To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Problem z temperaturą

Maretzky85 - 09-02-2010, 21:31

Wszystko w najlepszym porządeczku :)
I nie jest felerny - jest w pełni sprawny, dlatego proponowałem Ci już dawno, żebyś odpuścił temat termostatu :P

oran - 09-02-2010, 21:51

Ja bez uronienia kropelki ściągnałem górę termostatu... Czyli nie dobrze? W zbiorniku wyrównawczym jest prawie max, ale tu było sucho...
kamilek - 09-02-2010, 21:59

oran, nawet bardzo niedobrze. Powinno wyciec (wycieknąć?) sporo płynu. Dolej płyn i powinno być ok :) Obserwuj potem poziom płynu, ale w chłodnicy, nie w zbiorniczku. Oczywiście na zimnym silniku, najlepiej z samego rana przed odpaleniem. A czemu Ci ten płyn wyciekł? Nie masz jakiejś nieszczelności? Rzuć tam okiem, może gdzieś widać będzie jakieś zacieki czy mokre ślady.
oran - 09-02-2010, 22:03

Spuszczałem płyn wcześniej bo mrozy przyszły, widocznie 5 litrów to za mało było? Ile tam wchodzi do układu?
kamilek - 09-02-2010, 22:10

Hmm...pojemność układu jest coś koło 7 litrów, ale spuszczając kranikiem przy chłodnicy spuścisz tylko 5 litrów, pozostałe 2 zostają w bloku. Ponoć jest jakaś magiczna śrubka spuszczająca i te 2 litry ale to z cyklu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie" :roll:
Po wlaniu 5 litrów powinno być ok. Spuszczałeś płyn przed założeniem termostatu? Bo jeżeli tak to normalne że było tam sucho :P Ale jak wlałeś 5 litrów płynu i koło termostatu nadal było sucho no to niedopsz.

Maretzky85 - 09-02-2010, 22:46

Jeśli nie Ty wlałeś do zbiorniczka prawie pod korek to zbliżamy się do teorii uszczelki pod głowicą...
oran - 09-02-2010, 22:55

Wlewane było przez wlew w chłodnicy, całe 5 litrów. W zbiorniku wyrównawczym max mam w 1/3 zbiornika już zaznaczony i tyle właśnie jest.

Tyle, że jest jeszcze gaz w aucie to może trzeba więcej niż to lać?

Coś cieknie ale z pokrywy zaworów, jak będzie ciepło to ściągam wszystko razem z głowicą, bo ogólnie jaja są na benzynie (prawdopodobnie kompresji nie ma, dlatego mi na jeden gar na benie nie pali), coś tam mi brat mówił, że z zaworem zrobi i chyba będzie dobrze (dotrze?), w każdym bądź razie będziemy grzebać.

Możliwe też jest, że gdzieś płyn ucieka, się wszystko posprawdza, największym problemem teraz jest uszczelka - można ją osobno dokupić? Zna ktoś jej wymiary? Bo mi się już nie chce tego odkręcać i wycinać z kartonu kolejnej 'uszczelki' by dojechać do sklepu potem :D

Maretzky85 - 09-02-2010, 22:59

Zrób na silikon. To raz.
Dwa, że jak Ci brat dotrze na oko zawór to pierwsze primo - pewnie i tak będzie nieszczelny a drugie primo hydraulika może wtedy dać ciała. To musi być wszystko pomierzone i sprawdzone, dlatego lepiej dać do zakładu, który się takimi rzeczami zajmuje.

kamilek - 09-02-2010, 23:17

Spokojnie, to nie musi być od razu uszczelka. Też tak miałem że zbiorniczek był pełny a w chłodnicy pusto. Winny był korek od chłodnicy, który upuszczał płynu ale już go nie zasysał z powrotem. Dolej tego płynu i obserwuj co się będzie działo, nie ma co siać paniki :)

A uszczelkę to z byle czego mozna dociąć, ja mam uciętą na wymiar z wykładziny gumowej z podłogi :D Myślę że ta z kartonu nie powinna być zła :) Ew. możesz posmarować krawędzie np. towotem, który się zapieka przy wyższych temperaturach, i też będzie ok. Silikon też będzie dobry :)

oran - 09-02-2010, 23:20

Akurat z tym nie ma problemu, bo mój brat jest mechanikiem, więc będzie okej.

Dobrze, to zrobię to na silikon, zaleje płynu i dam znać. Dzięki panowie za rady!

Maretzky85 - 09-02-2010, 23:28

kamilek napisał/a:
możesz posmarować krawędzie np. towotem, który się zapieka przy wyższych temperaturach

Przepraszam, że co ?

kamilek - 09-02-2010, 23:45

Tak tak, towot się zapieka w wyższych temperaturach :)
Maretzky85 - 09-02-2010, 23:49

Taa... przy zakładaniu uszczelek na wydech możesz zastosować, żeby uszczelka nie spierdzielała, ale raczej wyparuje niż się zapiecze.
To nie te warunki...

kamilek - 09-02-2010, 23:55

Marek :) Stosowałeś to w praktyce czy tylko teoretyzujesz?
Maretzky85 - 10-02-2010, 00:07

Stosowałem w praktyce.