Sigma/Diamante Techniczne - Jak wyjąć alternator? [12V]
wojtas - 01-04-2011, 14:40
tomak napisał/a: | AW335300 |
Możesz jeszcze raz sprawdzić ten nr starego alternatora AW335300? Łatwo się pomylić z AW335900
lukasz12 - 01-04-2011, 14:50
tomak napisał/a: | Koniec kłopotów z alternatorem. Mimo dziwnych i sprzecznych oznaczeń alternator MD112323 pasuje.
przy okazji odkrycie - oba rodzaje alternatorów były montowane w Sigmach - choć ten mój pierwotny Bosch zdaje się rzadziej spotykany. |
MD to Mitsubishi i jest z sedana, AW to Bosch z kombi. Cześci z początkiem AW występują tylko w kombi. I są to prawdopodobnie cześci dostarczane przez dostawców z australii i innych niż Mitsubishi (Bosch czy np. Pilkington bo mam szybe w drzwiach z kombi).
and.lukas - 17-04-2011, 16:12
Alternator do 12V można zastąpić z sonaty 3.0 V6 z tamtych lat produkcji.
Mechanicznie pasuje idealnie, bo to ten sam silnik, a jedyna róznica to to, że w oryginalnym złącze jest zamontowane prostopadle do wału alternatora( wychodzi na bok), a w tym z sonaty jest od czoła , czyli równolegle do wału. Przewód ze złączem jest na tyle długi, że bez problemu starcza do obydwu podłączeń, a złącze jest oczywiście identyczne- żadnych przeróbek.
Wymieniałem w swojej sigmie ( i była to jedyna "awaria" w aucie przez 3 lata) i jest to sprawdzone w praktyce, jak i wyjmowanie po zdjęciu serwa hamulca- była okazja do wymiany płynu hamulcowego
|
|
|