jak torsen przy zerowej przyczepności jednej osi może nie ruszyć samochodu. A ten Pasat jeśli miał silnik wzdłużnie (V6) ma torsen i dlatego chyba nie wyjechał mając przyczepność tylko na przednią oś. | Byłem kiedyś na nartach na Velkej Racy, wieczorem na parking podjechało A6 quatrro (czyli w środku torsen, tak?). Parking lekko pod górę i prawie żywy lód - Audik zatrzymał się, ruszył, coś tam pomielił lekko i bez problemu wyjechał dalej tam, gdzie żadna "ośka" nie miała w ogóle szans.
Jackie - 14-01-2010, 22:30
JCH napisał/a: | potem na jedno kółko i .... sorry Winetou ale nie dał rady |
Ale Twoje auto już by wjechało Do testów BMW wybrało Forysia lodówkę pozbawionego VDC (tylko dzięki kontroli trakcji BMW ruszyło ale ruszyłoby też każde inne 4X4 )
Pozdrawiam
krzychu - 14-01-2010, 22:35
JCH napisał/a: | Byłem kiedyś na nartach na Velkej Racy, wieczorem na parking podjechało A6 quatrro (czyli w środku torsen, tak?). Parking lekko pod górę i prawie żywy lód - Audik zatrzymał się, ruszył, coś tam pomielił lekko i bez problemu wyjechał dalej tam, gdzie żadna "ośka" nie miała w ogóle szans. |
No tak ale na obu osiach była podobna przyczepność (na tych rolkach nie można mówić o przyczepności jest zero). Tutaj przykład który to obrazuje:
http://www.youtube.com/watch?v=Oo9GV4mSnRQ
Jak dodał gazu zjechało z rolek ale lekko pod górę i to samo co w pasacie się stanie.
Torsen jest chwalony za czysto mechaniczną budowę i natychmiastową reakcję ale widać w skrajności też nie daje rady.
A z tego co widzę w audi przy quattro mechanizmy różnicowe na osiach są zwykłe więc na wahadle (po przekątnej) jeśli nie ma elektronicznego EDS też nie pojedzie.
JCH - 14-01-2010, 22:45
krzychu napisał/a: | Torsen jest chwalony za czysto mechaniczną budowę i natychmiastową reakcję ale widać w skrajności też nie daje rady. | Tu podobny kwiatek:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
krzychu - 14-01-2010, 22:51
Wychodzi na to że lepiej kupić nowszy soft do ESP niż bawić się w jakieś specjalne dyferencjały.... Szkoda że ESP się wyłączy po paru metrach działania w obawie przed przegrzaniem hamulców
W EVO jest fajnie ACD (czyli mechanizm różnicowy + szperowanie), z przodu torsen, a z tyłu S-AYC (oparty na przekładni planetarnej wymuszający wyższe obroty na zewnętrznym kole). To jest coś wartego naśladowania ale w tym świetle Torsena przednim kołem się nie wygrzebie za to tylnym już powinien.
JCH - 14-01-2010, 23:28
Takie testy na rolkach są nieco sztuczne a tu http://www.youtube.com/wa...feature=related w warunkach rzeczywistych Audi idzie jak wściekłe
tomekrvf - 15-01-2010, 00:16
Żadne ESP i inne takie nie zastąpią prawdziwego napędu na 4 koła, najlepiej z możliwością blokowania dyfrów i dobrych opon.
Ostatnio spadło troche śniegu i oczywiście na osiedlu zabrakło miejsc parkingowych. Przyjechałem po pracy do domu a na parkingu zobaczyłem kilka osób wykopujących łopatami miejsca parkingowe. Niewiele myśląc spiąłem centralny dyfer i wjechałem na miejsce gdzie ktoś wcześniej zrzucał śnieg. Spojrzenia ludzi patrzących na mnie z politowaniem i być może współczuciem - bezcenne
wowo - 15-01-2010, 00:43
Panowie - na poprawe humoru
http://www.youtube.com/watch?v=2ya5HBI3jLM
|
|
|